Последни написи

Исчезнаа руските извори по одлуката на Трамп за декласифицирање на досието за неговите врски со Русија

Руски извори исчезнаа откако Трамп ги декласифицира доказите на поранешниот шпион, соопшти британскиот суд. Изјавата на сведокот на поранешниот офицер на МИ6 го критикува „непромисленото“ објавување на сведочењето за врските на поранешниот претседател со Русија.

Како што пренесува Гардијан, одлуката на Доналд Трамп да ги декласифицира доказите дадени од поранешен британски шпион за наводните врски на поранешниот американски претседател со Русија, доведе до исчезнување на два руски извори, се вели во судски документ.

Кристофер Стил, кој порано раководеше со бирото на МИ6 за Русија, го состави озлогласеното „досие Стил“ во кое ги истражува врските на Трамп со Русија. Во изјавата на сведокот објавен во вторникот, Стил рече дека објавувањето на неговото сведочење за истрагата на Мулер за ова прашање, првично класифицирано како тајно, било „еклатантен и непромислен чин“ кој „не служел за никаква друга цел освен да ме разоткрие мене и Орбис [компанијата на Стил] , нашите извори и нашите методи“.

Трамп се обидува да го тужи Orbis Business Intelligence во Англија за досието, во кое се тврди дека се тој впуштил во „изопачено сексуално однесување“ и плаќал мито на руски официјални лица за да ги продолжи своите деловни интереси. Поранешниот претседател тврди дека ги прекршиле неговите права за заштита на податоците и вели дека тврдењата на досието против него биле „лажни“ и „лажни“ и му нанеле штета и вознемиреност на угледот.

Во изјавата за сведокот, Стил рече дека одлуката за декласифицирање на неговото сведочење, донесена на последниот ден на Трамп на функцијата, резултирала со разоткривање на неколку руски извори и претрпеле „различни последици“.

 „Два од наведените руски извори оттогаш не се видени или се слушнало за нив. Објавувањето на овој документ нанесе сериозна штета на руските операции на американската влада и нивната способност да регрутираат нови руски извори. Активностите на тужителот [Трамп] во овој поглед беа навистина шокантни и несомнено претставуваат едно од најеклатантните прекршувања на разузнавачките правила и протокол од страна на американската влада во последно време“, кажа Стил.

Изјавата беше објавена еден ден по сослушувањето во високиот суд, чиј резултат ќе одреди дали Трамп може да продолжи со неговиот случај против Орбис, чиј коосновач е Стил.

Во изјавата како сведок објавен во понеделникот, Трамп рече дека поднесувањето тужба против Орбис е „единствениот начин на кој можам целосно да ги покажам вкупните неточности на личните податоци во досието“. Досието беше објавено од BuzzFeed во 2017 година, но Трамп прифаќа дека Орбис не е законски одговорен за тоа и тужи поради тоа што компанијата го дистрибуирала до три лица.

Орбис, кој бара да се укине барањето пред да оди на судење, тврди дека е поднесено предоцна и со „нелегитимна“ цел „да се вознемирува Орбис и Стил и да се следат долгогодишните поплаки“.

Во изјавата како сведок, Стил сугерираше дека откритието на Трамп за пријателството на Стил со ќерката на Трамп, Иванка, го нарушило односот меѓу таткото и ќерката, „го продлабочи неговиот анимозитет кон мене и [тоа] е една од причините за неговото одмазднички и навредливо однесување кон мене и Орбис. “.

Во изјавата како сведок, Трамп рече дека Иванка е „целосно ирелевантна“ за случајот, додавајќи: „Секој заклучок или тврдење што Стил го прави за мојот однос со ќерка ми е невистинито и срамно“.

Орбис, исто така, тврди дека каква било штета на Трамп била направена од публикацијата BuzzFeed, за која тој не бил одговорен, и нагласува дека декласификацијата на досиејата од истрагата на Мулер од страна на Трамп доведе до „понатамошно јавно разгледување на неговата содржина [досието]“.

Извештајот на Роберт Мулер за руското мешање во претседателските избори во 2016 година јасно покажа дека кампањата на Трамп беше „приемлива“ за понудите за помош од Русите, но не најде докази за криминален заговор.

Одлуката на судијата за тоа дали случајот на Трамп против Орбис може да оди на судење ќе биде донесена подоцна.

Подготви: Д. Мишев

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај