Последни написи

Ризаов: Не се работи за бугарски диктат, туку за предавство на ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски на државните интереси

Новинарот и политички аналитичат Ерол Ризаов во изјава за „Фронтлајн“ вели дека би било добро ВМРО-ДПМНЕ да бараат начини како да се извлечат за политичките стратешки грешки што ги прават. Во врска со уставните измени и опструкцијата од Мицкоски и неговите пратеници, тој смета дека „не се работи за бугарски диктат, туку за предавство на ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски на државните интереси“. Ризаов нагласува дека „лажни се нивните пароли дека и тие се за Европа и членство во ЕУ“.

„Би било добро ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски да бараат начин да се извлечат од третата стратегиска грешка во врска со евроатланските интеграции. Првата беше антикоманијата кога целиот демократски свет кој беше на страната на Македонија го сврте против, а во земјата потрошија милијарди градејќи фалшиви антички зданија во 21 век. Го бараа изводот од матичната книга на родени на Александар Македонски“ – вели во изјава за „Фронтлајн“ Ризаов, коментирајќи ја подготвеноста на опозициската ВМРО-ДПМНЕ за двојни избори претседателски и парламентарни на 8 мај наредната година.

„Втората кардинална грешка беше спротивставување на членството во НАТО со бојкот на референдумот што сега во ек на светските војни се покажува како извонреден историски чин. Тогашните уставни измени ги изгласаа и осум пратеници на ВМРО-ДПМНЕ. Без оглед во кои околности се случи ова гласање тоа е единственото учество на ВМРО ДПМНЕ во процесот на членството во НАТО. Сè друго беше опструкција. И што направија пратениците кои овозможија членство во НАТО, ги прогласија за предавници. И сега последната катастрофа од погрешна политика на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ ја блокираат Македонија да не ги продолжи преговорите со ЕУ што е веќе предавство на националните и државни интереси и уривање на стабилноста на Македонија од внатре. ВМРО ДПМНЕ ја носи државата во неизвесност ако не се изгласаат уставните измени“, вели Ризаов.

Досега, додава тој, ниту една земја кандидат за членство во ЕУ не се блокирала сама и не го попречила тешкиот пат на реформи за редовно членство во ЕУ.

„Напротив сегде е постигнат партиски и граѓански, национален консензус да се припадне на западноевропското семејство. Затоа мислам дека треба да им се овозможи на политичките шарлатани да се извлечат од оваа будалаштина што ја прават, но не на начин како што предлагаат кршејќи ги законските одредби. Предвремени парламентарни избори ДА, но по изгласување на уставните измени. Додека пак претседателските по слово на законот. ВМРО-ДПМНЕ сега зборува тоа го прави за да се избегне наводно уставна криза ако нема доволна излезност или има бојкот. Тоа го зборуваат откако ја буткаат со години Македонија во безизлезна ситуација доведувајќи го во прашање опстанокот на државата и нејзините најголеми приоритети да биде не само географски туку и демократски, културен и економски дел на Европа кај што припаѓа, нагласува Ризаов.

Според него, лажни се нивните пароли дека и тие се за Европа и членство во ЕУ.

– Ако се за тоа не треба да бидат пречка за изгласување на уставните промени. Не се работи за бугарски диктат, туку за предавство на ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски на државните интереси. Вината на власта ќе биде голема ако тоа не го спречи. Ги има во раце сите механизми кога се во прашање попречувањето на државните интереси, подвлекува Ризаов во изјавата за Фронтлајн.

Д. Јонузи

Извор: Фронтлајн

Latest Posts

Не пропуштај