More

  Како да се заштитиме од дезинформациите во изборните кампањи?

  Се сеќавате на изборите во САД во 2016 година, каде што „лажните вести“ станаа глобален феномен? Дезинформациите не се далечно сеќавање – тие течат слободно, загрозувајќи ја самата основа на демократските процеси како што се претстојните европски избори. Додека постојаните вести нè бомбардираат, лесно е да станеме вкочанети од опасностите што демнат. Но, не правете грешка: разбирањето на дезинформациите, нејзините мотиви и нашата одбрана е критично сега повеќе од кога било, пишува Европскиот центар за дигитална акција ECDA.

  Како активни чувари на демократијата, граѓанските организации играат витална улога во заштитата на јавниот дискурс и обезбедувањето информирани слободни избори. Да се опремите со знаење и алатки за борба против дезинформациите е од суштинско значење за да се заштити европската демократија од нејзините манипулативни зафати. Затоа ќе ја истражиме суштината на дезинформациите, нејзините подмолни цели и, што е најважно, некои конкретни стратегии за организациите за ефективно да се спротивстават на истите пред изборите и понатаму. Запомнете, информираните граѓани се овластени граѓани и заедно, можеме да изградиме поотпорна европска демократија.

  1) Што е дезинформација?

  Дезинформациите се однесуваат на намерно ширење на лажни или погрешни информации. Оваа е клучна разлика што ги дели дезинформациите од неточните информации кои се шират ненамерно. Тековниот информативен пејзаж, главно платформите на социјалните медиуми, обезбедува плодна почва за раст на дезинформацијата. Кампањите за дезинформација може да имаат за цел да ги одвратат луѓето од конкретни акции, да ги убедат во одредени наративи, да дискредитираат поединци или ентитети или да манипулираат со мислењата на различни начини.

  Фото: Jorge Franganillo on Unsplash

  2) Како функционира дезинформацијата воопшто?

  Убедувајќи ве. Неавтентичните однесувања како лажни профили и ботови често се користат за да се направат дезинформациите поефикасни. Со засилување на пораката, дезинформаторите создаваат илузија на социјална поддршка зад одредени мислења и наративи. Целта е да се влијае на другите кои би можеле да ја изгубат својата сигурност во сопственото мислење и да ја прилагодат својата на онаа што ја промовираат лажните профили кои тие ги доживуваат како мнозинство. Квалитетот е што тие ги преиспитуваат своите верувања и се прашуваат себеси, ако сите мислат поинаку од мене, зарем не се во право?

  Те збунуваат. Дезинформациите не секогаш се обидуваат да ве убедат за нешто. Честопати, целта е да се создаде врева, така што целната публика ќе се чувствува збунета и не може да разбере што се случува околу нив, бидејќи „сите лажат“. Овие дезинформациски наративи имаат за цел да создадат апатија, политичка пасивност и неподготвеност да учествуваат во политиката и јавниот живот воопшто.

  3) Како може да се користи во изборни кампањи?

  Манипулирање со гласачите. Дезинформациите може да влијаат на јавното мислење со ширење неточни информации за кандидати, прашања или политички процес. За таа цел, мора да посветиме посебно внимание на вештачката интелигенција, бидејќидип фејк видеа и роботски повици генерирани од вештачка интелигенција се веќе широко достапни, како што беше потврдено од неодамнешните избори во Тајван и Словачка. Мора да се подготвиме да ги препознаеме и да се спротивставиме на овие алатки.

  Поткопување на довербата. Дезинформациите често се обидуваат да ја поткопаат довербата во демократските институции, изборните процедури итн. Честото изложување на манипулирани информации може да ја наруши довербата во институциите и демократските процеси, а тоа мора да се избегне во најголема можна мера преку транспарентна, стратешка комуникација бидејќи секогаш е полесно да се спречат или ослабат наративи за дезинформација отколку да се реагира на нив, како што вообичаено достигнува разоткривањето. само мал дел од големината на оригиналната публика.

  Потиснување на учеството. Поттикнување страв или омраза предизвикано од дезинформации може да ги одврати поединците од гласање. Тоа може да има особено штетно и дискриминирачко влијание врз малцинствата ширум Европа, па затоа треба да му посветиме посебно внимание.

  Фото: Alejandro Escamilla on Unsplash

  4) Дезинформациите и дигиталните закани на неколку начини ја нарушуваат нашата слобода да гласаме

  Ширењето на изменетите наративи може да создаде нееднаков терен за игра, спречувајќи ги гласачите да донесуваат информирани одлуки. Ова влијае на способноста на луѓето да ги претставуваат своите и интересите на другите.

  Замолчување на легитимните гласови. Дезинформационите операции може да ги потопат спротивставените гледишта и да го спречат вистинскиот дијалог. Тие, исто така, можат дополнително да го поларизираат нашето општество и да ја ослабат социјалната кохезија, што резултира со зголемена фрустрација и општества кои не можат ефикасно да одговорат на надворешните предизвици.

