More

  Морачанин: Евроинтегративниот процес носи прогрес на целото општество

  Во интервју за Слободен печат, претседателката на политичката партија ДОМ, Маја Морачанин посочи дека нејзината партија е проевропски ориентирана партија и дека се залага и дејствува за што побрза интеграција на државата во ЕУ.

  Не само членството, смета Морачанин, туку и целиот процес на пристапување кон ЕУ и исполнување на крутериумите, носи придобивки за граѓаните и за целото македонско општествп.

  „За Македонија е важна крајната цел – да станеме полноправна членка на ЕУ, ама важен е и овој евроинтеграциски процес, затоа што со отворање на тие поглавја, практично се случуваат реформите. Ние веќе имаме јасни патокази, имаме план што треба да направиме, каков тип на реформи во правосудство, во администрација…Патот е трасиран и го следите. Сите ние како граѓани сакаме да видиме реформи дома, начинот на кој може да се забрзаат тие реформи и да се реализираат е токму евроинтегративниот процес и постигнување на копенхашките критериуми. Тоа е начинот на кој општеството навистина може да доживее прогрес. Процесот не значи само да го усогласите законодавството со ЕУ, туку и што реално ќе реализирате од тоа“ посочи таа.

  Морачанин истакна дека освен финансиска, државата на патот кон ЕУ ќе добива и стручна, експертска поддршка за побрзо да ги постигне стандардите.

  Извор: СлободенПечат

  Exit mobile version