More

  Костадиновска-Стојчевска: Достоинствено го одбележавме раѓањето на великанот Гоце Делчев, онака како што доликува на две соседски држави кои промовираат европски вредности

  „Оваа година мирно и достоинствено ја одбележавме 152 годишнина од раѓањето
  на великанот и наш национален херој, Гоце Делчев, онака како што доликува на
  две соседски држави кои промовираат европски вредности. Ова е позитивен знак
  дека провокациите и реториките од страна на радикални поединци и групи кои
  имаат за цел да предизвикуваат револт и тензии кај граѓаните не наидуваат
  поддршка од мнозинското население во Северна Македонија и Бугарија.

  Треба да имаме предвид дека интензитетот на тензиите беше најголем кога Бугарија се соочуваше со тешка политичка криза и кога на прашањето Македонија и на нашата
  европска интеграција се собираа политичките поени. На ова ако се додадат и
  стравовите кои ги сееа ВМРО-ДПМНЕ и Левица дека сме останале без македонски
  јазик, идентитет и дека сме биле под бугарски диктат, лесно може да се заклучи
  дека радикалните националистички политики не носат ништо освен конфликти,
  тензии, неизвесност и состојба на немир за граѓаните. Таквите политики може да
  одат во прилог само на оние кои сакаат да ја кочат Северна Македонија на патот
  кон ЕУ и на кои не им одговара Македонците и македонскиот јазик да се дел од
  ЕУ, вели Бисера Костадиновска Стојчевска во интервју за Прес 24.

  Таа додаде дека најважна е меѓусебната комуникација и соработка и пристапот во
  неа. Важно е да пратиме порака дека во интерес на двете држави е напредокот на
  Северна Македонија кон ЕУ и дека меѓусебното почитување и зближување на
  двата народи носи придобивки на граѓаните од двете страни на границата.
  „Сме покажале изминатите години дека кога двете страни работиме во духот на
  добрососедството и европските вредности и принципи доаѓаме до решенија на
  отворените прашања и никој не излегува како губитник, напротив сме добиле и
  како држава и како граѓани. Верувам дека уставните измени ќе се случат час
  поскоро после избори, а Бугарија ќе даде конкретна и јасна поддршка на нашата
  евроинтеграција и како сосед, членка на ЕУ, ќе помогне во забрзување на
  процесот“, заклучи Бисера Костадиновска-Стојчевска.

  Exit mobile version