Последни написи

ТАСС – црната дупка во европскиот медиумски простор

Зошто руската државна новинска агенција ТАСС сè уште не е исфрлен од Европската алијанса на новински агенции?

НАТАЛИЈА КОСТИНА, шефица на меѓународната канцеларија во Укринформ

Модерна редакција во голем медиум е голем простор со отворени работни места за новинари и уредници. Сè е таму на отворено.

И сега, замислете светла и проѕирна канцеларија во која одеднаш ќе наидете на изолиран темен простор кој едноставно не се вклопува во логиката на планирањето на редакцијата и никој не може да каже за што всушност е наменет.

Членството на ТАСС, руската државна новинска агенција, стана токму таков мрачен простор во светлата „канцеларија“ на Европската алијанса на новински агенции (ЕАНА). Членството на ТАСС беше суспендирано во февруари 2022 година, но неговото конечно исклучување од Алијансата сè уште не стана реалност.

По целосната инвазија на Русија на Украина, тогашниот претседател на ЕАНА, шеф на австриската новинска агенција АПА, Клеменс Пиг, почна да ја пишува книгата „Демократијата умира во темнина“. Насловот го позајмил од официјалниот слоган на Вашингтон пост. Претходно оваа фраза ја популаризираше и еден од најпознатите американски истражувачки новинар, Боб Вудворд.

Се покажа дека е донекаде пророчки за понатамошниот развој во самата ЕАНА.

За Европската алијанса на новински агенции

Организацијата е https://www.newsalliance.org/ , основана во 1956 година и сега се состои од 32 водечки европски новински агенции: АФП (Франција), АНСА (Италија), АТА (Албанија), Агенција Анадолу (Турција), АНА ( Андора) , АНА-МПА (Грција), АПА (Австрија), Белга (Белгија), БТА (Бугарија), ХИНА (Хрватска), ЦНА (Кипар), ЦТК (Чешка), АНП (Холандија), ФЕНА (Босна и Херцеговина), STT (Финска), DPA (Германија), MTI (Унгарија), Keystone-SDA (Швајцарија), КОсоваПрес (Косово), LUSA (Португалија), NTB (Норвешка), PA Media (Велика Британија), ПАП (Полска) , Рицаус (Данска), Агерпрес (Романија), ТАСР (Словачка), СТА (Словенија), ЕФЕ (Шпанија), АЗЕРТАЦ (Азербејџан), Танјуг (Србија), ТТ (Шведска) и Укринформ (Украина).

Членството на ТАСС во Алијансата беше суспендирано на 27 февруари 2022 година. ТАСС беше лишено од правото да учествува на состаноци, конференции и генералното собрание. Таа не може да биде претставена во избраните тела на ЕАНА, ниту може да ги делегира или пренесува своите овластувања.

Во Статутот на Алијансата, сè е логично и транспарентно, исто како во модерна редакција:

„Целта на ЕАНА е да обезбеди новинските агенции-членки да можат да работат како даватели на непристрасни вести“, „ЕАНА ги поддржува принципите на слободата на печатот и ќе се залага да им се олесни на новинските агенции-членки во согласност со овие принципи“.

Покрај тоа, Алијансата ги штити и промовира „заедничките интереси на своите членки во сите области суштински за нивната работа и активности“.

Укринформ зачекори на патот на европската интеграција уште пред Украина, со тоа што стана членка на Европската алијанса на новински агенции во 1995 година.

Суспендирање на членството во ТАСС

Работата во новинските агенции првенствено се однесува на брзината. И тука не се работи само за доставување вести, туку и за професионално одлучување, бидејќи предизвиците во медиумскиот простор (најновите вклучуваат пандемии, конфликти, војни и зголемен проток на лажни вести итн.) бараат брза организација и одговор. Така, првата одлука што Алијансата ја донесе по целосната инвазија на Украина на Русија и потиснувањето на слободата на медиумите во Русија од режимот на Кремљ дојде прилично брзо.

На 27 февруари 2022 година, Советот (извршното тело на ЕАНА) на состанокот свикан како одговор на релевантната жалба на полската агенција за печат, го суспендираше членството на ТАСС во ЕАНА до Генералното собрание (највисокото тело на Алијансата, годишниот собир на сите членки агенции) одлучува дали ТАСС треба да биде исфрлена од организацијата, според Статутот.

Советот изјави дека новата медиумска регулатива воведена од страна на руското набљудувачко тело, Роскомнадзор, сериозно ја ограничи слободата на масовните медиуми, како резултат на што ТАСС не е во можност да дава непристрасни вести, што е спротивно на целта на активностите на Алијансата дефинирани во Статути.

Тешко беше да се очекува дека во текот на следните две години, организациите ќе направат три обиди за исклучување на ТАСС, сите безуспешни. Алијансата се соочи со институционална криза.

Во споменатата книга „Демократијата умира во темнина“, тогашниот претседател на ЕАНА, Клеменс Пиг, го напишал следново за настанот:

„Веднаш по инвазијата на Украина, рускиот лидер Владимир Путин покажа колку е „лесно“ целосно да се исклучи демократско светло користејќи го примерот на новинската агенција ТАСС“.

Според него, ТАСС, чија верзија на англиски јазик циркулираше „со повеќе или помалку објективни информации“ за разлика од пропагандните содржини што ги нуди РИА Новости, повеќе не можеше да остане објективна по воведувањето на новите правила од Роскомнадзор, кои, особено , ја забрануваа употребата на термините „војна“ или „инвазија“. Патем, ТАСС постојано го користеше овој „контраст“ како аргумент во своја полза во рамките на Алијансата.

Генерално собрание 2022 година, Поглавје 1: „Тие не се таму“

За неколку месеци, во мај 2022 година, во Сараево се одржа вонредното генерално собрание на ЕАНА. Ден пред тоа Алијансата одржа конференција, на која на дневен ред доминираше темата за војната во Украина. Беше забележан многу демонстративен пример за побивање од страна на проверувачите на факти на АФП на еден од најциничните фалсификати произведени од руското Министерство за одбрана, што беше споделено од руските „медиуми“, вклучително и ТАСС. Лажната приказна е наводна „исценирана“ природа на известување за руските злосторства во Буча.

Според Статутот на ЕАНА, одлуката за исфрлање на агенција од Алијансата ќе ја донесат најмалку три четвртини од членовите кои присуствуваат на Генералното собрание. Во Статутот нема директни одредби за протерување поради кршење на принципите на слободата на печатот. Гласањето е отворено освен ако најмалку пет агенции членки побараат да се води со тајно гласање.

Агендата на тоа Генерално собрание вклучуваше гласање за исклучување на ТАСС. Доколку не се обезбедат три четвртини од гласовите, прашањето требаше да се стави на гласање за одобрување на одлуката на Советот за суспендирање на членството на ТАСС.

ТАСС доби збор пред гласањето. Ова е предвидено со законодавството на Швајцарија, каде што е инкорпорирана Алијансата, во случај да се постави прашањето за исклучување на член од организацијата.

Тогашниот генерален директор на ТАСС, Сергеј Михајлов, дотогаш веќе беше предмет на меѓународни санкции: Европската унија во април 2022 година му воведе ограничувања како шеф на најголемата руска новинска агенција, која преку својата голема мрежа на странски канцеларии шири искривени информации за Украина, во служба на интересите на политичкото раководство на Русија. Подоцна слични санкции му воведоа и Обединетото Кралство и Швајцарија. Така, обраќањето на ТАСС го искажа првиот заменик генерален директор Михаил Гусман.

Накратко, неговиот говор беше ограничен на „тие не се таму“, каде што „тие“ значи лажни вести, а „таму“ значи сервисот ТАСС (за нашите меѓународни читатели, треба да појаснам дека оваа фраза стана вирална и се претвори во меме откако руски војници се појавија на Крим во 2014 година, со спортска униформа без знаци за идентификација, што беше проследено со јавно демантирање на Владимир Путин дека тоа се всушност руски војници). Гусман потоа се осврна и на „контрастот“ помеѓу содржината на ТАСС и онаа на отворено пропагандистичките руски платформи. Тој тврдеше дека ТАСС е поинаков.

Навистина, за разлика од тешките пропагандисти, ТАСС не произведува свои лажни приказни, избирајќи да циркулира изјави на руските највисоки функционери и „кандидати“, честопати директно цитирајќи ги. Во исто време, агенцијата избира да ги игнорира сите факти кои би ги оспориле или побиле тие изјави.

Во исто време, лажното и пристрасно известување на ТАСС првенствено се однесува на Украина, а исто така и на САД и на голем број најблиски сојузници на Украина во Европа. Така, не сите земји чии новински агенции се претставени во ЕАНА ја сведочат оваа пристрасност во ист степен.

…Три четвртини од гласовите на агенциите кои присуствуваа на Генералното собрание во Сараево беа запечатени само за продолжената суспензија. Двата гласа беа тајни на барање на пет или повеќе членови.

Гледајќи напред – сите последователни гласања, директно или индиректно поврзани со исклучувањето на ТАСС, беа спроведени во процедура на тајно гласање. Ниту една од агенциите членки јавно не ја изрази својата директна поддршка за ТАСС за време на статутарните настани на ЕАНА, вклучително и конференции и генерални собранија.

Бројот на гласови за протерување на ТАСС беше прилично мал – само шест агенции се изјаснија за овој потег, вклучувајќи го и Укринформ, се разбира.

Се чинеше дека многу членови ја мереле нивната поддршка за Украина и особено за Укринформ (што навистина го чувствувавме) и нивните односи со ТАСС. Бидејќи ТАСС е членка на ЕАНА од 1970 година, агенцијата долго време инвестираше многу во меѓународните односи. Меѓу другото, агенцијата учествуваше во формирањето на голем број глобални форуми, како што се Светскиот конгрес на новински агенции и Светскиот медиумски самит.

Покрај тоа, некои агенции членки на ЕАНА ги претставуваат земјите кои ги задржаа блиските врски со Русија дури и по целосната инвазија на Украина. Друг дел веројатно веруваше дека војната наскоро ќе заврши и дека ТАСС повторно објективно ќе ги покрие вестите, барем во споредба со другите руски медиуми. И додека војната продолжува, можеби сугерираат, тие сепак треба некако да добиваат ажурирања од бидејќи стана доста опасно за странските новинари да продолжат да работат во Русија…

Реконструкција на највисокото раководство во ТАСС

Минатото лето, ТАСС помина низ промена на раководството: во јули, Андреј Кондрашов, кој пет години (2018-2023) беше прв заменик-шеф на рускиот државен холдинг ВГТРК , и беше одговорен за „информативната политика“ на водечките руски пропагандни телевизии: каналите Rossiya-1, Rossiya-24 и RTR-Planeta.

Европската унија го назначи VGTRK во списокот на санкции на 16 декември 2022 година, со следново образложение:

„Каналите во сопственост на ВГТРК обезбедуваат платформа на Олга Скабеева, Дмитриј Кисељов, Владимир Соловиев и други, кои шират пропаганда и дезинформации поврзани со руската агресивна војна против Украина“.

Самиот Кондрашов беше додаден на листата на санкции на ЕУ на 23 јуни 2023 година. Беше забележано дека:

„Како еден од нејзините клучни директори, Андреј Кондрашов е директно одговорен за активностите на оваа медиумска корпорација, за информации и политичко емитување, тој има директно влијание врз начинот на кој ВГТРК ги информира луѓето за руската агресивна војна против Украина и чекорите преземени од руската влада“.

На 14 октомври 2022 година, Кондрашов беше додаден на списокот на санкции на Канада- „Руски агенти за дезинформации“ за „овозможување и поддршка на руската неоправдана инвазија на Русија и обид за анексија на украинска територија“. На почетокот на 2018 година, Кондрашов беше прес-секретар на изборниот штаб на претседателскиот кандидат Владимир Путин. Во 2000, 2014 и 2023 година, Путин му додели награди за покривање на Втората чеченска војна, окупацијата на Крим и целосната војна против Украина, соодветно.

Четири месеци по неговото назначување, „Москва тајмс“ напиша дека Михајлов бил разрешен од функцијата поради покривање на обидот за бунт на групата Вагнер, кој бил премногу широк, верува владата.

Во исто време, Гусман, кој долги години беше главната фигура во меѓународните комуникации на ТАСС, вклучително и со ЕАНА, ја задржа позицијата прв заменик генерален директор. И покрај моменталната изолација на Русија, тој сè уште снима интервјуа со африканските лидери, снима документарни филмови за турскиот претседател и 100-годишнината од роденденот на Хејдар Алиев, зборува за „борбата за вистината“ и довербата и тврди дека Русија е цел на напади со лажни вести,  наместо сторител на тие. Кога ќе му биде понудено да зборува на меѓународни форуми во Азербејџан, Турција и Кина, тој поставува идеја за формирање на здружение на информативни агенции на Движењето на неврзаните. https://news.ru/cis/na-mediaforume-v-shushe-predlozhili-ideyu-dlya-dvizheniya-neprisoedineniya/ . Навистина, голема шанса да се примени искуството што ТАСС го стекна во поставувањето на сите видови меѓународни форуми…

Генерално собрание 2023, Поглавје2: Мнозинство, што сепак не беше доволно

Во 2023 година, на годишното Генерално собрание во септември во Париз, Укринформ иницираше второ гласање во врска со исфрлањето на ТАСС од Алијансата, поставувајќи во писмо до членките на ЕАНА збир на професионални и правни аргументи зошто членството на руската државна агенција е во спротивност со Статутот, целите и вредностите на организацијата.

Нам ни беше очигледно дека бројот на гласови ќе го одрази нивото на подготвеност на водечките европски новински агенции суштински да се спротивстават на пропагандата и дезинформациите масовно произведени од Русија, која од целосната инвазија практично се ослободи од сите слободни медиуми, ефективно вооружувајќи преостанатите платформи.

Во споредба со исходот забележан во Сараево, бројот на гласови кои го поддржуваат потегот се зголеми: од 29 агенции кои присуствуваа на состанокот, 14 се изјаснија за протерувањето, додека 11 се изјаснија против, а други четири беа воздржани. Ако одлуката требаше да се усвои со просто мнозинство гласови, тоа ќе беше доволно, но запечатувањето на три четвртини од сите гласови беше очигледно недостижно.

Сепак, Генералното собрание во Париз покажа дека суспензијата на членството, која не е ни предвидена во Статутот на ЕАНА, не може да трае бесконечно, за разлика од протерувањето.

Советот на Алијансата одговори на предизвикот со предлагање за неколку месеци да се одржи вонредно Генерално собрание за да се донесат измени на Статутот. Со овие измени ќе се предвиди автоматско исклучување од ЕАНА на информативна агенција чие членство е суспендирано на одреден период, доколку не се променат околностите што ја предизвикале суспензијата. Треба да се потсети дека во однос на ТАСС се работеше за сузбивање на слободата на печатот во Русија, каде војната не може да се нарече војна.

Оттогаш, ситуацијата во Русија само се влошува, особено за меѓународните новинари. Ова беше потврдено со апсењето во март 2023 година на новинарот на The Wall Street Journal, Еван Гершкович.

Во меѓувреме, во мај 2023 година, Арман Солдин, видео-репортер од француската новинска агенција АФП, која е членка на ЕАНА, беше убиен во руски ракетен напад во близина на украинскиот Часив Јар. Инаку, АФП беше домаќин на Генералното собрание на ЕАНА во септември, а во салата за седници беше поставена голема портрет фотографија на Арман.

Вонредно Генерално собрание 2023 година, ПОглавје 3: ТАСС на дневен ред, но меѓу редови

На вонредното Генерално собрание на ЕАНА одржано во Виена во декември, Советот на Алијансата предложи пакет-гласање за амандмани на Статутот: за автоматско протерување на информативна агенција чие членство останува суспендирано една година, како и за проширување на застапеноста на женските претставнички во извршното тело и формирање на женски комитет

ТАСС никогаш не беше директно спомнат, но беше кристално јасно дека се работи за нив.

Сепак, најмалку три четвртини од членовите мораа да гласаат за измени на Статутот. Позитивната одлука остана покуса за еден глас. Од присутните 24 новински агенции, 17 се изјаснија „за“, а седум се „против“.

Исходот јасно укажува на одреден напредок, но на крајот не е донесена одлука. „Срам да ни е“, извика некој во салата за седници по објавувањето на резултатот од гласањето…

Па кои се агенциите кои гласаа против?

И покрај процедурата за тајно гласање, не е тешко да се погоди дека повеќето претставуваат земји кои задржале блиски односи со Русија. Ова е под една четвртина од сите членови. Сепак, најмалку две агенции од Западна Европа очигледно се приклучија на овој кампус. Нивниот потег веројатно нема да биде поврзан со надворешната политика на нивните влади. Ова е повеќе за професионални лични врски. Доколку гласањето беше отворено, нивната домашна публика веројатно ќе беше прилично изненадена од таквата позиција…

Сепак, овој напис не е за истражување на нивните односи со Русија.

Без политика

Дискурсот „надвор од политиката“, кој подразбираше исклучиво професионална соработка, со години доминираше на настаните на ЕАНА. Помеѓу другите причини, ова се должи на фактот што меѓу членките на ЕАНА има многу новински агенции кои делумно или целосно се финансирани од нивните влади, така што политичките нијанси навистина можат значително да влијаат на нивната работа.

Во исто време, руските „медиуми“ повеќе не се занимаваат со политика. Откако ефикасно станаа една од алатките за инфовојна на државата агресор, тие сега се однесуваат на воени злосторства, стотици илјади цивилни смртни случаи и повреди, уразорување и уништување, што на крајот ќе резултира со вистински судски пресуди, вклучително и таргетирање руски пропагандисти.

Но, професионалната заедница во демократскиот свет има некои алатки за да одговори. На ниво на европските новинарски кругови, треба да се признае дека во денешна Русија не постојат вистински медиуми. Она што е домаќин на Русија се чисто масовни пропагандни платформи. Тие треба да бидат исфрлени од европските професионални здруженија.

Дали нивните претставници треба да бидат слободно акредитирани во европските земји? Во септември 2023 година, Гусман гордо изјави дека канцелариите на ТАСС работат во 18 европски земји, а само со Полска агенцијата има одредени проблеми .

Може да се процени колку е „непристрасна“ ТАСС и како ги користи своите канцеларии расфрлани низ Европа по примерот на масовниот напад врз Украина од страна на Русија на 2 јануари, кога руските трупи лансираа 99 проектили од различни типови и 35 дронови камикази Шахед. Како резултат на тој напад, пет лица загинаа (бројот на загинатите потоа се зголеми) и 130 беа повредени. Повеќе од 250 локации на цивилна инфраструктура претрпеа оштетувања. Како ТАСС го покри гранатирањето?

„Руските вооружени сили лансираа бараж со ракети и беспилотни летала со висока прецизност во објектите на одбранбената индустрија во Кијив и неговите предградија: локации за производство на ракети и беспилотни летала, локации за поправка на воена опрема, складишта каде што се складирани проектили, муниција и авијација испорачани од Западот. Нападот ја постигна својата цел, сите објекти се погодени, извести руското Министерство за одбрана Друго парче покриваше прекини на електрична енергија и прекинато снабдување со вода во одредени области. Ниту збор не беше напишан за украински жртви или оштетување на цивилната инфраструктура!

Во исто време, на 3 јануари, ТАСС објави огорчен извештај за одговорите што дописниците во Брисел и Париз ги слушнаа на нивните прашања од Европската комисија и француското Министерство за надворешни работи за гранатирањето на рускиот Белгород на 30 декември. со наслов „Руската амбасада вели дека ЕУ уште еднаш замижува пред терористичкиот чин на Украина“ https://tass.ru/politika/19672213 нуди коментари за одговорот на портпаролот на Европската комисија.

„Како што беше нагласено од мисијата, официјалниот претставник на Европската комисија за надворешнополитички прашања, Петер Стано, во својот одговор на прашање на ТАСС, го потпишал фактот дека Европската унија е соучесник и спонзор на режимот во Кијив, кој извршува намерни терористички акти против цивилното население на Русија, претставувајќи го како „легитимно право на Украина на самоодбрана““.

Коментарот за сличниот одговор на ТАСС на француското Министерство за надворешни работи не го дава руската дипломатска мисија, туку поранешниот руски претседател Дмитриј Медведев, кој го користеше својот традиционален речник. Во извештајот со наслов „Медведев остро одговори на зборовите на француското Министерство за надворешни работи за штрајкот во Белгород“, ТАСС пишува: Нечистотија. Изроди. Копилиња“, одговори Медведев.

***

Укринформ е благодарен на ЕАНА за сета поддршка дадена од почетокот на војната во целосни размери. Во исто време, не само што сме засрамени, туку и неподносливо повредени од самиот факт што ТАСС останува членка на Алијансата. За да не се изгубат принципите на слободата на печатот среде тајните гласања, решивме да внесеме малку светлина во „темниот простор“ на модерната редакција на Европа, каде што демне ТАСС, пишува на крајот од својата анализа шефицата на меѓународната канцеларија во Укринформ

Подготви: Драган Мишев

Извор: ЦивилМедиа.мк

Latest Posts

Не пропуштај