Последни написи

Скопје, Белград, Тирана: Каде е најевтино да се купи стан?

Пред неколку денови, 24инфо.мк направи истражување за тоа како во Скопје се движат цените на недвижностите и каде е најевтино да купи стан.

Цените во зависност од локацијата и состојбата на зграда се движат од 950 евра за метар квадратен во постара зграда во Маџари и Ѓорче Петров, па се од неверојатни 2.600 евра за метар квадратен во нова зграда во населабата Тафталиџе, а овој износ е дури и надминат во новите згради околу новоотворениот Дајмонд мол во центарот на градот, каде стан се продава и за 2.800 евра по квадрат.

Овој пат, 24инфо.мк истражува за тоа колку чини еден квадратен метар во главните градови на две наши соседни земји, Албанија и Србија.

Тирана малку поевтина од Скопје

Главниот град на Аланија, Тирана доживува градежна експанзија во последните години, а пазарот на недвижности е доста раздвижен.

Сепак, ако Тирана ја споредиме со Скопје, се гледа очигледна разлика во цените.

Метар квадратен станбен простор, во зависност од населбата и зградата каде што се наоѓа, во Тирана се продава од 1.300 до 1.800 евра.

Некои станови во постари згради и подалеку од центарот, се продаваат и за 1.000 евра за метар квадратен, со што цените во Тирана се слични на оние во Скопје, па дури се и благо поевтини во споредба со нашиот главен град.

Белград руши рекорди

Сосема поинаква е приказната со главноот град на Србија, Белград.

Градот во кој секојдневно живеат, посетуваат и работат над два милиони луѓе, е еден од најскапите по цени за станбен простор.

Без разлика колкава е оддалеченоста од центарот на градот, во Белград е речиси невозможно да се пронајде стан поевтин од 2.000 евра за метар квадратен.

Цените на становите околу централното градско јадро се продаваат помеѓу 3.000 и 3.600 евра за квадрат.

Убедливо најскап е делот во населбата Савски венац, односно зградите во популарниот Белград на вода.

Таму, не се наоѓа стан кој е поевтин од 4.000 евра за метар квадратен, а во една пд зградите се наоѓа и најскапиот стан во регионот.

Агенција за недвижности продава стан во комплексот Белград на вода со површина од 145 м2 за кој бара неверојатни 1.290.000 евра, односно е со цена од рекордни 8.897 евра.

Извор: 24инфо.мк

Latest Posts

Не пропуштај