Последни написи

САД го поздравија официјализирањето на Талин механизмот за координација на цивилната сајбер помош за Украина

Соединетите Држави го поздравуваат создавањето на Талин механизмот, кој ќе помогне да се испорачаат средства за градење сајбер капацитети во Украина и да и помогне на Украина да го одржи своето основно право на самоодбрана во сајбер просторот.

Поддржан од Стејт департментот и министерствата за надворешни работи на Канада, Данска, Естонија, Франција, Германија, Холандија, Полска, Шведска и Обединетото Кралство на 20 декември 2023 година, Талин Механизмот е официјално формализиран.

Според соопштението на Стејт департментот, како резултат на неиспровоцираната руска агресивна војна против Украина, Талин механизмот, во понатамошниот текст наречен „Механизам“, има за цел да го координира и олесни градењето на цивилниот сајбер капацитет за да и помогне на Украина да го одржи своето основно право на самоодбрана во сајбер просторот и да се обрати подолго – термински потреби за сајбер отпорност,

Линиите на напори на Механизмот се наменети да бидат одвоени, но сепак комплементарни, со напорите за градење на воени сајбер капацитети и другите цивилни напори за градење сајбер капацитети и дигитален развој. Механизмот има за цел рутински да се поврзе со други донаторски иницијативи околу тие напори за координација и деконфликт.

Збирно, членовите на Механизмот придонесоа во напорите за испорака на помош за градење сајбер капацитети на Украина. Овие придонеси се извршени со почитување на меѓународното право и во целосна координација со релевантните украински колеги.

Членовите на Механизмот имаат намера да ја подобрат координацијата и испораката на цивилното градење сајбер капацитети. Членките имаат намера да се ангажираат со ЕУ и НАТО во овој поглед. Приватниот сектор и невладините актери исто така се охрабруваат да придонесат во Механизмот, се вели во соопштението до медиумите на Стејт департментот.

Како што објавено предходно, во рамките на програмата „ Seeing is Believing“ за градење на јавното разбирање за НАТО и отпорноста на Балканот, новинарот на Цивил Медиа, заедно со група новинари од Северна Македонија и Црна Гора престојуваше во Талин, Естонија каде е сместен и функционира Центарот за извонредност за соработка на НАТО за кибернетска одбрана не само врз Естонија, туку и врз останатите земји членки. Тоа е мултинационален и интердисциплинарен центар за сајбер одбрана (ЦЦДЦОЕ) во кој учествуваат сите земји членки на ЕУ и НАТО, како и девет надворешни членки, меѓу кои и Јапонија, Јужна Кореја, Украина.
Кооперативниот центар за извонредност за сајбер одбрана на НАТО (CCDCOE) во Талин, Естонија
Во Центарот секој декември, експертите за офанзивни сајбер операции се собираат од целиот свет на годишната вежба Вкрстени мечеви ( Crossed sword), која се одржа иоваа година од 12 до 14 декември. Кооперативниот центар за извонредност за сајбер одбрана на НАТО (CCDCOE) во Талин, Естонија е домаќин на оваа вежба со партнери, што е единствена можност да се обучат сајбер специјалисти за успешно спроведување на офанзивни сајбер операции со целосен спектар. Вежбата се одвива во фиктивен амбиент во кој пријателската островска држава Берилија е во спор со непријателската јужна островска земја Кримсонија.

Учесниците не се само сајбер оператори, туку и експерти за дигитална форензика кои имаат можност да се вклучат во лов на закани и други активности за обука.  На последната вежба на која учествувале 38 нации, 375 планери и девелопери биле симулирани осум илјади напади на електричната мрежа. Со обука на офанзивни сајбер специјалисти, земјите-учеснички имаат искуство во спроведување и управување со офанзивни сајбер операции и можат да послужат како механизам за одвраќање против противниците кои можат да планираат сајбер кампањи против овие земји.

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај