More

  Во Варшава основано е Здружение за за промоција на македонска култура во Полска

  Во Варшава  во просториите на Волскиот центар за култура викендов се формира Здружението за промоција на македонска култура во Полска (Stowarzyszenia Kultury Macedońskiej w Polsce).

  На настанот беа презентирани краткорочните и долгорочните цели како и структурата на самото здружение од страна на претседателот на здружението Горан Шутиновски. Со поздравен говор пред присутните се обрати и в.д. амбасадорот на Македонија во Полска, Илија Псалтиров. Беа прикажани и два краткометражни филмови, „Долу од рајот“ во режија на Саша Станишиќ и „Ќе му се јавам на татко ти“ во режија на Леонид Ристов.

  Со музичка точка настапи ансамблот за песни и танци при Економскиот универзитет во Варшава со изведба во живо на неколку полски народни песни, а посебно за оваа пригода, и на големо воодушевување на присутните, ансабмлот ја изведе македонската песна „Македонско девојче“, испеана на македонски јазик, напишана и компонирана од македонската музичка легенда Јонче Христовски. Во изложбениот простор на културниот центар имаше и поставка на авторски урбани фотографии од Скопје и Варшава на Даниел Анастасов, потпретседател на здружението, како и изложени македонски орнаменти од приватните колекции на некои од членовите на здружението.

  Изложено беше и достапно на продажба двотомното издание „Македонија 1 и 2“ според Јозеф Обрембски“ во редакција на Ана Ангелкин, Јоана Рексас и Илија Упалевски од Институтот за етнологија во Варшава. Здружението за промоција на македонска култура во Полска е непрофитна невладина организација, чија примарна мисија е да ги обедини Македонците кои живеат во Полска, да гради пријателски полско-македонски односи, да ја промовира македонската култура, уметност, јазик и да ги доближи до сите оние кои сакаат да ја запознаат Македонија.

  Извор: Мкд

  Exit mobile version