More

  Царинската управа ги демантира наводите во партиското соопштение од политичката партија ВМРО ДПМНЕ

  При заедничка контрола од страна на Царинската управа и Министерство за внатрешни работи, извршена на товарно моторно возило – комбе, а поради сомневање на МВР дека во комбето се превезува дрога, екипи на СВР Скопје, заедно со мобилен тим на Царинската управа и царинско куче, утврдија дека во возилото нема наркотични средства.
  При дополнителна контрола од царинските инспектори констатирани се неправилности во однос на пријавената стока по увозната декларација и фактичката состојба на стоката во возилото.
  Поради констатираните неправилности возилото е пломбирано и стоката е привремено задржана од страна на Царинската управа.
  По спроведената контрола, Царинската управа во соработка со надлежен јавен обвинител, ќе поднесе соодветна кривична пријава.
  Дополнително, Секторот за професионална одговорност при Царинската управа започна постапка со цел да се утврди евентуална одговорност или одредени пропусти на царинските службеници кои ја царинеле стоката.
  Апелираме, политичките партии да се воздржат од ширење на непроверени податоци и информации, кои единствено можат да наштетат на истрагата.
  Кога зборуваме за НУЛА толеранција против криминалот и корупцијата, не зборуваме само за декларативни заложби, туку зборуваме за конкретни и веќе преземени чекори кои даваат видливи резултати.
  Само минатата година, имаме 30% зголемен број на заплени и 60% зголемен број на поднесени кривични пријави.
  Exit mobile version