Последни написи

Албански медиуми: Се бара вклучување на САД во бриселскиот дијалог; можни дополнителни мерки за Косово; во Албанија продолжува мега- операцијата „Темпули“

Меѓународните експерти посочуваат дека најверојатно САД ќе мораат да се вклучат во бриселскиот договор, поради немањето напредок во дијалогот, пишуваат косовските медиуми. Во Албанија продолжува мега операцијата „Темпули“ ( Храм), во која досега се запленети 10 килограми осомничена наркотична супстанца канабис сатива, 3,7 килограми кокаин, 150 дози хероин, 1 огнено оружје, пиштол, 12 возила, 78 мобилни телефони, 12 електронски ваги, 3 моторцикли, 30,00 евра. биле запленети 6.000 фунти, 4.500.000 леки и 12 регистарски таблички, пренесуваат албанските медиуми.

Ова се дел од темите што редакцијата на ЦИВИЛ Медиа ги издвои од албанските медиуми во регионот, за денешното издание на АЛ-ПРЕС.

КОСОВО

Телеграфи: Во отсуство на резултати, се бара вклучување на САД во бриселскиот дијалог

„И овој пат Косово и Србија не успеаја да најдат заеднички јазик за спроведување на основниот договор постигнат на почетокот на годината. За стагнација на процесот во европската престолнина има проценки дека главна одговорност е самата Европска унија.

Меѓународниот експерт за евроинтеграции, Јохан Вик, го смета за неопходно директното вклучување на САД.

„Нема напредок, има еден вид преглед на состојбите, па во одреден момент се чини дека Европската унија не е во состојба да дијалогизира, да го држи дијалогот во вистинската насока. Значи, можеби е време да се вклучи друг партнер, да речеме Соединетите Држави кои се можеби понеутрален и посигурен партнер бидејќи САД можат да дадат силен сигнал. САД имаат силна војска која го поддржува НАТО и многу е важно тоа да се направи брзо, бидејќи претседателската изборна година во САД започнува во ноември и тоа значи дека американската политика ќе се занимава со внатрешните прашања“, вели Јохан Вик, европски експерт за интеграција, пренесе Телеграфи.

Коха: Експертите не исклучуваат дополнителни мерки за Косово

„Неуспехот на средбата на 14 септември може да има последици за Косово, сметаат меѓународни и локални политички експерти. Тие ја оквалификуваа како голема веројатноста за спроведување на дополнителни казнени мерки, причина што посредникот во дијалогот ја смета косовската страна одговорна за неуспехот да се постигне договор. А тоа, според нив, ризикува да ја наруши позицијата на Косово на меѓународната сцена“, пишува во статијата објавена во косовскиот дневник Коха.

Сури: Демаркацијата со Србија е „жешка“ тема, поддржан предлогот на Курти – потребна е претпазливост во овие точки

Разграничувањето меѓу различни држави е прилично суптилно, што исто така предизвикува различни реакции и дебати.

Од таа причина, вреди да се спомене случајот од пред неколку години, каде Косово ја направи демаркацијата со Црна Гора, и поради тоа избувна незадоволство и бројни реакции.

Косовскиот премиер на состанокот на 14 септември во Брисел во рамките на дијалогот предложи план за секвенционирање за имплементација на Договорот од Брисел и Охрид.

Една од точките на предлогот на Курт е поставување на границата со Србија во рок од две години.

„Договорот го официјализира официјалното откажување на Србија од сите територијални претензии на територијата и границите на Косово, а страните се согласуваат за демаркација на границата во период од две години“, се вели во член 2 и 3 од предлогот на Курти, пренесе Сури.

АЛБАНИЈА

Топ Чанел: Во Албанија денеска започнува Пописот на населението, казни за оние кои нема да одговорат

Оваа година ќе ја дознаеме точната бројка колку албански државјани и не само што живеат на територијата на Албанија, колку мажи и жени, колку се образовани и не, како и други информации.

Денеска над 7.000 илјади луѓе ќе излезат на терен за да собираат детални податоци од врата до врата. Процесот на собирање податоци трае 6 недели. Податоците за прв пат ќе се собираат дигитално, што ќе го олесни и забрза процесот на нивна обработка.

Ова е 12-ти попис што се спроведува во Албанија. Овој процес се повторува еднаш на секои 10 години, пренесе Топ Чанел.

АБЦ: Продолжува мегаоперацијата „Темпули“(Храмот)

„Државната полиција продолжува со мегаоперацијата „Темпули“ каде неодамна во Тирана беше уапсен 19-годишник баран со потерница

Во рамките на оваа акција, бројот на приведени граѓани достигнува 91.

Продолжува работата за локализирање и фаќање на други граѓани прогласени за трага во рамките на оваа мега-операција.

Претходно во текот на акцијата биле пронајдени 10 килограми осомничена наркотична супстанца канабис сатива, 3,7 килограми кокаин, 150 дози хероин, 1 огнено оружје, пиштол, 12 возила, 78 мобилни телефони, 12 електронски ваги, 3 моторцикли, 30,00 евра. биле запленети 6.000 фунти, 4.500.000 леки и 12 регистарски таблички.“, пренесе АБЦ.

КОЛУМНА

Сури: Членството на Косово во НАТО, итна потреба

„Итното следење на балтичкиот модел на Балканот, секогаш имајќи ја предвид евроатлантската безбедност на Југоисточна Европа во целина, приемот на Косово во НАТО, би ја продлабочило постоечката соработка меѓу земјите членки од една страна и изолацијата. на Србија од секоја авантура повторно да ги отвори своите хегемонистички апетити не само кон Косово, туку и кон Црна Гора и Босна.“, пишува авторот Садри Рамабаја во колумната „ Членството на Косово во НАТО, итна потреба“, објавена во Сури.

Подготви: Д. Тахири

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај