More

  Биљали за Студио на Слободен печат: Потребен е вистински мерит систем во државните институции

  Во интервју во Студиото на Слободен печат, политичкиот аналитичар Мерсел
  Биљали коментирајќи ги случувањата во М-Нав истакна дека во такви важни,
  витални институции потребен е сериозен пристап во вработувањето, но и во
  напредувањето во хиреархијата.

  Биљали посочи дека потребен е вистински мерит систем за вакви случувања повеќе
  да не се повторуваат.

  „За да имате мерит систем ви треба закон со кој не само административната
  структура и структурата која е на власт да одлучува кој ќе биде примен на работа,
  мора да имате друга структура, дури и сегмент од опозицијата, јавноста па дури и
  медиумите кои ќе одлучуваат, по што се прават и тестирања и се одбираат
  најдобрите кандидати“ истакна тој.

  Биљали посочи примери од други држави, каде што таквиот систем функционира.

  „Добар пример за тоа како функционира тој мерит систем е Швајцарија, каде никој
  не може да ти помогне ако не ги минеш тестовите, без разлика дали си брат на
  министер и пратеник. Таму со учење со посветена напорна работа може да се стане
  важен човек во општеството, за разлика од овде“ заклучи Биљали.

  Exit mobile version