Последни написи

Залужни: Ми требаат луѓе, муниција, оружје за да продолжам да се борам, но главната работа е да се спасат луѓето

На 26 декември, врховниот командант на вооружените сили на Украина, Валериј Залужни, ја одржа својата прва прес-конференција од почетокот на инвазијата во целосен обем, која траеше 30 минути.

Како што пренесува Укринформ, на пресот Залужни ги сумираше резултатите од втората година од Големата војна, зборуваше за загубите на Русија, даде прогноза за следната година и го коментираше предлог-законот поднесен од владата до Врховната Рада за новите правила за мобилизација.

За мобилизацијата

Валериј Залужни рече дека заедно со Министерството за одбрана се договориле со новиот предлог-закон за мобилизација да се предвиди служба во армијата 36 месеци по регрутирањето.

„Јас јасно разбирам и знам дека нашите војници се на фронтот во исклучително тешки и предизвикувачки услови и ја вршат својата работа, благодарение на што можеме мирно да разговараме со вас. Тоа е многу, многу тешко за нив. И би сакал луѓе кои одат да се приклучат на војската за јасно да разберат колку време треба да се борат. Ќе има кој да ги замени овие луѓе за 36 месеци“.

„36 месеци не е реална бројка во условите во кои се наоѓаме. Но, можеме само да се надеваме дека интензитетот на непријателствата нема да се зголеми и ќе можеме да ги замениме овие луѓе за 36 месеци… 36 месеци ќе бидат доволно време да подгответе човечки ресурси за замена“, додаде Залужни.

Тој, исто така, истакна дека владата, која го спроведува соодветниот закон, ги разбира можностите на земјата. Врховниот командант на вооружените сили на Украина смета дека ќе има доволно време до 2025 година да се подготват оние кои ќе бидат мобилизирани сега.

За тоа колку луѓе треба да се мобилизираат

„Не би разговарал за такви бројки [500.000]. Единствено што сакам да потврдам е дека оваа бројка се формира, земајќи ги предвид, меѓу другото, задачите што ќе се извршуваат следната година. Тоа не значи дека оваа бројка ќе биде поставен утре, ќе биде потребно одреден временски период“.

Воената команда постојано ги формулира своите барања за муниција, оружје и човечки ресурси, но нема поднесено барање за конкретен број мобилизирани лица.

„Воената команда нема поднесено никакво барање за никакви бројки [во врска со мобилизацијата] Воената команда продолжува да ги извршува функциите на заштита на државата и соодветно ги формира своите барања. Барања за муниција, оружје и човечки ресурси. Ова се прави врз тековна основа“, рече Залужни.

Генералштабот работи во рамките на своите овластувања, во согласност со функционалноста што му е доделена.

„Што се однесува до оваа бројка, ние ја формиравме оваа бројка, ја формиравме соодветно за следната година. Таа го зема предвид опфатот на тековната екипа што се појави, формирањето на нови воени единици, како и предвидувањето на нашите загуби кои може да ги претрпиме во текот на следната година“, нагласи тој.

Залужни истакна дека не може да ги открие бројките поврзани со овој или оној дел од овие индикатори, бидејќи тоа е воена тајна.

„Што се однесува до релевантните законски иницијативи, Генералштабот нема поднесено никакви документи или предлог-закони до Кабинетот на министри. Наместо тоа, експерти од вооружените сили на Украина работеа заедно со претставници на Министерството за одбрана во работни групи за да „обезбедат дека механизмот што се користи во воената команда и контрола на директните борбени операции не е нарушен и дека одредени прашања кои би можеле да пречат во активностите на воената команда не се усвојуваат на законодавно ниво“, нагласи врховниот командант. Потоа, Министерството за одбрана веројатно ги достави овие законски иницијативи директно до Кабинетот на министри.

За „ограничената подготвеност“

Генералот Залужни смета дека законодавството треба да ги задржи концептите на лице кое е погодно за воена служба и лице кое не е способно за воена служба.

„Треба да се ослободиме од концептот на ограничена кондиција. И, соодветно, кога ќе одговориме на овие прашања – соодветно или несоодветно, ќе разбереме дали има смисла да продолжиме да работиме со концепти како група 2 или инвалид од групата 3“, рече Валериј Залужни.

Тој истакна дека ги почитува луѓето во цивилното опкружување и е заинтересиран да обезбеди оние кои се приклучуваат на вооружените сили на Украина да можат да ги извршуваат своите задачи.

„Вооружените сили на Украина, и јас лично, сме заинтересирани луѓето да се приклучат на армијата и да можат да ги извршуваат своите задачи. Верувам дека не е моја одговорност да одлучувам кој ќе има одложување или не, кој ќе биде регрутиран. Има централни извршни органи кои можат да го одредат ова. Ми требаат луѓе, ми треба муниција, ми треба оружје за да продолжам да се борам“.

