Последни написи

Потекло на зборот дезинформација

Терминот „дезинформација“ има свои корени во рускиот збор „дезинформация“ (дезинформација), кој го користеле воените и разузнавачките служби на Советскиот Сојуз за време на Студената војна.

Во тоа време, под дезинформација се подразбира систематско ширење лажни информации со намера да ги загрозат интересите на Западот.

Советскиот Сојуз применуваше различни измамнички тактики, вклучително и ширење лажни наративи, создавање лажни документи и спроведување операции за влијание, како дел од нивните стратегиски напори за време на овој геополитички конфликт.

Терминот оттогаш еволуираше и сега најчесто се користи за опишување невистини што намерно се шират за различни цели во различни контексти.

#ОслободиГоУмот

ЛИНК ДО ПУБЛИКАЦИЈА

Prejardhja e fjalës dezinformatë

Termi “dezinformim” i ka rrënjët në fjalën ruse “дезинформация” (dezinformim), e cila u përdor nga ushtria dhe shërbimet e inteligjencës të Bashkimit Sovjetik gjatë Luftës së Ftohtë.

Në atë kohë, dezinformimi nënkuptonte shpërndarjen sistematike të informacionit të rremë, me synimin  kërcënimin e interesave  të Perëndimit.

Bashkimi Sovjetik përdori një sërë taktikash mashtruese, duke përfshirë përhapjen e narrativave të rreme, krijimin e dokumenteve të rreme dhe kryerjen e operacioneve të ndikimit, si pjesë e përpjekjeve të tyre strategjike gjatë këtij konflikti gjeopolitik.

Termi ka evoluar që atëherë dhe tani përdoret zakonisht për të përshkruar gënjeshtrat që përhapen qëllimisht, për qëllime të ndryshme në kontekste të ndryshme.

#LirojeMendjen

Darhi e lafeske dezinformacia

O termini „dezinformacia“ si le pire darhie taro rusko lafi „дезинформация“ (dezinformacia) so istemalkeren sine len e askereskere thaj špiunsko ofisia ki Sovetsko Unia  ko vakti taro Šudro mariba.

I Sovetsko Unia istemalkeren sine diferentno hovavne taktike, konektirime em hovavne narativia, keriba hovavne dokumentia thaj implementacia operacie tari presia, sar kotor taro olengere strateško  zorikeribaskoro vakti taro akava geopolitikano konflikti.

O termini taro tegani evoluringja thaj akana majbut istemalkerela pe sar ilustracia taro načačipa so nietea si te buvljon ko diferentno targetia an o diferentno kontekstia.

#TromalkerenTumariGodi

Извор: ЦивилМедиа.мк

Latest Posts

Не пропуштај