Последни написи

Костадинов: Како држава мора да поработиме на децентрализацијата, за општините сами да го креираат својот развој

„Мора да поработиме, како држава, на планот на децентрализација, за да голем дел од општините да можат сами да го креираат својто развој. Тука пред се мислам на фискалната и финансиската децентрализација која е многу значајна“ рече градоначалинкот на Валандово, Перо Костадинов во „Студио 10“ на ТВ24.

Тој додаде дека Валандово има мал буџет, но како општина редовно го користи механизмите и можностите за добивање нови извори на финансирање.

„Ние ги користиме сите механизми кои ни стојат на располагање за финансирање на капитални проекти. Сегашното ниво на децентрализација на општините не им дозволува да работат високи капитални проекти, без повици за дополнително финансирање. Од нас зависи на кој начин и како ќе ги искористиме тие средства“ рече Костадинов.

Градоначалникот истакна дека на европскиот пат ќе мора да се изедначиме со стандардите во ЕУ, па поради тоа ќе мора да се зголемува процесот на децентрализација на општините.

Извор: ТВ24

Latest Posts

Не пропуштај