Последни написи

Кина бара од големите банки да ги приспособат купувањата во долари за да го ублажи надолниот тренд на јуанот

Кинеската централна банка побара од некои од најголемите кредитори во земјата да се воздржат од итно квадратирање на нивните девизни позиции на пазарот и да имаат отворени позиции некое време со цел да се ублажи надолниот притисок врз јуанот, известува Ројтерс цитирајќи два извори запознаени со ова прашање.

Како дел од овие неформални „насоки за прозорци“, од банките е побарано да не ги средуваат своите позиции на меѓубанкарските девизни пазари по секоја продажба во американски долари на клиентите, додека нивната девизна позиција не достигне одредено ниво, велат изворите.

На повеќето банки им е дозволено да водат нето кратка или долга девизна позиција на пазарите на спот долар-јуани, во дефинирани граници.

Потегот ефективно би значел дека некои од големите купувања во долари од компаниите ќе бидат апсорбирани од банките и ќе останат на нивните конта извесно време, со што делумно ќе се намали надолниот притисокот врз опаѓачкиот јуан.

Директивата дојде од состанокот на Народната банка на Кина (PBOC) одржан со неколку комерцијални банки претходно оваа недела, велат изворите. На банките им беше кажано дека компаниите кои бараат да купат 50 милиони долари или повеќе ќе треба да побараат одобрение од централната банка, објави Ројтерс.

Како што анализира Џастин Лоу од Форекс Лајв, треба да се има предвид дека сето ова е прилично неформално упатство кое може да се направи само на не толку „слободен пазар“.

Бев на тргување кога тоа беше направено во мојата земја во минатото, и замислата дека тоа се случи ги натера локалните власти да изгледаат во најмала рака крајно аматерски, вели Лоу.

Во суштина, она што Кинезите го прават овде е обид да побараат од банките да ги апсорбираат купувањата во долари од фирмите и да ги задржат пред само да се вратат на пазарот за да ги израмнат тие позиции подоцна во текот на денот. Тоа барем привремено ќе го намали притисокот врз валутата на јуанот, но би било интересно да се види со која стапка ќе го направат тоа.

Во моето претходно искуство, вели Лоу, девизниот курс исто така беше поделен на копнениот и офшор пазар. Во тој пример, копнениот пазар беше претежно контролиран од централната банка и тие диктираа колкава стапка треба да се пресметаат тие позиции на крајот на денот, односно веќе поставија граница за да не дозволат девизниот курс да надмине одредена точка со вербално предупредување. (неофицијално  работење).

Кога ќе го сведочите од прва рака, знаете дека има вистински проблеми со подготовката. Во времето кога бев на тргување, единственото нешто на што можев да помислам беше да им кажам на сите да излезат од локалната валута и да ја преместат на друго место. Можам да замислам дека тоа би можело да биде она што се провлекува низ главите на кинеските трговци кога Народната банка на Кина станува толку очајна, посочува Лоу.

Како што објави предходно Цивил Медиа, прозорецот за кинеска акција се повеќе се затвора со постојаниот прилив на лоши економски вести. Јуанот е на најниско ниво во однос на доларот од 2007 година, извозот се намалува, имотниот сектор е заглавен во лоши долгови, а прогнозата за раст на владата е „околу 5%“, најниска во последните децении;

Драган Мишев

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај