Последни написи

(ВИДЕО) Руски војници мачат и тепаат соборци кои употребувале и „дилале“ дрога, додека руските команданти испраќаат алкохоличари и наркомани во одредите за напад

Командантите на руската армија, најверојатно, ги казнуваат злоупотребувачите на дрога и алкохол, испраќајќи ги во јуришните одреди „Сторм-З“, соопшти Министерството за одбрана на Обединетото Кралство во ажурираните податови од  разузнавањето на социјалната платформа Икс.

„Во септември 2023 година, независниот руски медиум Вертска објави дека до 15% од руските војници во Украина користеле дрога, вклучително и амфетамини и канабис, и дека е лесно да се набават дури и на линијата на фронтот“, се вели во извештајот.

Министерството за одбрана на ОК забележува дека овие извештаи се веродостојни и следат бројни извештаи од инвазијата на висока стапка на дисциплински инциденти, злосторства и смртни случаи поврзани со злоупотреба на алкохол меѓу руските сили.

„Руските команданти веројатно често ги казнуваат злоупотребувачите на дрога и алкохол објавувајќи ги во одредите за напад на Storm-Z, кои практично станаа казнени единици“, се вели во извештајот.

Експертите од Министерството за одбрана на Обединетото Кралство велат дека еден од основните двигатели на лошата руска дисциплина и злоупотребата на супстанции веројатно останува континуираниот недостаток на можности борбените трупи да се ротираат подалеку од линијата на фронтот.

Во анализата на Цивил Медиа од 26 октомври, се забележува дека и во подзадината и во рововите на првите борбените линии во Украина илјадници руски војници користат тешки дроги кои ги  добиваат до нивните ровови во Украина. Употребата на дрога е честа кај руските војници во Украина. Воениот персонал во борбената зона често користи синтетички дроги, а приближно секој десетти пуши марихуана,

Предозирање, испраќање во казнени групи на оние кои се фатени како ги користат, пакети со супстанции од волонтери и цените на лековите кои се зголемија неколку пати – сето тоа е вообичаено за многу руски војници на фронтот.

Од почетокот на војната, руските трупи се погодени од слаб морал и несоодветна обука. Според британските експерти на крајот на октомври процениле дека руските жртви достигнале вкупно 190.000, додека украинските извори ја ставаат проценката на многу повисока бројка, велејќи дека на почетокот на ноември Русија изгубила над 300.000 војници. Newsweek не беше во можност самостојно да ги потврди бројките.

Прашањата доведоа до тоа некои руски војници да одбијат наредби долж линијата на фронтот, вклучително и неодамнешниот инцидент на војниците распоредени на полуостровот Крим кои, наводно, до смрт го претепале својот заменик командант пред да побегнат, според украинските разузнавачки служби.

На социјалните мрежи циркулира видео во кое, како што се тврди, руски војници мачеле и тепале други руски војници кои наводно земале дрога и им ја давале на други соборци, што резултирало со смртни случаи.

Русија, наводно, го засилува своето регрутирање како одговор на нејзиниот зголемен број на загинати, вклучително и со таргетирање на поранливите категории од машката популација за да ги натера граѓаните да се борат во војната против Украина.

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај