Последни написи

Американскиот долар расте, ги надмина сите валути на БРИКС

Американскиот долар бележи нови височини во однос на сите валути на БРИКС на девизните пазари. Вредноста на доларот ги надминува кинеските јуани, индиската рупија и руската рубља, меѓу другите, и се искачува на нови седмични максимални вредности.

Порастот на американскиот долар, исто така, го ослабува златото, бидејќи благородниот метал минатата недела достигна месечен минимум.

Американскиот долар достигна највисоко ниво во последните 10 месеци во вторникот, бидејќи индексот DXY достигна 107,10. Зелената банкнота е на само осум поени од враќањето на својот максимум во последните 52 недели од 114.

Од друга страна, златото падна на најниско ниво во последните седум месеци во однос на зголемениот долар во вторникот, 3 октомври 2023 година. Златото падна за 1% на 1 октомври, намалувајќи го на најниските нивоа во март 2023 година. Благородниот метал сега достигна ниво од 1.850 долари во услови на глобална распродажба поради растот на доларот.

Дополнително, државните обврзници на САД достигнаа највисоко ниво во последните 16 години и покрај тоа што алијансата БРИКС продаде по дампинг цени  државни обврзници на САД во висина од 123 милијарди долари за да го урне американскиот долар.

Покрај тоа, Индија е обвинета дека се препушта на масовно распродажба во американски долари за да спречи пад на рупијата. Извештаите наведуваат дека Резервната банка на Индија (РБИ) наредила банка поддржана од државата да ги продаде доларите на меѓународните девизни пазари.

Економијата на САД се држи силно бидејќи податоците за CPI минатиот месец беа подобри од очекуваното. Пазарот на трудот се отвора за нови работни места со што се намалува притисокот од оптоварената економија.

Американскиот долар се покажа над очекувањата и покрај тоа што се соочи со силен напад од БРИКС кој ја предизвика зелената банкнота. Сепак, БРИКС потврди дека идејата за намалување на американскиот долар е долгорочна цел. Затоа, доларот треба да го издржи тестот на времето, бидејќи другите валути сакаат да го симнат од тронот како светска резервна валута.

Подготви: Д. Мишев

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај