Последни написи

Што би значел поразот на Украина за САД, Европа и светот

Со оглед на потешкотиите со кои се соочуваат САД и ЕУ во обезбедувањето поддршка за најновата рунда помош за Украина, од огромно значење е истражувањето на потенцијалните последици што би ги предизвикала руската победа во Украина за светот, пишува Олександр Даниљук, соработник на британскиот Институтот за кралски Обединети услуги, објавен на веб-страницата на организацијата.

Во сегашната фаза на војната, која веќе стана долготрајна, Русија упорно работи да ја поткопа меѓународната поддршка за Украина и да ја деградира волјата на нација да продолжи со борбата, забележува експертот, додавајќи дека, и покрај таквите напори, над 74 отсто од Украинците остануваат со поддршка за борба додека не се ослободат сите окупирани области.

На Запад, сепак, и јавните ставови и ставовите на владејачките елити „го ставаат на ризик обемот на воено-техничката помош за Украина“.

Во меѓувреме, дури и краткорочното губење на способноста на Украина да ја одврати руската агресија „неизбежно ќе ја наруши сегашната рамнотежа“.

„Украинците несомнено ќе ја продолжат борбата дури и во такво сценарио, но таа сè повеќе ќе носи карактер на нерегуларна бунтовничка војна, под кои услови ќе биде практично невозможно да се задржат големи територии под украинска контрола, а уште повеќе да се заштити цивилното население. Доволно е да се погледне Сирија за да се замисли природата на таквата конфронтација. Методичкото користење на воздушните напади и уништувањето на градовите кои им се спротивставуваат на руските трупи нема да ја остават Украина со големи шанси ниту на среден рок“, смета Даниљук.

Експертот, исто така тврди дека сегашната неизвесност околу континуираната поддршка на Украина од страна на САД за да и помогне на нацијата да победи во војната со Русија „ја доведува во прашање подготвеноста на САД да ги заштитат одделните земји на НАТО од руска агресија“.

„Очигледно е дека ако Украина ја загуби поддршката од Западот, Путин може да ја постигне својата цел да ги уништи Украинците како народ и да ја избрише најголемата земја од картата на Европа. И покрај очигледната трагедија на оваа ситуација за Украина, последиците од нејзиниот пораз за Западот и особено за САД како лидер на слободниот свет не би биле помалку катастрофални“, вели експертот.

Руското раководство ја перцепира и позиционира војната како конфронтација еден на еден со САД и НАТО, каде Украина служи само како застапник . став што го делат и другите автократски држави.

Во овој контекст, секој исход што Русија би можела да го помине како сопствена победа ќе биде сфатен од овие земји како пораз на Западот и особено на САД и ќе ги охрабри автократиите да продолжат со сопствената воена експанзија, како и да ги принудат земјите од глобалниот Југ да бараат посебни односи со овие земји, преместувајќи ги САД како меѓународен посредник за безбедност, напиша Даниљук.

„Ова не само што ќе доведе до слабеење на способноста на Западот да ја користи воената инфраструктура на овие земји, туку исто така ќе го ограничи пристапот до нивните пазари, како и способноста да се добијат стратешки материјали од нив“, се вели во анализата.

Руската победа во Украина е многу веројатно дека ќе го уништи НАТО, барем во неговата сегашна форма“, тврди експертот, потсетувајќи дека од основањето, тој го отелотворува договорот меѓу, според кој САД се обврзаа да ја заштитат Европа од советската закана. Во замена за ова, меѓу другото, европските земји ја ставија на располагање својата воена инфраструктура на САД, се обврзаа да ги развијат сопствените одбранбени способности и го препознаа неспорното воено раководство на САД во случај на војна со СССР.

Очигледно е дека без американските трупи, а особено без нивниот нуклеарен чадор, европските земји нема да можат да се одбранат во случај на целосна војна со нуклеарна сила, признава Даниљук.

Свеста за високиот ризик од губење на заштитата на САД може да ги принуди лидерите на европските држави да почнат да бараат билатерални безбедносни аранжмани со Русија или Кина, од кои секоја може да понуди да се вклучи како безбедносен посредник, како што веќе се случи на Блискиот Исток.  Несомнено, повлекувањето на САД од Европа – што беше и останува главна цел на првите советски, а сега и руски активни мерки – веднаш би се капитализирало со пополнување на добиениот вакуум со руско и кинеско влијание. За САД, губењето на Европа би било еквивалентно на губење на статусот на лидер на слободниот свет, а заедно со губењето на европските пазари, тоа би значело неизбежен крај на ерата на американската политичка, воена и економска доминација, се забележува во написот.

Руската победа во Украина би го уништила современиот систем на глобална нуклеарна безбедност, туркајќи го светот во неизбежен период на нуклеарна војна. Уништувањето на Украина, која во 1993 година се откажа од третиот по големина арсенал на нуклеарно оружје во светот, откако доби безбедносни гаранции од Русија, САД и Велика Британија, ќе биде апсолутен аргумент во корист на идејата дека единственото средство за заштита од агресија од страна на нуклеарните држави е поседување на сопствено нуклеарно оружје. Комбинацијата на руска конвенционална агресија со закани за употреба на нуклеарно оружје против Украина, како и подготвеноста на другите гаранти да ја жртвуваат Украина на Русија за да се избегне нуклеарна ескалација, не би оставиле простор за какво било погрешно читање. Се повеќе и повеќе ненуклеарни земји ќе се обидат да стекнат сопствено нуклеарно оружје. Со оглед на зголемениот број земји кои поседуваат нуклеарни арсенали, нивната практична употреба во конфликт е само прашање на време. Како резултат на тоа, „кршењето на табуто за употреба на нуклеарно оружје ќе создаде нова реалност, чии трагични карактеристики е тешко да се замислат“.

Експертот подвлекува дека секој обид за потпишување мировен договор со Русија, според кој Украина би можела да опстане во некоја форма и покрај губењето на територијата и суверенитетот, само ќе му ја даде на Путин стратешката пауза неопходна за подготовка на следната фаза на агресија.

Во меѓувреме, поразот на Русија во Украина останува сосема остварливо бидејќи се верува дека за ефикасна офанзива потребна е предност од три спрема еден во способностите, забележува експертот.

„Ова правило може лесно да се примени и за финансирање на воени операции. Единственото нешто што е потребно за да се добие оваа војна е да се биде подготвен да се испратат три долари за поддршка на Украина за секој долар доделен од Русија. Во 2024 година, Русија повторно ќе потроши околу 100 милијарди долари за војната. Западот не мора ни да троши свои пари за да го примени правилото 3 спрема 1: по чудна случајност, точно 300 милијарди долари руски резерви сега се блокирани на сметки во странство“, заклучува авторот.

Подготви: Драган Мишев

Извор: ЦивилМедиа.мк

Latest Posts

Не пропуштај