Последни написи

Албански медиуми: Исклучените пратеници од албанското собрание се враќаат на работа со протести; За прв пат во Косово и регионот ќе се отвори референтен центар за третман на случаи на сексуално насилство

Албанските пратеници кои беа исклучени од Собранието, денеска се враќаат на работа, со најава за протести за да им се исполнат барањата за формирање истражни комисии и промена на составот на специјалната комисија за изборни реформи.

За прв пат во Косово и регионот се очекува да биде отворен референтниот центар за третман на случаи на сексуално насилство, во рамки на Институтот за судска медицина во Приштина.

Ова се дел од темите од денешниот редакциски избор на ЦИВИЛ Медиа, од албанските медиуми во регионот.

АЛБАНИЈА

Репортери: Денеска во Албанија 19-те пратеници исклучени од седницата протестираат пред Собранието

Албанските пратеници  попладнево се враќаат во пратеничкиот живот на седница посветена на загриженоста на граѓаните што се очекува да ја решат за не повеќе од 4 часа.

Заедно со враќањето на собраниските седници, ќе се врати и дејствувањето на опозицијата за да се спречи нормалниот развој на седницата без исполнување на нивните барања за формирање истражни комисии и промена на составот на специјалната комисија за изборни реформи, пренесе Репортери.

Балкан Веб: Измени во Кривичниот законик, бигамијата ќе се казнува до 3 години затвор

Бидејќи досега кршењето на верноста кај двојката го нарекувавме морален проблем, така и во предлог-измените на Кривичниот законик, ова ќе биде кривично дело за кое се казнува затворска казна до 3 години.

Во новите измени кои се очекува да се направат во Кривичниот законик, предвидено е бигамијата да се смета за кривично дело кое може да се казни до 3 години затвор, пренесе Балкан Веб.

КОСОВО

Газета Експрес: За прв пат во Косово и регионот, во ИСМ ќе биде отворен упатен центар за случаи на сексуално насилство

За прв пат во Косово и регионот се очекува да биде отворен референтниот центар за третман на случаи на сексуално насилство.

Во рамките на Институтот за судска медицина во Приштина, во наредните месеци се очекува да профункционира центар кој ќе служи само за лекување на случаи на сексуално насилство.

Формирањето на ваков центар е предвидено со Државниот протокол за постапување случаи на сексуално насилство, кој е на сила веќе една година.

„Овој центар ќе служи за испитување, лекување, докажување на предмети преку докази бидејќи доказите се она што е исклучително важно, а доказите се тие што го докажуваат силувањето“, известија меѓу другото од косовското министерство за здравство, пренесе Газета Експрес.

Телеграфи: Над 1.600 луѓе добија статус на жртви на сексуално насилство за време на војната во Косово

Денеска  се навршуваат шест години откако Комисијата за верификација и признавање на статусот на жртвите на сексуално насилство почна да работи на верификација и признавање на статусот на жртвите на сексуално насилство од времето на војната во Косово (1998-1999 г. ).

Во соопштението се наведува дека по неуморна работа и застапничка посветеност од повеќе од 18 години на Косовскиот центар за рехабилитација на преживеани од тортура (QKRMT) и други граѓански организации, точно на 5 февруари 2018 година, апликацијата беше доставен првиот за проверка и признавање на правниот статус на преживеаните, пренесува Телеграфи.

Еуроњуз – ОБСЕ: Да се ​​почитуваат правата на немнозинските заедници во Косово

Мисијата на Косово на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) повика на целосно почитување на правата на немнозинските заедници.

Во нивниот одговор се вели дека оваа мисија изразува загриженост дека воведувањето на новата регулатива на Централната банка на Косово за забрана на српскиот динар во Косово ќе има сериозно влијание врз оние кои примаат плаќања во оваа валута, пренесе Еуроњуз.

КОЛУМНА

Коха: Затворете ја вратата и пијте вотка!

Понекогаш е доволен банален настан за да се објасни една земја, општество или режим. Кондуктерот влегува во возот на Транссибирската железница и со строг тон им вели на патниците: мора да ја отстраните водката, бидејќи руската влада забранила конзумација на вотка во возот од Москва до Владивосток.

„Нема дебата за ова. Но, тогаш кондуктерот суво додава: „Можете да ја затворите вратата од купето и да пиете што по ѓаволите сакате“. Театар на шини кој одлично ја објаснува руската реалност.“, пишува авторот Енвер Робели во колумната „Затворете ја вратата и пијте вотка!“, објавена во Коха.

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај