Последни написи

Владата одлучи: За возилата ќе има налепници „НМК“, а не нови регистaрски таблички

Владата на денешната седница ја разгледа и ја усвои Информацијата во врска со потребата од ставање налепници со „НМК“ ознака на веќе постоечките регистарски таблици на возилата, предложена од Министерството за внатрешни работи.

Од Владата велат дека со ставањето налепница на регистарските таблици, од една страна, во целост ќе се почитува обврската за означување на новиот код на Република Северна Македонија на регистарските таблици на возилата, а од друга страна, финансиските издатоци за ова решение се речиси неспоредливи со износот потребен за замена на регистарските таблици со нови.

„Во оваа насока е предвидено ставање налепници со „НМК“ ознака, на возила кои имаат таблици со „МК“ ознака, со што ќе се избегнат дополнителни финансиски трошоци, за издавање повеќе нови документи/лиценци/сертификати, коишто се поврзани со бројот на регистарската таблица“, пишува во владиното соопштение.

Поставувањето налепници со ознака „НМК“ на регистарските таблици, според образложението од МВР, ќе биде олеснување и за транспортерите кои патуваат во Европската Унија. На овој начин, според МВР, тие ќе имаат можност, на траспортните возила да ги задржат постоечките таблици, со што ќе бидат заштитени од потребата за промени во целокупната документација во државите членки на ЕУ, што ќе се појави како потреба, доколку постоечките регистарски таблици, ги сменат со нови таблици во нашата држава.

Владата го задолжи МВР да изготви Правилник за изменување и дополнување на постоечкиот правилник со кој се уредуваат прашањата од овој домен.

Кон почетокот на февруари, МВР соопшти дека до 12 февруари 2024 година граѓаните ќе мора да извршат промена на регистарските таблички со онака „МК“ со ознаката „NMK“. Подоцна, во Министерството за внатрешни работи (МВР) беше формирана работна група која работеше на решение за регистерските таблички. Министерот Оливер Спасовски неодамна изјави дека се разгледува опцијата за воведување на налепници што би се лепеле на постоечките регистерски таблички, што впрочем беше и предложено до Владата.

(Извор: Мета.мк)

Latest Posts

Не пропуштај