  Заладувачки ефект. Поединци може да бидат обесхрабрени да ги изразат своите мислења или да учествуваат во јавни дискусии поради страв од вознемирување или манипулација преку Интернет.

  5) Што можете да направите како поединец-консумент на вести?

  Прво, бидете свесни и бидете внимателни за да не бидете измамени и лесно заведени. Не треба да бидете параноични, но малку размислување за содржината што ја консумираме никогаш не прави никаква штета.

  Потврдете информации. Не споделувајте материјал без претходно да го потврдите неговиот извор и кредибилитет. Користете веб-страници и алатки за проверка на факти! За среќа, има многу достапни; сè што треба да направиме е да ги искористиме и да им ги покажеме на оние на кои им се потребни.

  Бидете свесни за емоционално привлечите содржини. Дезинформациите најчесто користат страв, гнев или бес. Пред да споделите нешто што предизвикува силни емоции, размислете внимателно. Ако е премногу емоционално набиена содржина, бидете внимателни и одвојте момент да размислите. Пред да споделите било што емотивно набиено, паузирајте, размислете и запрашајте се:

  Дали е ова емотивно манипулативно?

  Какво влијание се обидува да има врз мене?

  Дали е ова доверлив извор? Дали има други извори за поддршка?

  Пријавете ги злонамерните активности што ќе ги забележите. Пријавете сомнителни профили или дезинформативна содржина на модераторите на платформата, како и на вашите локални власти доколку е релевантно. Социјалните мрежи се оправдано осудени што прават премалку за борба против дезинформациите, но опипливите, тврди податоци се од суштинско значење за групите за застапување за да можат да се повикуваат на нив кога бараат од платформите да направат поефикасни чекори за борба против дезинформациите. Извештаите за злонамерни активности се многу потребни податоци. Истото важи и за пријавување до општинските власти. Можеби изгледа дека еден едноставен извештај е само капка во океанот, но може да има значително долгорочно влијание.

  6) За вашите организации, следните чекори може да ви бидат корисни

  Следете ги онлајн разговорите. Редовно следете ги споменувањата на вашата организација и рано идентификувајте потенцијални дезинформации. Користете алатки за слудење на социјалните мрежи и воспоставете јасни канали за известување за да бидете добро информирани и правилно да оценувате кога треба да интервенирате и да одговорите на одредени наративи за дезинформација.

  Стратешката комуникација е од огромно значење. Секогаш е полесно да се спречат одредени дезинформациски наративи да се зафатат отколку да се одговори на нив. Конзистентната, редовна, транспарентна и убедлива комуникација на страната на вашата организација гради доверба кон вашата целна публика, која, како резултат на тоа, нема да биде подложна на дезинформации за вас. Исто така, имањето стратешки планови за комуникација им овозможува на организациите брзо да ги идентификуваат и да одговорат на дезинформациите за да ја ублажат штетата. Неопходно е да се заштити и угледот на вашата организација.

  Можете да ги „претрупате“ митовите дури и пред да почнат да се шират! Како проактивен одбранбен механизам, наместо да се чека да се реагира на конкретни кампањи за дезинформација, пребанкирањето однапред ја инокулира публиката. Изложувањето на поединците на ослабени верзии на вообичаените тактики за дезинформација и опремувањето со вештини за критичко размислување ги прави помалку подложни на идни манипулации. Значи, ако се сомневате дека вашата организација може да биде предмет на кампањи за дезинформација, можеби ќе сакате да размислите однапред и да вклучите однапред сокривање на одредени митови и полувистини во вашите стратешки планови за комуникација. Со тоа, може да реагирате побрзо и навремено да интервенирате ако работите тргнат на лошо.

  Ако работите веќе се лоши, не плашете се. Сè уште можете да реагирате.

  Дејствувајте брзо, но внимателно: Адресирајте ги дезинформациите што се појавуваат веднаш, но избегнувајте избрзани реакции кои би можеле дополнително да ги засилат. Проценете ја сериозноста и потенцијалното влијание пред да одговорите.

  Бидете јасни и концизни: соопштете ги фактичките корекции јасно и концизно, користејќи едноставен јазик и избегнувајќи технички жаргон. Фокусирајте се на суштинските точки и разоткријте ги основните дезинформациски елементи.

  Директни одговори до изворот: Ако е можно, директно вклучете се со изворот на дезинформацијата за да обезбедите корекции и да ги разјасните сите недоразбирања. Бидете со почит и избегнувајте конфилктен јазик.

  Користете повеќе канали: комуницирајте со вашиот одговор преку различни канали каде што потекнуваат дезинформациите и каде што е честопати вашата целна публика. Искористете ги социјалните медиуми, традиционалните медиуми и вашата веб-страница.

  Извор: Фронтлајн

  Exit mobile version