More

  Албански медиуми: Во Косово за четири регистрирани 471 автомобили со илегални таблички; не е исклучена реприза на 24 септември; Демократското движење на Меџити ќе излезе со кандидат за претседател

  Во Косово за четири дена се регистрирале 471 со претходно илегални регистарски таблички, што значи дека позитивно одговориле на одлуката на косовската влада. Експертот за воена безбедност Деан Џебиќ посочува дека нападот на 24 септември ќе има реприза, и дека манастирот Бањска не е случајно избран, пишуваат косовските медиуми.

  Ова се само дел од темите од редакцискиот избор на ЦИВИЛ Медиа, од албанските медиуми во регионот за денешното издание на АЛ-Прес.

  Инсајдери – Свечла: За четири дена во РКС се регистрирани 471 автомобил со илегални  регистарски таблички

  КОСОВО

  Инсајдери – Свечла: За четири дена во РКС се регистрирани 471 автомобил со илегални  регистарски таблички

  Косовскиот министер за внатрешни работи Џељаљ Свечла изјави дека граѓаните позитивно одговориле на одлуката на Владата за регистрација на автомобили од нелегални регистарски таблички на таблички на РКС, при што за четири дена биле регистрирани 471 автомобил.

  Според Свечла, ова се случува „затоа што денес на север криминалците како Милан Радојчиќ, Луне, Мами, Русин и слични повеќе не се моќни“, пренесува Инсајдери.

  Шќип – Експерт за воена безбедност: Ќе ја видиме репризата на 24 септември, Бањскиот манастир не е случајно избран

  Единиците како Северната бригада, Гардата на мостот и Цивилната одбрана не се паравоени формации, но можеме слободно да кажеме владини сили, т.е. силите на безбедносните и безбедносните служби на одредена земја, вели Деан Џебиќ, експерт за воена безбедност во интервју за „Геопост“, пренесува Шќип.

  „Операцијата што беше спроведена во Бањска е она што во современата воено-безбедносна терминологија се нарекува „операција на лажно знаме“ или операција на црно знаме, т.е. операција на замена на знамиња, операција под знаме и лажни униформи. Во оваа насока, операцијата имаше за цел да создаде клима во која ќе биде оправдана мобилизацијата на српската војска и сите безбедносни агенции.“, посочи Џебиќ.

  Балкан Веб: Како контрадикторните  сведоци влијаеја на судењето на Тачи и другите обвинети?

  Во текот на судскиот процес против Тачи и другите, судот ги слушна исказите и контрадикторните изјави на сведоците на обвинителството. Адвокатите акредитирани од Специјалниот суд покажуваат како тоа ќе се одрази на процесот, бидејќи организацијата на ветераните на ОВК и понатаму нема доверба во овој суд. Малкумина се оние кои со глас и слика се појавија во Хашкиот суд, но оние кои отворено зборуваа беа прилично жестоко правно водени од одбраната на поранешните водачи на ОВК, пренесе Балкан Веб.

  АЛБАНИЈА

  Газета Тема: Доколку не се појави на 6 ноември, СПАК може да побара овластување за мерката „куќен притвор“ за Бериша

  Сали Бериша изјави дека нема да се појави на СПАК во првиот и третиот понеделник секој месец за да ја спроведе одлуката на специјалниот суд за обвинението за пасивна корупција при приватизацијата на комплексот Партизани.

  Според член 231 од Законот за кривичната постапка, во случаите кога има повреда на мерките за безбедност, судот може да изрече друга построга мерка, пренесе Газета Тема.

  СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

  Ина- Меџити: Ќе излеземе со заедничка листа и кандидат за претседател

  На прес-конференција одржана на плоштадот Скендербеу во Скопје, албанската опозиција го официјализираше името на албанскиот опозициски фронт.

  Меџити рече дека на следните избори ќе настапат со заедничка листа на парламентарните избори и со заеднички албански претседателски кандидат.

  „Во албанската опозиција нема лидер, секој е лидер по својот предмет, додека ние заедно ќе ја правиме опозиција. Ќе имаме заеднички листи и заеднички албански кандидат за претседател“, изјави првиот човек на Демократското движење, Изет Меџити, пренесе ИНА.

  КОЛУМНА

  Коха: Де факто признавањето беше откритие за привремено одложување на признавањето де- јуре

  Де факто признавањето не е чин, туку начин на однесување. Значи Србија со своето однесување треба да ги признае документите на Косово, да ја почитува територијата, да ги признава националните симболи, да воспоставува практични односи и да не се противи на членството во меѓународните организации. Значи, ако ги прифати февруарскиот договор во Брисел и Анексот во Охрид и ако го спроведе, тогаш Србија де факто ќе го направи тоа признавање. Но сега ЕУ е на тест, пишува авторот Аугустин Палокај во колумната „ Де факто признавањето беше откритие за привремено одложување на признавањето де- јуре“, објавена во Коха.

  Извор: ЦивилМедиа

  Exit mobile version