Последни написи

Русија посакува бескрајна „рововска војна“ во Украина како во Првата светска војна

.Но, непријателот нема да успее. Наскоро неговите одбранбени линии ќе пропаднат. Запорижја ќе биде ослободено, иако битката се очекува да биде тешка, вели Мирослав Лискович во анализата за Укринформ.

Минско поле на мостот Токмак-Мелитопол го блокираше напредувањето на украинските војници неколку недели, додека саперите полека ја расчистуваа патеката за напад, но сега оваа бариера е надмината. Вооружените сили на Украина ја пробија првата одбранбена линија на Русија. Следна е втората, главната одбрамбена линија.

Втората одбрамбена линија на окупаторот: Дали всушност ќе биде полесно да се пробие?

Денес, многу експерти, украински и западни, постојано нагласуваат дека втората одбранбена линија на непријателот, таканаречената „линија Суровикин“ е помалку укрепена и ќе биде многу полесно да се совлада од првата линија.

Сепак, дали овие очекувања се превисоки? Со какви проблеми сè уште може да се соочат вооружените сили на Украина?

Во коментар за Укринформ, Олександр Коваленко, воен и политички набљудувач на групата Информативен отпор, втората линија на одбрана на Руската Федерација ја нарече различна, но не и полесна.

Длабочината на втората одбранбена линија може да биде до 15 км. Разликата меѓу овие одбранбени линии е во тоа што првата е целосно рударство: хипертрофирани мински полиња. Втората линија има механизирана компонента.

„Ова е голем број оклопни транспортери, тенкови и артилерија. Опремата е распоредена на границата со третата линија со цел некако да се заштитат од високо ефикасна борба против батерии од страна на одбранбените сили на Украина“, објаснува политичкиот набљудувач. – „Ако порано нашиот проблем беше деминирањето, сега тоа е уништувањето на железото.

Украинските војници веќе го започнаа овој процес. Во август беше поставен апсолутен рекорд за уништена руска артилерија – 691 единица. Коваленко вели дека тоа ги надминува можностите на рускиот воено-индустриски комплекс да надомести за толку голема загуба.

Слично, август беше вториот највисок месец во целиот период на Големата војна за уништување на непријателски возила и тенкови со гориво и лубриканти – 685. Повеќе беа изгорени само во март 2022 година (865 единици), кога беа уништени конвоите за логистика на окупаторот нон-стоп во близина на Кијив.

Но, тоа не е се.

“Има една интересна нијанса. Веќе за време на украинската контраофанзива, Русите почнаа да користат резерви од втората линија на одбрана. И сега имаат исцрпени единици на втората линија. Односно, речиси и да немаат резерви. Тие се принудени да извлекуваат резерви од други упоришта. Покрај тоа, секоја единица нема целосна опрема, а механизираната компонента не е совршена. Така можеме да кажеме дека Русите на втората линија ја немаат целосната функционалност на нивните единици за спроведување одбрана“.

На пример, екипирањето на групите трупи Днипро и Восток што се борат на југ е меѓу најлошите во борбената зона. Окупаторите едноставно немаат време да ги надоместат загубите и да ги обезбедат единиците со опрема.

„Од ова, можеме да извлечеме претпазливи заклучоци дека Русите на втората одбранбена линија ќе дадат помал отпор отколку на првата линија. Иако, повторно, никој не вели дека ќе им биде лесно на нашите војници. Не исклучувам дека вооружените сили на Украина ќе можат да стигнат до Токмак до крајот на септември“, нагласи Коваленко.

Полковник Серхи Храбски, резервен офицер во вооружените сили на Украина, вели дека втората линија на одбрана на Руската Федерација не е толку моќна како првата, но …

„Најважно е што таму веќе имаме ограничена маневрирање. Исклучително тешка задача е да се глодаат низ коридори во густи, континуирани мински полиња. Ова е тесен појас земја низ кој нашите единици можеа само да се инфилтрираат“, нагласува воениот експерт. . – “Со напредувањето во втората линија на одбрана, сè уште имаме помалку густи мински полиња. Сепак, тоа е сè уште тешко, мора да се разбере. Но, добиваме можност да маневрираме со нашите оклопни и механизирани единици, што ни овозможува да го прошириме ова притисочен коридор и да се создадат предуслови за влез во оперативниот простор.

Палење мински полиња за да се запре напредувањето: Ефектот од вакви дејствија е краткорочен, повеѓе кажува за збунетоста на непријателот

Американското издание на Њујорк Тајмс објави вест: „Русите почнаа да користат нова тактика на југ, каде што продолжува украинската офанзива: истураат запаливи материи на сопствените минирани полиња, а потоа, кога ќе започне движењето на украинската армија, користат дрон за фрлање граната, предизвикувајќи пожари и експлозии“.

Па, тука има две точки.

Прво. Мораме да забележиме дека руската тактика, која новинарите на NYT поради некоја причина го нарекуваат „нов“, е далеку од нов. Запаливата смеса позната како грчки оган се користела во средниот век. Во поновата историја, слична тактика беше користена за време на релативно неодамнешната војна во Југославија.

Второ. Тешко е да се разберат намерите на Русите, бидејќи на едноставен начин, со палење на сопствените мински полиња, тие всушност го расчистуваат она што самите го минирале. Значи, дали ова треба да биде во наша корист? Значи, прашањето е: прво, зошто го прават тоа, и второ, дали тоа навистина ќе им помогне да ги одвратат вооружените сили на Украина?

Олександр Ступун, портпарол на Заедничкиот прес-центар на одбранбените сили во секторот Таурид, рече дека тактиката на палење мински полиња за да се спречи напредувањето на вооружените сили на Украина не е нова и се користи од непријателот од 2014 година. И денес тоа не е широко распространета појава.

„Таквите дејствија водат и до позитивни и негативни резултати за непријателот, бидејќи на тој начин тие самите ги расчистуваат своите мински полиња [затоа не се лажевме]. Но, во Русија има многу будали, па можеби тие ќе продолжат да го прават ова. “, вели г-дин Степан.

Серхи Грабски додава дека палењето мински полиња има краткорочен ефект сличен на минофрлачки гранатирања.

„Кога единица ќе влезе во одредено подрачје на минско поле, тие создаваат зона на континуиран оган со експлозии. Ова е опасно, но го нагласувам клучниот збор – краткорочно. Ова е манифестација на очајот на непријателот, кој не наоѓа друг начин да ги задржиме нашите единици“, рече резервниот полковник. – „И третиот фактор е факторот на изгорена земја, непријателот прави се што е можно овие области да ги претвори во пустина додека се повлекува.

Грабски додаде дека станарите, создавајќи на овој начин огнен и мински екран, се обидуваат да добијат малку време, буквално половина час или час, за да се повлечат на некои позиции и таму да се зацврстат.

Според Микола Маломуж, армиски генерал, поранешен шеф на Службата за надворешно разузнавање на Украина во 2005-2010 година: „Палењето на минските полиња од страна на непријателот е аматерски, што укажува на нивната конфузија. Втората и третата линија на руската одбрана се послаби. Ние сме во состојба поефикасно да одиме напред.Затоа непријателот е збунет,бидејќи сфаќаат дека нема да можат да ги задржат своите позиции.Затоа од една страна ни го прекинуваат движењето на одредено време.Но од друга страна нивните минските полиња експлодираат како резултат на таквите акции. Така уште еднаш: ова е аматерство на Русите и нема перспектива“.

Роман Свитан, резервен полковник во вооружените сили на Украина, смета дека и украинската армија би можела да користи слична тактика.

„За палење мински полиња знаеме уште од војната во Југославија. Волуметриските детонациони бомби може да се користат за расчистување на териториите на контактната линија“, објаснува воениот експерт. – „Во моментов немаме исчистено ниту 1% од сите мини поставени од Руската Федерација во насока Таурид.

Токмак: Вреди ли директно да се заземе овој град или не, кои се ризиците?

Откако го поминавме Роботин, напредуваме кај Новопрокопивка и Вербове, очигледно е дека Токмак е целта. Постојат неколку прашања за ова:

1. Дали е потребно сега физички да се земе овој град или подобро е да се заобиколи?

2. Ако одиме околу Токмак, дали има некакви ризици во ова, како на пример да бидеме изложени на непријателски напад од крило?

3. Ако навистина го земеме Токмак… Постои мислење дека битката за овој град може да стане еден вид модерен Верден [од Првата светска војна] или втор Бахмут, меѓутоа, не за руските окупатори, туку за Вооружените сили на Украина?

Ги прашуваме експертите што мислат за сето ова. Мал спојлер: Украински Токмак дефинитивно нема да стане француски Верден, но дали да се влезе или не во градот е прашање.

Според Олександр Коваленко, тука има две опции: или Русите ќе побегнат од Токмак, односно ќе направат уште еден „гест на добра волја“, или ќе ја држат линијата до последната капка крв.

Воениот експерт се обложува на првата опција. И тој објаснува зошто.

Коваленко: „Според начинот на кој сега се одвиваат работите, можеме да кажеме дека украинските одбранбени сили го избраа главниот правец – патот 0408, поточно десното и левото крило на овој пат.

Покрај него има излез кон Очереватове со засек на патот 0401. Значи, ако одиме до Токмак преку патот 0408 и исто така преку патот 0401, градот ќе биде блокиран од север и североисток.

Конечно, од 0408, преку населбите Червона Хирка или Садове, можеме да одиме до патот П-37 за да го блокираме Токмак од северозапад.

Постојат многу опции. Останува на Генералштабот да одлучи што ќе биде. Сепак, ние навистина сме способни да го полузаокружиме Токмак. А подоцна, можеме да го затвориме Токмак во оперативна средина“.

Се разбира, окупаторската командата го гледа и разбира сето ова. Но…

„Не им оди најдобро со резервите во секторот Запорижја. Како што реков претходно, беа распоредени значителни сили за да се спречи пробивањето на првата линија на вооружените сили на Украина. Затоа, најверојатно, Русите наскоро ќе направат „гест на добра волја“ и бегајќи од Токмак за да се спасат остатоците од персоналот, да се спаси барем малку опрема и, на крајот, да се спаси барем нешто“, смета воениот набљудувач.

Павло Лакијчук, раководител на безбедносните програми во Центарот за глобални студии „Стратегија XXI“објаснува:

„Шојгу веќе им вели на Русите: „Најтензичната ситуација е на правецот Запорожје“. Но, тој сè уште не зборува за неизбежноста. на „непопуларни одлуки“. Навистина, имавме успех на правец Токмак-Мелитопол. Но, рано е да се зборува за упад во Токмак или негова опсада. Непријателот ги пренесува резервите на крилата на нашиот „клин“, што значи дека има намера да нападнеме од крилата [помеѓу Орихив и Роботин, на пример, кои се гранатирани од руската артилерија.] Мораме да ги обезбедиме за понатамошна офанзива“.

Ако станува збор за ослободување на Токмак, рече тој, покривањето од исток и југоисток изгледа како најочигледна опција.

„Сепак, зависи од нашата команда да одлучиме. За ова време може да испадне дека Токмак не бил главната цел. Па дури ни Мелитопол. Поентата на главниот напад е на сосема друго место. Затоа, не треба споредете ја офанзивата на југ со битката кај Верден“, нагласи Лакијчук.

Роман Свитан потсетува:

„Токмак сам по себе е логистички центар. Од Токмак се снабдуваат дел од териториите Херсон и Запорижја окупирани од Русите. До Токмак има три краци: пруга од Чернихивка до Токмак, автопат од Бердијанск до Токмак и автопат од Мелитопол до Токмак“.

Ќе почнеме да ги сечеме овие нишки кои го хранат Токмак.

„Таквите акции ќе ги принудат Русите да се повлечат од Енерходар и од самиот Токмак, бидејќи ќе можат да издржат само неколку дена без залихи. Русите веднаш ќе заминат бидејќи на нивната опрема и треба постојано снабдување со муниција. Без муниција, тоа е само еден куп железо.Ќе го остават и ќе си одат“.

Според воениот експерт, токму на тоа сметаат вооружените сили на Украина, поради што се движат главно само кон Токмак, дури ни кон самиот Токмак, туку малку подалеку на исток.

„Сега се движиме од Роботин до Вербове, а потоа ќе се движиме на југ до железницата. (…) Полупоплавувањето на Токмак ќе доведе до уништување на рускиот фронт, особено на левиот брег на акумулацијата Каховка, сумираше Свитан.

Сличноста на состојбата со Првата светска војна? Токму ова е тезата раширемна од Русија!

