Последни написи

Ковачевски – Агелер: Нови активности во насока на зацврстување на партнерството и реализирање на заедничките приоритети

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, се сретна со амбасадорката на САД во земјава, Анџела Агелер.

На состанокот беа разгледани претстојните активности кои ги очекуваат двете земји, во насока на зацврстување на партнерството и реализирање на заедничките приоритети, со акцент на неколку конкретни области, соопштија од прес – службата на Владата.

„Ковачевски и Агелер потенцираа дека стратешкото партнерство помеѓу Северна Македонија и САД е во фаза на унапредување, преку зајакнување на соработката во рамки на Стратешкиот дијалог и дека оваа динамика е поврзана со прогресивните политички определби на државата. Во тој контекст, реафирмирана е силната поддршка од САД во процесот што треба да овозможи севкупен напредок на земјата, а посебно на планот на евроинтеграциите, за што заеднички беше оценето дека е неопходно да се одржи европскиот правец и дека претстојниот чекор во Собранието на Република Северна Македонија е од клучна важност за тоа“, се вели во соопштението.

Споделен е ставот дека проевропските политички субјекти мора да го препознаат својот дел од одговорноста во овој момент, за да се осигура европската иднина на македонските граѓани.

Р.С

Latest Posts

Не пропуштај