Последни написи

Што е дезинформација?

ДЕЗИНФОРМАЦИЈА е намерно ширење лажни или погрешни информации за измама или манипулација, преку стратегиски и медиумски тактики за постигнување политички, воени или комерцијални цели.
Дезинформациите се глобална закана, поради способноста за брзо ширење лажни наративи во масовни размери.

YouTube player

Дезинформациите се особено опасни затоа што имаат потенцијал да предизвикаат поделби и тензии, па и немири и насилство во области, како што се меѓуетничките и меѓуверските односи, евроатлантските интеграции, миграцијата, вакцинацијата и социјалните политики.

Дезинформациите се огромна закана за демократијата, бидејќи можат да извршат пресудно влијание врз јавното мислење, изборните резултати и социјалната хармонија.

#ОслободиГоУмот

ЛИНК ДО ПУБЛИКАЦИЈА

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај