Последни написи

Жив или мртов – секој руски војник во Украина има право да гласа за Путин

Според извештајот на украинското разузнавање, руските војници можат да гласаат на тековните избори без притоа да го покажат своето лице на избирачките места, каде што е доволна „фотокопија од документите“, што значи дека и загинатите сè уште имаат право на глас.

Новото законодавство ги поедностави барањата за документи и им дозволи на руските војници кои се борат во Украина да го дадат својот глас на руските претседателски избори без притоа да го покажат своето лице на избирачките места, каде што е доволна само „фотокопија од документите“, што значи дека и загинатите сè уште имаат право на глас.

Руските претседателски избори започнаа денеска и ќе траат до недела, каде што многумина веруваат дека победата на актуелниот руски претседател Владимир Путин е однапред завршен заклучок.

Одбранбеното разузнавање на Украина (ХУР) соопшти дека „најновите упатства“ од Главниот воено-политички директорат на руските вооружени сили значат дека од рускиот воен персонал распореден во Украина повеќе не се бара пасош или воена лична карта за гласање, па дури и фотокопија ќе биде доволна; од нив не се бара ниту физички да бидат присутни на гласачките места.

Наредбата најверојатно е издадена внатрешно во рамките на руската војска, а Кијив Пост не можеше самостојно да ги потврди деталите и автентичноста на нарачката.

Другите Руси, исто така, можат да гласаат преку Интернет со користење на рускиот електронски систем за гласање, иако сè уште е потребна некоја форма на електронска проверка на идентитетот. Сепак, овој систем наводно не го користи руската војска.

Русите денеска почнаа да се жалат и на технички проблеми со електронскиот систем за гласање.

ХУР верува дека новите промени во руската војска ќе им олеснат на руските власти да ги фалсификуваат резултатите и да ги зголемат гласовите за Путин со додавање на гласовите на оние кои неодамна загинаа, исчезнаа или беа заробени.

„Очигледно е дека на овој начин руските „изборни комисии“ ќе се обидат да го зголемат бројот на гласачите на Путин со привлекување на таканаречените „мртви души“ на „гласањето“. Особено, на бројот на луѓе кои „гласале“ , заедно со постоечкиот воен персонал, тие планираат да ги додадат и оние кои неодамна загинаа, исчезнаа или беа заробени“, се вели во соопштението за печатот на ХУР.

ХУР, исто така, рече дека официјалната стапка на руски жртви може да значи многу повеќе гласови за Путин и ја доведе во прашање легитимноста на изборите.

„Кремљ спроведува цел сет мерки за фиктивно одржување на таканаречените „избори за претседател на Руската Федерација“. Иако на сите им е очигледно дека ниту самиот факт на овие избори ниту нивните резултати не се средства за легитимирање на владеењето на Путин или во Русија или во странство“, се вели во соопштението.

Како што објави вчера ЦИВИЛ Медиа, под закана од репресии и тортури, државата агресор Руската федерација ги приморува Украинци кои живеат на привремено окупираните територии да го достават нивниот „израз на волја“ во псевдоизборни кутии, за да се оствари целта на руската пропаганда која веќе нацрта бројка од 80-90% на таканаречената поддршка од Украинците на привремено окупираните територии.

Таканаречените „рани претседателски избори“ на окупираните територии се одржуваат во придружба на вооружен руски силеџија кој се грижи луѓето да го направат „вистинскиот“ избор. Проруските мештани ги посетуваат домаќинствата со гласачки кутии, придружувани од вооружени воени лица.

Како што објавија независни извори, Кремљ дистрибуирал специјални пенкала со мастило што исчезнува за употреба на претседателските избори викендов, овозможувајќи им на оперативците на Путин на Единствена Русија да ги сменат гласовите со оние што ги поддржува Москва.

На независната руска информативна страница Сирена, како што пренесува ЦИВИЛ Медиа, извори од регионите Курск и Ростов на Дон, кои поставувале избирачки места подготвени за почетокот на денешните претседателски избори, изјавиле дека им биле обезбедени пенкала за да ги стават во избирачките кабини кои „содржат тајна“. Пенкалата пристигнале во кутии запечатени со официјалниот амблем на Централната изборна комисија на Русија.

Извор: ЦивилМедиа

 

Latest Posts

Не пропуштај