Последни написи

Петров: Очекувањата на луѓето се да живеат во подобра земја, во амбиентот на ЕУ, патот до таму е веќе трасиран

„Не сметам дека е попустливост да ја внесете државата во ЕУ и да пишува македонски јазик, и да ви го прифатат сите македонскиот јазик, кое е обележје на нашиот идентитет, не е попустливост да направиме измена со која младите ќе ги спречиме да земаат бугарски пасоши и да бегаат од државата, многу попаметно е да седнеме и да се договориме, како заеднички ова да го поминеме. Постои можност и граѓаните ќе се изјаснат на избори, што сакаат и каде сакаат државата да оди. Треба да се соочиме со тоа дека очекувањата на луѓето се да живеат во подобра земја, во амбиентот на ЕУ, кој е веќе трасиран, иимаме конкретни патишта во одредени области и треба да ги направиме,“ рече Андреј Петров член на ИО на СДСМ, на Топ Тема на ТВ Телма.
Според Петров, попустливоста на политиката не се мери како ја перцепираат полтичките партии, се мери врз база на каков е исходот од таа политика и дали ќе донесе подобро утре за граѓаните или полошо. Ваквата политикакоја е проевропска , која е прозападна, која нема потреба да се наведне глава, затоа што таква потреба нема, а тоа го потврди и денес евроамбасадорот Гир кој изјава истакна дека -не сакаат во ЕУ,
„На граѓаните сме им должни, сите заедно да застанеме и да кажеме, дека таа фрустрација од ова што се случува , да кажеме дека треба да повлечеме една линија и да гледаме напред, времињата ќе бидат подобри ако бидеме дел од ЕУ,“ рече Петров.
Во врска со дел од идеите од програмата на ВМРО-ДПМНЕ, Петров рече дека некои од тие идеи треба да се размислат, да се скратат трошоци каде што може, како за намалување на надзорните и управните одбори, бидејќи ги трошат парите на граѓаните. Во делот на реформа во изборното законодавство, тој посочи дека потребен е подобар парламент, да има луѓе со критичко мислење, да се спротивстават и на сопствените политички партии, така е во Англија и Америка и така треба да биде и кај нас. Тој посочи дека вреди да се размисли и за отворени листи и реорганизација на управата, а тоа е врзано со 2/3 мнозинство и тоа е дел во нашата програма која во недела ке ја промовираме и во која се внесени сите заклучоци на оценската комисија.

Извор: Телма

Latest Posts

Не пропуштај