По првиот бран разговори за наводната „бавна офанзива“ на вооружените сили на Украина, на Запад се крена втор бран, со главна порака дека ситуацијата во јужна Украина е многу слична на Првата светска војна. А Првата светска војна беше мински полиња, ровови, упоришта и противтенковски ровови долги стотици километри, долги месеци конфронтација меѓу две армии без забележлив напредок. Колку е соодветна оваа споредба? Оптимистите велат дека денес, во дваесет и првиот век, вооружените сили на Украина располагаат со современи средства, оружје и слично за да избегнат такво сценарио. Човек може веднаш да се согласи со ова ако пред сто години армиите веќе не беа вооружени со тенкови, авиони и артилерија. Секако, не беа модерни како сега, но сепак…

„Што се однесува до рововската војна од Првата светска војна… Оваа споредба не е сосема соодветна. Зошто? Прво, зборуваме за сосема различни времиња, а второ, за сосема други технологии. Ровската војна на која во моментов сме сведоци југот не може да се спореди со рововската војна од пред 100 години“, вели Олександр Коваленко.

Токмак нема да стане Верден, борбите за него нема да бидат аналогни на Првата светска војна, нагласува набљудувачот на групата Информативен отпор:

„Никој нема да го ослободи овој град за 10 месеци, вооружените сили на Украина ќе го направат тоа многу побрзо. Единствено што може да се каже е дека некаде кон крајот на ноември или почетокот на декември може да има оперативна пауза на фронтот, без никакви големи движења, но со позициски битки. Дали ова може да се нарече рововска војна?- само условно , бидејќи паузата ќе биде предизвикана од временските услови, а не од ништо друго. Но, штом ќе помине зимата, штом ќе зачекориме во рана пролет, украинската офанзива на југ повторно ќе се засили“.

Павло Лакијчук го дели истото мислење:

„За оние кои ги споредуваат борбите на југ со Првата светска војна, би сакал да ве потсетам дека покрај битката кај Сом и битката кај Марна, оваа војна е позната и за битката кај Амиен и офанзивата Брусилов. Победата не се создава само со оружје, туку и со неочекуван маневар за непријателот“.

Сепак, Јевхен Дики, ветеран од руско-украинската војна, научник и публицист, смета дека оваа паралела не е неоснована. На крајот на краиштата, самата линија Суровикин е толку моќна, повеќекилометарска референца за Првата светска војна.

„Гледајќи го тоа, дури може да се добие впечаток дека се бориме со луди историски реенактори“, инсистира Дики. „За време на Првата светска војна, цела Европа беше ископана во линии слични на „линиите на Суровикин“ – со десетици земјени ровови поврзани со лавиринти за стаорци и бетонски кутии за таблети на секои 5-10 километри.

Токму во овие „Суровикинови линии“ се бореа војниците од познатиот роман на Ремарк „На западот ништо ново“. Токму во ваквите „суровикинови линии“ милиони луѓе живееле со години и умреле…

„Русите изградија минијатурна копија на паневропските одбранбени линии од 1914-1918 година на југ и сега ја шират идејата дека ако војната во такви ровови траеше со години и не доведе до промена на линијата на фронтот. на почетокот на дваесеттиот век истото ќе се случи и сега.Второ, Русите научија да ги приспособат своите психолошки операции (ПСИОП), тие веќе не се „на секири“ и глупи како пред една година. По Харкив и Херсон , тие веќе не ја споделуваат легендата дека „руската армија секогаш победува“ – веќе никој не верува во тоа – туку, наместо тоа, промовираат нова приказна за таканареченото „бојно нерешено“ на југ“, вели експертот.

Но, ова не е вистина. Поточно, како што рече нашиот соговорник, не мора да е така.

„Ова сценарио е најпосакувано за Русите. Но, далеку од сигурно дека ќе се справат со оваа задача. – нагласува Јевхен Дики. – Прашање е колку персонал ќе има во овие ровови и бункери, како и колку добро овој персонал ќе биде обезбеден со оружје и муниција“.

Затоа вооружените сили на Украина во моментов работат не толку со ровови и бункери колку со резервите на окупаторот. А окупаторите имаат се помалку резерви.

„Вооружените сили на Украина работат на тоа во одреден момент овие ровови и бункери да се испразнат. Лично, гледам причини за внимателен оптимизам. Но повеќе за тоа подоцна. Што се однесува до технологијата, навистина не е многу променето во 100 години. Кога сега ќе слушнам фраза како „војување со беспилотни летала“, искрено ми е малку смешно. Тоа не е војна со дронови, тоа е војна на пешадија, исто како во Првата и Втората светска војна. И беспилотни летала, па дури и уметност со оклопни возила се повеќе или помалку помошна алатка. Но, пред се, ова е војна на огромни маси обични војници“, инсистира поранешниот командант на „Аидар“.

Што се однесува до пробивот на „линијата Суровикин“, тој тврди дека исто така е апсолутно соодветно да се осврне на искуството од Првата светска војна. На крајот на краиштата, со сета модерна технологија, човештвото не измислило друг начин да ги нападне таквите линии во сто години, освен прво да му нанесе максимална штета на непријателот со артилерија, а потоа, во секој случај, обичниот пешак мора или да ползи на неговиот стомак или да трча под оган со пушка во рацете и да скокне во непријателскиот ров.

„И само таму [во ровот] битката завршува. За жал, ништо не се променило од времето на Ремарк. На крајот, за време на Првата светска војна се појави концептот на „јуришни баталјони“ и „јуришни компании“ – единици за пробивање на непријателските утврдувања“, вели Дики. – „Од таму доаѓа јуришната пешадија – од Првата светска војна, од овие огромни линии на Суровикин“.

Сепак, сето горенаведено не значи дека ситуацијата е безнадежна.

Јевхен Дики: „Ниту една одбранбена линија не се заштитува. Таа е заштитена од персоналот. А московјаните имаат проблеми со ова – нивните резерви се топат“. Зошто мислам така? Првиот доказ за мене беше распоредувањето на падобранците од Псков во близина на Роботин од левиот брег на регионот Херсон, што е исто така од голема стратешка вредност за Русија. Ако Русите изложат важен дел од фронтот, тоа значи дека едноставно нема каде на друго место да се земе. Вториот доказ е кога нашите ГУР уништија стратешки бомбардери на аеродромите „Солци“ и „Шајковка“. Операцијата, како што стана познато, беше спроведена на непријателска територија – од соседната шума некаде зад новогодишна елка – со помош на коптери кои летаат неколку километри. И кога Русите почнаа да размислуваат за тоа „како дојдовме да живееме вака“, се покажа дека стратешките аеродроми, каде што, меѓу другото, се наоѓаат и носачи на нуклеарно оружје, ги чуваат… аеромеханичарите. Во слободното време им се даваат митралези и се ставаат на периметарот. Меѓутоа, според правилното екипирање, стратешкиот аеродром треба да го чува цел моторизиран пешадиски баталјон. А каде оди неговиот баталјон? Во времето на операцијата на ГУР во „Шајковка“, овој моторизиран пешадиски баталјон бил на фронтот веќе еден месец. Односно, ако Московјаните ја отстранат безбедноста на стратешките аеродроми и ги испратат на фронтот, тоа е многу јасен показател“.

Друг показател е обидот за руска диверзивна офанзива на линијата Сватово-Кремина.

 „Овде го напаѓаа Лиман, каде што сега го напаѓаат Купијанск. Да, тие го започнаа сето ова за да ги одвлечат нашите сили од југ. И тоа беше навистина паметен потег од страна на непријателот. Но, тоа се покажа дека е двострана игра. Се дозна дека Руската Федерација морала да префрли падобранци во Роботин од регионот Луганск. Значи, прво, тие немаат резерви во внатрешноста, го отстрануваат обезбедувањето од аеродромите и второ, сè е борбено подготвено веќе во фронтот. И почнува она што во Русија се нарекува „Тришкиновиот кафтан“, што значи дека ако сакаш да го обложиш десниот ракав, треба да го отсечеш од лево. И затоа верувам дека тие нема да успеат да ја играат верзијата од Првата светска војна, принудувајќи нè да се бориме со години против линијата Суровикин. Нивната одбрана веќе пука. Но, пукањето и веќе распаѓањето се различни работи“, вели Дики.

Руската команда е добро запознаена со цената на проблемот, и затоа, како што прогнозира Дики, тие сега ќе ги фрлат сите останати резерви во Токмак.

„Вооружените сили на Украина ќе се соочат со тешка битка. Но, ако го пробиеме Токмак, мислам дека непријателот едноставно нема да има доволно резерви. Затоа, оваа линија треба да се распадне“, резимира експертот.

Подготви: Д. Мишев

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај