Последни написи

Руската пропаганда со лажно ТикТок видео во обид да го дискредитира Олексеј Данилов, секретарот на Советот за национална безбедност на Украина

Руската пропаганда продолжува да создава негативна слика за украинската влада и мобилизацијата. На социјалната мрежа TikTok се споделува видео од шест секунди во кое се појавува Олексеј Данилов, секретар на Советот за национална безбедност и одбрана на Украина.

@bigwavess_

#ocean #northsea #waves #scary

♬ Hoist the Colours – Bass Singers Version – Bobby Bass

Во текстот поставен на видеото се вели дека:

„Данилов ги нарече територијалните центри за регрутирање божја рака“.

Во видеото навистина можете да ги слушнете следните зборови:

„Ова го прави божја рака. Што се случува таму денес. Не се расправате со Бога“.

емата на интервјуто беше раскинување на договорот за закуп со Украинската православна црква (Московска патријаршија) и последователно ослободување на просториите на манастирот Кијивска Печерска Лавра од страна на оваа организација.

Ивадокот од видеото вон контекст е направен во временската линија од 16:52 до 16:58 часот. Ова беше одговорот на Данилов на новинарско прашање што очекува од 29 март 2023 година кога и официјално ќе биде раскинат договорот за закуп со УОК (МП).

Секретарот на Советот за национална безбедност и одбрана на Украина рече:

„Тоа ќе биде обичен ден, нема да се случи ништо стратешко или глобално. Постојат закони во нашата земја што сите ќе ги почитуваат. Без исклучок. Не е важно дали го сакате Бога, дали одите таму или не Не е важно, сите закони во нашата земја ќе се спроведуваат, сакам да ве потсетам: ако велите дека се што се случува во светот е Божја рака, тогаш верувајте дека Божјата рака го прави тоа што се случува. таму денес. Не се расправаш со Бога, нели? Така Бог решил на 29-ти да го напуштиш овој манастир и да се преселиш на друго место“.

Овие зборови немаат никаква врска со воените центри за регрутирање и мобилизацијата во Украина.

Интересно е што верзијата на видеото што пропагандистите ја користеа за лажниот тврдење е од руско потекло. Во горниот лев агол на видеото, можеме да видиме воден печат со натпис „Новое Издание“ на руски јазик.

Прорускиот блогер Анатолиј Шариј и рускиот телеграмски канал Мрија, кој се преправа дека е Украинец, но со про-Кремљ сфаќања, ја искористија оваа верзија на видеото во нивните пропагандни објави на 29 март 2023 година.

Претходно руските пропагандисти  со помош на „позитивни“ фалсификати го дискредитираа гувернерот на Народната банка на Украина.

Употребата на лажни сајтови кои наликуваат на светски публикации и фалсификувани видео објави на апликации и социјални мрежи добива на интензитет.

За речиси две години од целосната руска агресија врз Украина, количината на дезинформации и информативни кампањи против Украина значително се зголеми. Пропагандистите прибегнуваат кон нови методи и користат иновативни шеми за манипулирање со јавното мислење и во Украина и во земјите на  сојузниците. Обично, тие користат сензационални теми, како што се мобилизација или конфликти меѓу военото и политичкото раководство. Целта на фалсификатите е главно да се претстават негативни информации како што се големи воени загуби или прекин на воената помош. Меѓутоа, лажната руска  пропаганда е со кратки нозе, и многу бргу проверувачи на факти успеваат да ги разобличат дезинформациите пласирани од пропагандистите на Кремљ.

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај