More

  Богоев: Главните придобивки на едношалтерскиот систем е побрз проток на стоки и услуги на границите и поголема конкурентност во ЕУ

  Со финансиска поддршка на Светска банка започнавме со активности за
  реализација на Проектот за забрзување на транспортот и трговијата на Западен
  Балкан чија цел е забрзана интеграција во ЕУ имплементацијата, а четири милиони
  долари се наменети за развој и имплементација на Национален едношалтерски
  систем, рече директорот на Царинската управа, Стефан Богоев на настанот за
  промоција на проектот за едношалтерски систем.

  -Во 2023 година, вкупниот обем на трговската размена е 17,8 милијади евра, или
  во превод над 1,5 милиони декларации кои ги го обработила Царинската управа,
  тоа значи дека над еден милион камиони со стока влегле и излегле од државава.
  Исто така секој увоз и секој извоз се одвива врз основа на претходна дозвола која
  се издава преку EXIM системот, а секој секој влез и излез е контролиран од околу
  700 царински службеници кои истовремено треба да овозможат побрз проток на
  легалната трговија, но истовремено да го спречат секој шверц и обид нелегална
  трговија, појасни Богоев.

  Токму затоа, според него новиот едношалтерски систем е целосно нов систем, а кој
  ќе го замени досегашниот EXIM систем, и ќе овозможи забрзан економски раст и
  развој на државата.

  -Главните придобивки на Националниот едношалтерски систем се издавање
  дозволи за увоз, извоз и транзит „под еден покрив“, целосна дигитализација на
  процесите на плаќања, анализа на ризик за сите институции кои издаваат дозволи,
  размена на податоците со системот на Србија и Албанија, а понатаму и со
  останатите земји, како и унапредување на статистичките податоци и зголемување
  на транспарентноста, појасни Богоев.

  Според него ова значи дека ќе се скрати времето и трошоците за бизнис
  заедницата, тоа ќе овозможи поголема конкурентнос, компаниите ќе прават повеќе
  профит и ќе плаќаат повеќе даноци, а на тој начин ќе може да вработуваат повеќе
  луѓе што е главната цел на Царинската управа.

   

  Exit mobile version