More

  (ВИДЕО)„Полиграф“: Како реагираа медиумите на македонски и албански јазик на лажната вест за самоубиство на фудбалерот Алвеш?

  Објава на бразилскиот новинар Пауло Албукерки на социјалната мрежа „Икс“, кој прошири лажна вест за наводно самоубиство на познатиот фудбалер Дани Алвеш во затвор, беше пренесена неетички и непрофесионално во наслови на повеќе медиуми.

  На пример, на 9 март 2024, порталот „Ora News.tv“ објави вест со сензационален наслов: „Вест од бразилскиот новинар ја шокира мрежата: Дани Алвеш се самоуби во затвор“. И порталот „Syri.net“ објави содржина со речиси идентичен текст и наслов. Веста наредниот ден ја објави и порталот „Zëri.ai“ со наслов „Шокира новинарот: Дани Алвеш се самоуби во затвор“.

  Иако насловите известија за трагичниот настан, во текстовите се вели дека сè уште нема официјална потврда за веста и дека „Во следните часови се очекува да се разјасни сè, дали навистина имаме работа со трагичен настан или со неточни информации проширени од бразилскиот новинар“.

  И навистина, набрзо стана јасно дека оваа вест е лажна. Многу медиуми на албански јазик ја пренесоа емотивната реакција на братот на познатиот фудбалер, кој ја демантираше дезинформацијата. И македонските медиуми известија за лажната вест за Дани Алвеш.

  Што велат новинарските етички правила за вакви случаи? Во Кодексот на новинарите на Македонија стои дека новинарот мора да објавува точни и проверени информации, а начинот на информирање во случаи на несреќи и трагедии мора да биде ослободен од сензационализми.

  Медиумите кои ја објавија сензационалистичката лажна вест за Дани Алвеш направија сериозни етички прекршувања. Сепак, за пофалба е фактот што повеќето медиуми не станаа плен на лажната вест и ја демантираа, извршувајќи ја професионалната должност точно да ја информираат публиката.

  Exit mobile version