За обука на персоналот

Залужи истакна дека Украина во моментов има способност да обучи до 10 бригади на персонал на полигоните. Тој е убеден дека војската, која ќе продолжи да извршува борбени задачи, мора да биде подготвена.

“Невозможно е човек да биде целосно неподготвен кога оди на фронтот. Ние ги користиме и нашите можности и можностите што ги даваат нашите партнери. Тие посветуваат големо внимание на ова. Односно, нашите можности во овој поглед се неограничени. Денес , можеме да обучиме до 10 бригади персонал на полигоните. И секако го користиме овој метод“.

За регрутите

Одговарајќи на прашање за регрутите, началникот на Генералштабот истакна дека тие наскоро ќе бидат отпуштени.

„До неодамна, од летото, не бевме подготвени да ги отпуштиме воените регрути. Но некаде на крајот апелиравме до Министерството за одбрана со предлог за отпуштање на воените обврзници од воениот рок. Од денеска не се потребни. А нашите јасен став е да се разрешат“.

За електронски покани

Валериј Залужни е задоволен од секој метод на мобилизација што ќе и обезбеди на армијата нови регрути. Според врховниот командант, предлогот за електронско повикување не бил даден ниту од Генералштабот, ниту од Вооружените сили на Украина, кои немаат ни капацитет да ја „проценат можноста за решавање [ова прашање] на овој начин. .

„Задоволни сме со секој начин што ќе ја задоволи нашата потреба за луѓе. Ако ги добиеме како резултат на електронски покани, тоа ќе биде многу добро. , ќе кажам дека вооружените сили на Украина и Генералштабот директно… во овие работи ние сме повеќе во улога на потрошувачи“.

За војната во 2024 година

Врховниот командант на вооружените сили на Украина вели дека следната година ќе биде различна од 2023 година поради промените во технологиите за војување.

„2024 едноставно нема само да се разликува, туку мора да се разликува од 2023 година. Во спротивно, ќе се соочиме токму со она што го опишав во статијата [за Економист]. Според тоа, ги идентификувавме овие проблеми и најдовме 90% од решенијата за прашањата што треба да бидеме решени следната година да дејствуваме поефикасно и што е најважно, да заштедиме повеќе луѓе. Работиме на ова. Нашите партнери се согласија со нас и покажаа интерес на тој план. Така, можам да ве уверам дека следната година ќе се разликува од 2023 година“.

Врховниот командант истакна дека бил принуден да изјави дека непријателот е во чекор со вооружените сили на Украина. Во последните денови се случува прилично моќна конфронтација со употребата на различни технологии.

За Маринка, Авдиевка и Бахмут

Украинските војници се уште се во северниот дел на Маринка, но градот повеќе не постои.

„Нашиот официјален став е дека го штитиме секој дел од нашата земја, секој дел од неа, но ако непријателските гранати почнат да го копаат ова место заедно со камењата, со земјата и со нашите војници, тогаш животите на нашите војници ни се поважни. Маринка се држи речиси две години, а непријателот ја уништува улица по улица и куќа по куќа. Од денеска нашите сили се уште се во северниот дел на градот и подготвија одбранбена линија во близина на населбата, но можам да кажам дека оваа населба повеќе не постои“.

Во битката за Маринка, непријателот ја користи истата методологија како во Бахмут:

„Улица по улица, блок по блок се уништува, нашите борци се вкопуваат“. Фактот што сега се преселивме во периферијата на Маринка не е нешто што може да предизвика негодување во јавноста. Ова е војна. За жал, тоа е така“, рече Залужни.

„Украинската војска ќе ја брани Авдиивка се додека има сила, но ако тие не се доволни, важно е да се спасат луѓето.

„Ние го цениме секое парче од нашата земја, без разлика дали тоа е Бахмут или Авдиивка. Ќе го браниме се додека имаме сила да го сториме тоа. Ако ова не е доволно, подобро е да се спасат луѓето. Се разбира, ќе направиме таква одлука да ги спасиме луѓето, а потоа повторно да ги освоиме. Се ќе зависи од ситуацијата и нема потреба да се прави шоу од тоа“, нагласи врховниот командант.

Тој повика да не се фокусира на борбите во Авдиевка, бидејќи „непријателот има способност да ги концентрира своите сили, вклучително и артилерија и авиони, во една или друга насока, и тие можат да се погрижат за 2-3 месеци градот да заврши како Бахмут“.

За ротациите

Валериј Залужни, како врховен командант на вооружените сили на Украина, е против донесување законска норма за ротација на фронтот на секои шест месеци, бидејќи тоа ќе бара најмалку двојно зголемување на бројот на војници.

„Работејќи во работната група на Министерството за одбрана која ги изработи овие предлози, една од нашите задачи беше да се погрижиме да не го нарушиме процесот на воена команда и контрола што постои на терен со некои законски норми. Затоа ова 6-месечното правило е секако многу интересно, и ние би сакале да го видиме, но повторно, нашите луѓе не се на натпреварување или турнир во моментов.. Ова не е претстава што ја гледа цел свет. Ситуацијата на фронтот зависи од акциите на непријателот. Не можеме да предвидиме дека ќе биде 6 месеци, 5 месеци, 3 месеци. Ситуацијата може да биде сосема поинаква. Повторно, ако луѓето предлагаат ротација за 6 месеци, треба да разберат дека борбениот комплет на војници треба да се зголеми најмалку два пати. И колку ќе чини за шест месеци замена на овие луѓе на борбени позиции? А што ако ситуацијата се промени? Што ако непријателот нападне од области кои не се нападнати? Што да се прави во такви ситуации?“, рече врховниот командант.

Тој се согласува со тезата дека луѓето треба да се одморат и бара од локалните команданти да направат се што е потребно за да се изврши ротација во единиците, во воените единици.

„Но, да се донесе закон дека ќе се движиме на овој начин… Верувајте ми на моето 30-годишно искуство во вооружените сили на Украина и речиси 10-годишно воено искуство – ова е сепак, да речеме, измама што е нереална“, нагласи Залужни. .

За плановите на Русија за 2024 година и прогнозите на експертите

Раководството на вооружените сили на Украина прави се за адекватно да одговори на акциите на Русија следната година.

„Гледаме што ќе се случи – не сакам да го кажам тоа сега, бидејќи не сакам да бидам малку паметен и потоа да размислувам како да ги елиминираме последиците. Но, внимателно следиме. Денес имаме доволно разузнавачки агенции кои ја вршат релевантната работа. Можеме дури и да споредуваме одредени податоци, да ги споредуваме податоците обезбедени од нашите партнери и нашите разузнавачки агенции. И правиме се за да одговориме на тоа адекватно“, нагласи тој.

Врховниот командант ги коментираше и прогнозите на западните експерти во однос на дејствијата на Русија.

„Со сета почит кон експертската заедница… некои работи не сакам ни да ги читам. Тие воопшто не разбираат што се случува. И има многу мал процент на експерти со кои навистина може да се согласите, рече тој.

За работата на ТЦР

Валериј Залужни во моментов е незадоволен од работата на Територијалните центри за регрутирање (ТЦР) и социјална поддршка, но задачата за мобилизирање на војниците ќе биде исполнета.

„Што се однесува до Територијалните центри за регрутирање, до денеска, да речеме, да бидам искрен, не сум задоволен од нивната досегашна работа. Во мојот 30 годишен работен стаж, единственото место на кое не би сакал да служам е во ТЦР, потребно е да има одреден сет на знаење, збир на вештини и што е најважно, збир на способности кои му овозможуваат на главата на ТЦР да ги извршува своите должности и надвор од ТЦР и внатре во овој орган“, истакна врховниот командант.

Во исто време, тој смета дека ТЦР не го изгубила капацитетот за регрутирање на персонал.

„Се погриживме клучните позиции кои работат на организирање на овој процес во ТЦР да останат и да продолжат со својата работа. Затоа, мислам дека ќе се справиме со оваа задача. Што се однесува до самите менаџери, работата е во тек и од сега ние веќе заменуваме некои од менаџерите кои дојдоа таму, некои сами си поднесоа оставка, но повторно, оваа организација, како што е напишано во резолуцијата на Кабинетот на министри на Украина, е орган на управување на локално ниво, таа моментално функционира, според моето мислење и ќе продолжи да ги исполнува своите задачи“.

За загубите на руската армија

Врховниот командант на вооружените сили на Украина смета дека руската агресија може да се запре само со постојано зголемување на загубите на непријателот, иако досега раководството на земјата агресор не го зема предвид бројот на убиени и ранети руски напаѓачи во војната.

„Денес е тешко да се предвиди уште колку загуби се потребни за да се запре ова. Верувам дека е неопходно тоа да се прави постојано, до моментот кога војната ќе заврши, додека непријателот не се откаже од борбата против нашата земја.

Генералот Залужни нагласи дека загубите што ги претрпеле агресорите во војната би ја запреле секоја земја, но не и Русија.

„Што се случува на контактната линија – планини од тела, а никој не се ни обидува да ги однесе. Секој ден ги има се повеќе. За жал, таков е односот на Руската Федерација кон сопствениот народ, изјави Валериј Залужни, врховниот командант на вооружените сили на Украина.

Подготви: Драган Мишев

Извор: ЦивилМедиа.мк 

Latest Posts

Не пропуштај