More

  Северна Македонија се наоѓа на 67-то место од 142 земји според индексот на владеење на правото во 2023 година

  Шеесет и седмото место од вкупно 142 држави го зазема Северна Македонија според Индексот за владеење на правото во 2023 година на Светскиот проект за правда (WJP) Индексот за владеење на правото во 2023 година на Светскиот проект за правда (WJP) .

  Трите земји со најниски резултати во групата со Северна Македонија се Белорусија, Русија и Турција (117- то место на глобално ниво ). Србија се наоѓа на 93 место, додека пак Албанија на 91 место.

  Регионално, Северна Македонија е на 5-то место од 15 земји во Источна Европа и Централна Азија.

  Факторот на владеење на правото што најмногу опаѓа помеѓу 2016 и 2023 година се основните права.

  Ограничувањата на владините овластувања се намалуваат во 56% од земјите, во споредба со 58% во 2022 година и 70% во 2021 година.

  На глобално ниво, најдобро рангирана земја во Индексот за владеење на правото на ВЈП за 2023 година е Данска, а потоа следат Норвешка, Финска, Шведска и Германија. Земја со најнизок резултат е Венецуела, потоа Камбоџа, Авганистан, Хаити и Демократска Република Конго.

  World Justice Project (WJP) Rule of Law Index е водечки извор во светот за оригинални, независни податоци за владеењето на правото. Сега опфаќа 142 земји и јурисдикции, индексот се потпира на повеќе од 149.000 анкети во домаќинствата и 3.400 правни лекари и експертски истражувања за да се измери како владеењето на правото се доживува и перципира низ целиот свет.

  Се објавува годишно од 2009 година и е предмет на ригорозна методологија, Индексот се користи од владите, мултилатералните организации, бизнисите, академските институции, медиумите и граѓанските организации ширум светот за да се проценат и да се решат празнините во владеењето на правото. За проектот за Светска правда: Проектот за правда во светот (WJP) е независна, непартиска, мултидисциплинарна организација која работи на создавање знаење, градење свест и стимулирање акција за унапредување на владеењето на правото ширум светот. Ефективното владеење на правото ја намалува корупцијата, се бори против сиромаштијата и болестите и ги штити луѓето од големи и мали неправди. Тоа го поткрепува развојот, одговорната влада и почитувањето на основните права и е основа за заедниците на правда, здравје, можности и мир.

  Проектот Светска правда го дефинира владеењето на правото како траен систем на закони, институции, норми и посветеност на заедницата што обезбедува: одговорност, праведни закони, отворена влада и пристапна правда.

  Exit mobile version