More

  Членството во ЕУ значи – поефикасна борба со корупцијата и криминалот, оддалечувањето е со големи ризици!

  „Поради многу причини земјава мора да го продолжи својот пат кон полноправно членство во ЕУ. Не само поради огромниот економски потенцијал и придобивки за граѓаните и бизнисите, туку и заради тоа што членството во ЕУ значи и далеку поефикасна борба со корупцијата и криминалот и далеку подобро владеење на правото и функционирање на институциите“, велат соговорниците со кои разговараше „Фронтлајн“, на тема: „Зошто по секоја цена не треба да се загрозува европската иднина на Северна Македонија?“

  – Има многу причини поради коишто земјава мора да го продолжи својот пат кон полноправно членство во ЕУ. И тука не зборуваме само за огромниот економски потенцијал и придобивки за граѓаните и бизнисите. Членството во ЕУ значи и далеку поефикасна борба со корупцијата и криминалот и далеку подобро владеење на правото и функционирање на институциите. Земјите од ЕУ и самата Унија се најголеми економски партнери на земјава, а да не зборуваме за огромната неповратна помош, милијардите евра што ги добивавме досега за изградба на инфраструктура, патишта, болници, училишта, градинки, водоводи, помош за земјоделците, за реформи на институциите итн. Оваа поддршка ќе се зголеми значајно кога ќе станеме членка на ЕУ. Наспроти тоа, ако споредиме, соработката и поддршката од земјите надвор од евроатлантските структури, со ретки исклучоци, е многу мала, изјави за „Фронтлајн“, Петрит Сарачини од Институт за медиуми и аналитика.

  Петрит Сарачини

  Затоа, додава тој, не смееме да ја загрозиме стратешката определба за членство во ЕУ, која ја имаме од самото осамостојување на земјата.

  – Оддалечувањето од овој пат може да ни донесе големи ризици за иднината и просперитетот на земјата и нејзините граѓани – загрозување на стабилноста и продлабочување на поделбите, назадување на економијата и загрозување на стандардот на граѓаните, како и зголемување на корупцијата и криминалот, подвлече тој.

  Долгогодишниот новинар и познавач на политичките збиднувања во земјава, Ацо Кабранов вели дека државата под никоја цена не треба да отстапи од евроинтеграцискиот пат. Затоа што, како што вели тој, тоа е гаранција дека македонската економија ќе се дигне од дното, ќе профункционира правната држава, корупцијата и криминалот ќе се сведат на подносливо ниво.

  Ацо Кабранов

  – Едноставно само со ЕУ ќе изградиме демократско општество. Македонија ќе стане пристојно место за живеење за сите граѓани, а не како што е сега држава во која олигарсите и криминалците ја имаат како нивна своина и затоа на секој начин со влијание пред сè врз партиите што го кочат патувањето на Македонија таму каде што припаѓа – во ЕУ, изјави Кабранов за „Фронтлајн“.

  Ерол Ризаов, новинар и публицист со долгогодишно искуство во журнализмот во изјава за „Фронтлајн“ вели дека во Македонија не постои друга поделба освен тоа дали си за европска Македонија, за европски вредности, европеизација или си против тоа.

  – Флоскулата која ја пласираат кандидатите на опозицијата и самата опозиција дека и тие се за европска Македонија, притоа поставувајќи разни програми од типот по која цена…, зборувајќи за национална гордост и за изгубен идентитет, тоа е оправдување за блокирање на сопствената држава за најважното историско прашање за иднината на државата и граѓаните на Македонија, вели Ризаов.

  Ерол Ризаов

  Според него, ако не се постигне консензус меѓу релевантните, најголемите политички партии што ќе победат на изборите, Македонија ќе остане на маргините и ќе доаѓа во ситуација да се доведе во прашање нејзиниот понатамошен опстанок како држава.

  – Длабоку сум уверен дека во наредните десет години може да се остварат најзначајните интереси на ова држава, нагласи тој.

  Зуди Џелили – поранешен пратеник и поранешен кандидат за претседател на државата за „Фронтлајн“ изјави дека Само на Русија ѝ пречи проширувањето на ЕУ и со земјите од Западен Балкан.

  Зуди Џелили

  – Бидејќи земјите од Западен Балкан се дел од Европа, затоа и иднината треба да ја гледаат како членки на ЕУ. Членството во НАТО на неколку поранешни југословенски републики, но и други балкански држави донесе сигурност во безбедносен аспект. Помошта што ја добиваме од ЕУ и САД се доволен доказ дека сакаат да бидеме дел од друштвото на ЕУ, но не само тоа – да се развиваме и да имаме подобра иднина како држава. Сите треба да работиме интензивно да ги исполниме условите што се потребни за секоја нова членка. Само на Русија ѝ пречи ширењето на ЕУ, заради нејзини геостратешки цели, но Русија не е дека се грижи за судбината на народите тука, напротив максимално ги користи емотивните чувства на помали групи на граѓани да внесе немир и нестабилност, изјави Џелили за „Фронтлајн“.

  Уставните измени се услов за да се продолжи процесот на евроинтеграции односно да се свика втората меѓувладина конференција за која ќе нема потреба од дополнителни политички одлуки, како и да се отвори првиот преговарачки кластер. Ова како јасна порака е посочено и во нацрт заклучоци од состанокот на Советот за општи работи (ГАК), кој го сочинуваат шефовите на дипломатиите во ЕУ.

  Од друга страна план за раст на Западен Балкан кој официјално беше презентиран на 8 ноември 2023 година, заедно со извештаите за напредокот на земјите-кандидатки, предвидува шест милијарди евра за регионот, но за да ги добијат, државите треба да направат реформска агенда и да се придржуваат на неа.

  Извор: фронтлајн

  Exit mobile version