Последни написи

Започна кампањата „Новинарите се важни“ во Украина

Украинското национално поглавје на Советот на Европа “Новинарите се важни„ Кампањата за безбедност на новинарите започна во Киев на 9 април, за време на тркалезната маса „Безбедноста на новинарите и другите медиумски актери во Украина во контекст на воената состојба“. Настанот беше организиран од страна на Министерство за култура и информативна политика на Украина со поддршка на проектот на Советот на Европа“ Заштита на слободата на изразување и слободата на медиумите во Украина“ во рамките на кампањата „Новинарите се важни“.

Како прв чекор од спроведувањето на кампањата во Украина, Министерството за култура и информативна политика, кое е назначено од Владата на Украина како водечка национална институција за кампањата, ќе спроведува консултации со разновидна палета на засегнати страни со цел да идентификуваат стратегии за заштита на новинарите и за поддршка на слободата на медиумите во земјата. Учесниците на тркалезната маса се осврнаа на главните предизвици со кои се соочуваат украинските медиуми и новинари во време на војна и состојбата на медиумите на привремено окупираните територии на Украина. Други цели се да се процени моменталната состојба во истрагата за злосторствата против новинарите и начините за подобрување на постоечките правни заштитни мерки за безбедноста на новинарите и другите медиумски актери во Украина.

Говорници на отворањето беа Јарослав Јурчишин, шеф на Комитетот за слобода на изразување на Врховната Рада на Украина; Матјаз Груден, директор за демократија и човечко достоинство на Советот на Европа; Тарас Шевченко, заменик министер за култура и информативна политика за европска интеграција на Украина и Иларион Павлиук, раководител на Одделот за печат и информации на Министерството за одбрана на Украина.

Извор: Редакција, Совет на Европа, Стразбург, 9 април 2024

 

 

Latest Posts

Не пропуштај