Последни написи

Руска пропаганда: Лажно видео за непостоечко истражување на Bellingcat дезинформира дека Украина префрла НАТО оружје на Хамас

Руските пропагандисти измислија видео во стилот на BBC за непостоечкото истражување Bellingcat со кое шират дезинформации дека Украина префрла оружје на НАТО на Хамас.

Руските Телеграм канали и масовните медиуми го споделија видеото кое наводно го објави Би-Би-Си во кое се вели дека истражувачките новинари на Bellingcat наводно утврдиле дека оружјето што го користеле терористите на Хамас било пренесено од Украина, а Украина го добила од НАТО.

Видеото е лажно, пропагандистите при креирањето го користеле форматот на BBC и логото Bellingcat. Нема информации за вакво „истражување“ на официјалните ресурси на BBC и Bellingcat.

Во коментар за Укринформ, основачот на Bellingcat Елиот Хигинс нагласи дека видеото е лажно и нема никаква врска со нив.

Руските пропагандисти почнаа активно да го шират наративот дека Украина пренесува странско оружје во трети земји по почетокот на целосната руска инвазија на Украина за да го дискредитира највисокото воено и политичко раководство, како и да ја прекине поддршката од Западот. Руската пропаганда го ширеше овој наратив и преку Телеграм каналите и преку државните медиуми, вклучително и ТАСС, цитирајќи го рускиот министер за надворешни работи Лавров.

Откако Хамас го нападна Израел, пропагандистите ја интензивираа својата информативна кампања на оваа област, но Министерството за одбрана на Украина ја негираше можноста за пренесување оружје на терористите.

За возврат, амбасадорот на Израел во Украина Мајкл Бродски истакна дека Израел нема информации за трансфер на оружје на Хамас од Украина.

Претходно, Руските пропагандисти ширeа дезинформации дека Украина пренесува оружје на трети страни, повикувајќи се на изјавата на лидерот на „ДПР“ Денис Пушилин, но „Укринформ“ го демантираше и овој лажен наратив.

Подготви: Д. Мишев

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај