Последни написи

Рашистите од младите Украинци од окупираните територии создаваат „Путлерјугенд“

Рускиот фашизам сака да ги едуцира украинските деца „да го поразат непријателот“. Русија создава систем на идеолошко образование и милитаризација на младите Украинци на окупираните територии.

Русија создава систем на идеолошко образование и милитаризација на младите Украинци на окупираните територии. Учениците се принудени да веруваат дека Кијив ја започнал војната. Агресорите вклучени во окупацијата на Украина им даваат лекции на украинските деца како „да го поразат непријателот“.

Според анализата на Центарот за стратешки комуникации и информациска безбедност, во септември 2023 година ќе се дополни темелот на рускиот тоталитаризам. На сите универзитети, хуманитарни и технички, особено на привремено окупираните територии (ТОТ) на Украина, сите млади луѓе ќе започнат нова фаза од образовниот живот со шестмесечно проучување на новата „дисциплина“ наречена Основи на рускиот јазик, Државност. Овој курс се потпира на „точката на пораст“ за зајакнување на идеологијата низ Русија преку образованието на младите луѓе, пренесува Укринформ.

Курсот ќе им пренесе месијанизам на младите, ќе информира за Русија како посебна цивилизација, со свој посебен пат, различен од западните демократии. На пример, Казанскиот универзитет смета дека главната цел на курсот е формирање на три главни „компетентности“ со студентите: „идентитет на Русија“, „суверенитет на Русија“, „раководство на Русија“.

Украинскиот историчар Серхи Хроменко забележува дека овој курс е обид да се ажурира идеологијата на Русија.

„И покрај уставната забрана за идеологија во Русија, целата 2022 година беше посветена на нејзиниот развој. Во форма и позиционирање, „Основите“ се слични на „научниот комунизам“ од советската ера, но по содржина се поблиску до империјалната тријада: „Православие, автократија, националност“. Појавата на де факто задолжителна идеологија е еден од најважните маркери за транзицијата на Русија од личен авторитаризам кон тоталитаризам. Главната цел на овој процес е да се обезбеди зачувување на современиот руски режим во условите „по Путин“, вели Хроменко.

Во имагинацијата на идеолозите, Русија е посебна држава-цивилизација, чии главни вредности се стабилноста, мисијата, одговорноста и правдата. Клучните карактеристики што го прават уникатен се неговата големина, природното богатство, културната разновидност, економијата и успешните искуства од минатото. Како и во времето на СССР, зад претенциозните слогани се кријат шовинизам и агресивна империјална политика.

Планирано е во иднина специјално да се обучуваат 50.000 наставници. Првите ќе почнат да ги учат учениците, особено на окупираната територија на Украина, почнувајќи од 1 септември.

„Движењето на првиот“ или Новите пионери

Минатата година Русија ги врати „новите пионери“. Во јуни 2022 година, Путин го потпиша законот „За руското движење на деца и млади“, скратеното име е Движење на првите. Од 2023 година, ограноците на оваа организација масовно се отвораат во училиштата и во Русија и на привремено окупираните територии.

Еве неколку примери за неговата работа. Движењето на првиот, заедно со Министерството за образование и наука на Русија, во рамките на проектот „Универзитетски промени“ ги носи украинските деца од окупираните територии на десетдневни тури до руските универзитети. Најавено е дека годинава ќе ангажира 14.000 деца. Во овие патувања, украинските ученици се мешаат заедно со децата на руските окупатори вклучени во агресијата против Украина, како и со „демобилизираните ученици“ од привремено окупираните територии на областите Луганск и Доњецк.

Преку Движењето на првиот на сите првачиња кои одат во окупациското училиште на 1 септември ќе им биде доделен училишен прибор. Ќе вклучува работи со амблемите на Движењето на првиот: ранец, дневник, тетратки и канцелариски материјал, како и графичкиот роман „Херој на специјалната воена операција“.

Путлерјугенд

„Движењето на првиот “делува паралелно со „Младата армија“, масовна организација за милитаризација на децат, создадена е во 2016 година, наводно на иницијатива на рускиот министер за одбрана Шојгу. Во моментов, може да достигне околу 1,3 милиони деца и адолесценти. Поради масовниот карактер, сличните практики и целта, често се споредува со нацистичката хитлеровска младина – Хитлерјугенд

На окупираните територии се формирани и центри на „Младата армија“, каде што украинските деца се идеолошки едуцираат за да ги претворат во нови војници на империјата. Таканаречените „херои на специјалната воена операција“ доаѓаат во училиштата, фалејќи се со своите „подвизи“ и убедуваат да ја мразат Украина.

Воспитувачите на Младата армија, како Серафим Иванов, кој пристигна во Херсонската област од Русија, ги полнат главите на младите со лаги и омраза.

„Денес се одвива специјална операција; ова е продолжение на светата војна против фашизмот. Војниците од „Специјална воена операција“, како и нивните дедовци и прадедовци. … На режимот во Кијив не му е грижа, тие се подготвени да убијат дури и деца. … Во Украина, многу луѓе страдаат од алкохолизам, зависност од дрог

а“.

Вести од 10 мај од еден од руските канали Телеграма.
Припадниците на Младата армија со нивниот руски учител Серафим Иванов (лево) го носат „вечниот пламен“ од Москва до окупираниот дел на Херсонската област.

Присилната индоктринација и милитаризација на образованието во Русија беше една од последиците на целосната војна со Украина. Несоодветната проценка на реалноста од режимот на Путин, недоволното разбирање на Украина, доведоа до фактот дека неговите изопачени геополитички соништа за специјална операција за уништување на украинската државност резултираа со најголемата војна во Европа од Втората светска војна.

Карактеристиката на оваа војна е што општествата на Русија и Украина, преку познавање на рускиот јазик од страна на Украинците, како и алатките на Интернет, имаат можност да се расправаат меѓу себе.

Така, режимот на Кремљ разбира дека руската младина со текот на времето може да сфати дека е измамена, дека, на пример, ниту Украина ниту „колективниот Запад“ никогаш не би нападнале нуклеарна држава, и затоа изјавата за превентивен напад заради Безбедноста на Русија не издржува критики. Во исто време, руската младина губи од фактот што постарите претставници на путинизмот и Кремљ им ги украдоа можностите за нормална меѓународна соработка во образованието и бизнисот, ги вовлекоа во инвазивна војна и беа заразени со антизападни и антиукраински хистерија.

Рускиот криминален напад врз Украина дава доволна основа за аналогии со агресијата на Хитлер. Размерите на злосторствата, на пример, уништувањето на Мариупол со воздушни бомби, придружено со убиства на десетици илјади цивили, достигнаа такви размери што режимот на Кремљ нема друг избор освен да користи пропаганда, фанатизам и лаги за да се обиде да го заштити општеството од реалноста.

Фактот дека Русија е фокусирана на индоктринација на децата на окупираните територии е совршено илустрирана со фразата на заменик-шефот на претседателската администрација на Русија Сергеј Кириенко, кој сака да повторува: „Ако сакате да го победите непријателот, известете го неговиот деца“. Ова ја објаснува активноста со која руцизмот побрза да ги „образува“ украинските деца. „Фразата стана аксиома“, изјави Олга Голишенкова, која е ангажирана во воведувањето на курсот, за руски Ведомости за развојот на Основите на руската државност. Според неа, ова е фразата која Кириенко ја цитираше многупати за време на развојот на курсот.

Современите лидери на режимот треба добро да се сетат како во 1980-тите, во предвечерието на распадот на СССР, нејзините граѓани, а и тие самите, најмногу ја исмеваа советската влада и не веруваа во нејзините пропагандни мантри. Сега тие се враќаат на нивната тоталитарна советска младост, но веруваат дека благодарение на потемелната јавна работа резултатот ќе биде поинаков.

На пример, за воведување на курсот Основи на руската државност, како што објави Ведомости во материјалот за 31 март, се планира да се создадат 121 тематски филм и да се користат „интелектуални игри и квизови, работа во проектни групи, извонредни изведби, дебати, историски и деловни игри. Ќе се одржуваат работилници, ќе се снимаат подкасти, ќе се развиваат проекти, на пример, на тема „сликата на структурата на моќта“. За студентите се предвидени и академски натпревари и научни конференции. Освен тоа, предвидени се и предавања на политичари и државници. Ќе се одржуваат неделни студентски клубови за дискусија“.

Купувајќи дел од украинските наставници со плати на привремено окупираните територии и деца со патувања и перспективи во рамките на младинските проекти, Русија ги претвора украинските млади луѓе на окупираната територија во свои идни војници кои ќе ги надополнат редовите на армијата која загуби голем дел од контингент во војната. Резултатите од милитаризацијата на децата на окупираните територии се видливи по тоа колку лесно Русите ги мобилизираа учениците од привремено окупираните територии на областите Доњецк и Луганск. Така, информативниот портал Sprotyv (Отпор), модериран од силите за специјални операции, објави дека и покрај изјавата на Путин во декември 2022 година за демобилизација на учениците од овие области, на крајот на март, голем број од нив сè уште се бореле во руската армија.

Прес-конференција на 31 март 2022 година, на заробените млади луѓе од областите Луганск и Доњецк, кои Русија ги испрати да се борат против Украина.

Русија мобилизираше 3.515 студенти во Доњецката област, од кои 70 загинаа, 174 беа ранети, а 272 дезертираа. Околу 2.000 млади луѓе сè уште служеа во армијата на окупаторот во март 2023 година. Во Луганската област беа мобилизирани 654 студенти, од кои 5 беа убиени, а 70 беа повредени. Во март служеа околу 300 млади луѓе. Во времето на руската хибридна агресија во 2014 година, тоа беа украински деца, кои тогаш имаа околу десет години.

Центарот за граѓанско образование Алменда проучуваше 59 спомен-плочи со отворен код на таканаречените „херои на Специјалната воена операција“, кои окупаторските власти ги поставија на ѕидовите на образовните институции на окупираниот Крим, како и биографиите на овие војници. Станува збор за украински граѓани кои живееле на полуостровот пред војната и не дошле од Русија. Некои од плакетите се посветени на лица кои биле деца за време на окупацијата на Крим во 2014 година и биле испратени од агресорот да се борат против сопствената земја.

Според истражувачите, децата кои студирале на Крим во 2014-2022 година биле под силно идеолошко влијание на руската пропаганда во текот на нивните училишни години. Нивната смрт за време на руско-украинската војна сега станува нова алатка за милитаризација на новите генерации на Крим, кои се повикани да го „следат примерот“ на нивните загинати сонародници.

Спомен-плочите на ѕидовите на кримските образовни институции истражувачите ги толкуваат како директен доказ за злосторствата на Русија врз децата на заробениот полуостров. Впрочем, мобилизацијата на окупираните територии во која било форма е кршење на член 51 од Женевската конвенција.

Гледаме како Русија прво убива млади луѓе, а потоа прави елемент на речиси религиозен култ од оваа трагедија, во која е забрането да се доведува во прашање вистинитоста на митот за „хероите“ и на кој се подигаат нови војници за следните непромислени војни.

Слика од екранот од студијата Спомен-плочи како доказ за руските злосторства на Крим

„По деокупацијата на Крим, украинското општество ќе се соочи со прилично тешко и болно прашање: како да се однесуваат кон граѓаните кои учествувале во војната против сопствениот народ… Русија е таа која е одговорна за смртта на овие млади луѓе во Русија. Украинската војна и затоа нивните приказни треба да се раскажуваат не од гледна точка на хероизација, туку со разбирање дека политиката на индоктринација и милитаризација на децата и младите има смртоносни последици, така што во иднина нема да има повторување на такви деструктивни практики“, заклучуваат истражувачите.

Увидот во обемот на вклученоста на украинските деца во руската воена матрица е обезбеден со следењето на Алменда на акциите на окупаторите во образованието наречено Алармни ѕвона на окупираното образование. Еве само неколку примери за 13 јули – 26 јули.

– Русите однесоа до 80 средношколци од привремено окупираната територија на Луганската област во воената академија во Кострома (Русија). Киднапираните деца сега минуваат низ „воена обука“ на полигонот на Воената академија за заштита на НБЦ Тимошенко, лоцирана во областа Кострома.

Окупаторите тренираат украински деца во Херсонската област.

Русија воведува систем во кој лицата кои се бореле против Украина посетуваат курсеви за работа со деца.

Весникот „Верстка“ во април 2023 година објави: „Во руските училишта има масовна посетеност од мажи кои се вратиле од војната. Тие спроведуваат Лекции за храброст, им кажуваат на учениците за украинските фашисти, прикажуваат видеа од фронтот и ги оставаат децата да облечат воена опрема. Руските власти планираат активно да користат војници за патриотско образование – па дури и започнаа посебен проект Твојот херој, каде демобилизираните мажи се учат да работат со деца.

Така, покрај депортацијата на децата, што е знак за геноцид, а поради што Меѓународниот кривичен суд издаде налози за апсење на Путин и на комесарот за правата на децата Лвова-Белова на 17 март 2023 година, земјата агресор исто така ги индоктринира младите луѓе на привремено окупираната територија на Украина, носејќи куратори од Русија и директни учесници во агресијата.

Центарот за стратешка комуникација и безбедност на информации побара од украинските просветни работници да ги споделат своите размислувања за тоа што се случува на окупираните територии и како Украина треба да одговори на предизвикот.

Валентина Потапова, раководител на Центарот за граѓанско образование Алменда

– Пред сеопфатната инвазија, чувствувавме дека во Русија е создаден план за таканаречена „деназификација“, всушност, русификација и репрограмирање на децата преку образовниот систем. Она што го видовме е импресивна брзина во воведувањето на рускиот образовен систем.

Украинската компонента веднаш беше елиминирана. Ова ја опфаќа историјата на Украина, географијата на Украина, украинскиот јазик, литература и правни студии. Ова е хуманитарен блок кој беше елиминиран речиси веднаш. Учебниците за историјата на Украина беа отстранети во Мариупол и Бердијанск кога сè уште траеја битките за Мариупол. Тие беа испратени во Русија на „испитување“. Во август 2022 година, голем форум на учителите од Русија се одржа за „фалсификување на историјата“, при што дојдоа до заклучок дека учебниците за историјата на Украина се „учебници за нацистичката историја“. Целата историја на Украина беше вклучена во списоците на Роскомнадзор како екстремистичка литература. Излегува дека проучувањето на историјата на Украина на окупираната територија спаѓа под „кривична одговорност“, според законите на Русија.

Имаше случаи кога на децата им беа одземени телефоните токму на часовите и гледаа дали имаат украински сајтови, социјални мрежи и проверуваа дали детето учи од далечина во украинско училиште. Ова е нешто што не се случи на Крим. Кримската опција е понежна интеграција, во споредба со окупираните територии во 2022 година.

На децата, како и секаде, им се кажува дека целта на „операцијата“ е да се принуди Украина на мир. Изграден е цел систем за промена на вредностите на младите кои се под окупација. Ова е систем на не само формално, туку и неформално образование. Таа е наменета за сите млади луѓе, почнувајќи од предучилишна возраст. Првиот механизам е индоктринација – вклучување на децата во доктрината, занемарувајќи ги сите основи на здравиот разум. Втората е милитаризација. Тоа се писма до војниците, неделен политички брифинг „Разговори за главните работи“, „Лекции за храброст“ со учество на војската.

На ова се надоврзуваат редовните настани што ги нарекуваме „pobedobesie“ (лудило на Денот на победата) кои започнуваат на 23 февруари – Денот на бранителот на татковината – и завршуваат на 12 јуни – Денот на Русија. Се спроведуваат милитаристички активности – воената и патриотска игра Зарница. За сето тоа Русија издвојува големи средства.

Од 2022 година, во училиштата е воведена посебна позиција – „советник за воспитно-образовна работа“. За оваа позиција се издвојуваат посебни плати. Работата на овој советник е да организира соработка помеѓу училиштето и младинските движења, особено Младата армија. Тоа се, всушност, „училишни политички инструктори“ кои се воведени во секое училиште во Русија и на окупираната територија од 2022 година.

Русите влијаат на нашите деца од различни агли и ми се чини дека секоја година постепено ќе се намалува бројот на оние деца кои психички ќе пружат отпор, вели Халина Шилина, заменик-раководител на Одделот за образование на Градскиот совет на Мелитопол.

Според нашата организација, подвлекува Шилина, меѓународната заедница треба да почне да го брани правото на украинските деца да учат од далечина во украинските училишта. Меѓународното хуманитарно право вели дека членот 51 од Четвртата Женевска конвенција бара од окупаторската власт да ги одржува оние социјални услуги, вклучително и образованието, кои биле пред окупацијата. Треба да бараме децата од Украина да имаат можност, барем, да изберат во кое училиште да одат.

Русија ни ги краде младите. На окупираните територии само на Крим има околу половина милион деца; заедно со другите привремено окупирани територии, има околу 1 милион украински деца кои се под влијание на руската пропаганда преку образовниот систем. Кога пропагандата се емитува преку формалниот образовен систем, не може да се избегне, одбиете, вашите деца ќе бидат „опсипани“ со сета оваа пропаганда, заклучува Шилина.

Главна препорака  на Шилина до државните власти на Украина е да ги направат „видливи“ украинските деца кои одат во окупациското училиште. Исто како што Украина можеше да ги направи „видливи“ децата кои Русија ги депортира: тие беа пребројани, беше создадена посебна веб-страница, еден куп организации и државни органи се ангажирани за враќањето на овие деца. Зошто е важно да се вратат во Украина? За да се избегне превоспитување. Затоа, изгледа многу чудно кога речиси сите државни органи молчат за повеќе од 1 милион украински деца кои се под окупација! Кога ќе го видиме овој проблем, неговиот предизвик, ќе ги предвидиме последиците од таквото професионално „воспитување“, тогаш ние, граѓанските организации, државните органи, меѓународната заедница, заедно ќе бараме начини како да го спречиме ова злосторство.

Можам да кажам дека денес, на Крим, по 10 години окупација, повеќето деца и млади веруваат во руската пропаганда – во „татковината“, големиот Путин и големината на Русија…

Постои посебен извештај на генералниот секретар на ОН наречен Деца и вооружени конфликти. Истражува 6 прекршувања на деца за време на вооружен конфликт. Имено: киднапирање, убивање и осакатување на деца, напади на училишта, оневозможување на хуманитарен пристап, регрутирање и употреба на деца, сексуално насилство. Сакаме да се додаде уште едно прекршување – користење на образовниот систем за индоктринација и милитаризација на децата. На крајот на краиштата, ние, на пример, гледаме, судејќи според Крим, како рускиот образовен систем принуди некои млади Кримјани, кои имаа 12 години во времето на окупацијата на полуостровот, да кренат оружје против Украина. вели Шилина.

Во изминатите шест месеци, притисокот врз наставниците и учениците е зголемен во образовните институции. Порасна и присуството на симболи во образовните институции. Се врши притисок врз сите студенти да земат руски пасоши. Има случаи кога окупаторите доаѓаат во домовите на наставниците, барајќи документи за домување и руски пасош. Ако нема руски пасош, се одземаат документи за домување за да се принудат да го земат пасошот. Наставниците кои соработуваат со окупаторите добиваат добри пари. Русија не штеди трошоци за да ги земе нашите деца.

Нашите деца од 8-мо и постарите веќе се вклучени во нивните, би рекол, пропагандни игри. Русите формираа многу младински организации, движења како Млад југ, Движење на првиот и други. Сите тие создадоа канали на Телеграма. Тие организираат патувања низ регионот со кампања. Порано ангажираа деца од 16-годишна возраст, сега – почнувајќи од 12-13 години. Како резултат на тоа, Русите постепено ги вовлекуваат сите украински деца во кампања за Русија. Тие ги искривуваат фактите. Ги учат децата дека Украина прва нападнала. Децата се лажат, се зомбизираат. На училиштата се закачени огромни плакати со пароли во корист на Русија, на училишните ходници има плакати со qr-кодови со пропаганда. Децата често ги носат истите маици што им биле дадени, со фрази како „За Русија!“; носат вратоврски, вели Микола Трофименко, ректор на Државниот универзитет во Мариупол

Младите се во искушение од патувања во кампови. Окупаторите се свртуваат и кон амбицијата на децата, наведувајќи дека нивната улога е извонредна и дека можат да променат сè. Покрај училиштата, вклучени се и градинки. Нормално, жалиме за децата.

Украинската литература е запалена, уништена, фрлена. Децата покажаа некаков морален отпор кон напаѓачите. Но, оваа борба е многу тешка за нашите деца и нивните родители во окупацијата. Притисокот се зголемува. Иако веруваат во Украина, протестот не го изразуваат толку отворено. Некои возрасни престануваат да веруваат дека Украина ќе се врати.

На крајот на краиштата, „Русија е тука засекогаш“ се слуша насекаде. Но, сепак, гледам дека луѓето ја чекаат украинската војска и ослободувањето бидејќи никој не може да се навикне на линиите и стресот што ги донесоа окупаторите. Би сакал да им помогнам да веруваат и да не изгубат надеж дека ќе се вратат во Украина, вели Трофименко.

Во моментов во тек е офанзива и подобро е да се тргне заради безбедноста на децата. Има многу можности да се населиш, има многу модуларни градови на западот на Украина, може да се населиш и потоа да бараш работа. Постојат програми за поддршка на ВРЛ во Украина и во странство. Генерално, образованието, особено во однос на привремено окупираните територии, има потреба од добро финансирање. Затоа што наставниците што си заминаа треба да плаќаат кирија за станот. Можеби треба да има фонд таквите луѓе да ги извлечат од окупацијата. Русија ги поткупува и мами со пари.

Микола Трофименко, ректор на Државниот универзитет во Мариупол

– Што се однесува до запленетите простории на Државниот универзитет во Мариупол, окупаторите се обидуваат да покажат дека тој работи. Тие го „регистрираа“ како федерален имот. Не може да се каже колку ученици и наставници има. Таа што сега е ректор таму работеше со мене, ја избркавме од Универзитетот поради неспособност. Она што сега се случува таму е изградено на корупциски шеми. Договорите се привлекуваат од руските таканаречени збратимени градови, се проневеруваат средства и материјали. Всушност, сите згради се уништени. Но, покажуваат дека почнуваат да ги поправаат. Во зградите нема покрив, греење, но напаѓачите менуваат… прозорци. Се е со цел да се покаже дека окупаторите ги обновуваат универзитетите за младите да влезат во нив и да продолжат да живеат на окупираните територии. Ова е главната задача за нив, смета Трофименко.

– Нашиот спортски комплекс ги преживеа нападите, а првото нешто што го направија беше го обоија во бојата на руското знаме за таму да одржат масовни пропагандни настани. Наставниците кои решиле да соработуваат со окупаторот посетуваат некои курсеви за стручно усовршување. Но, сите овие луѓе, а ние внимателно го следиме тоа, ќе бидат казнети согласно важечката законска регулатива. Активно соработуваме со агенциите за спроведување на законот. Сите тие спаѓаат во член 111-1 од Кривичниот законик – спроведување на образовните стандарди на државата агресор.

– Нашиот универзитет Мариупол, кој сега се пресели во Кијив, задржа 90% од своите студенти и од своите вработени. Но, десетина од не најдобрите вработени останаа да работат за окупаторите. Сега тие имаат тенџере со различни училишта, други универзитети, стручно образовни институции – сите што успеаја да ги вклучат за да формираат кадар. Велат дека активно ја развиваат соработката со руските институции. Тие организираат патувања за примерни студенти во Санкт Петербург. Младите се заведени од ветувањата за меѓународна перспектива затоа што, на пример, соработката со Европа е затворена за Русија. Наместо тоа, студентите на Државниот универзитет во Мариупол одат на програми за мобилност во сите земји на ЕУ, учествуваат во програмата за размена на Еразмус.

Трофименко потенцира дека биле шокирани од руските пристапи кон образованието – Млада армија, целосна милитаризација. Окупаторите се обидуваат да влијаат на студентското движење за да им го испере мозокот на младите и да ги едуцираат зомбизираните луѓе; тоа е просечниот граѓанин на Русија. Ова е исклучително забележливо. Затоа што отсекогаш сме имале академска слобода. Студентите беа голема сила која влијаеше и на менаџментот. Тие можеа отворено да го кажат своето мислење, да не се согласуваат со нешто. Студентите се претвораат во зомбизирани граѓани на Русија, без критичко размислување, со кои лесно се манипулира. За високото образование и за државата е трагедија кога граѓаните не можат да размислуваат. Властите полесно манипулираат со нив.

Во Мариупол останаа околу 100.000 луѓе, плус печалбарите. Околу 200.000 останаа, 100.000 загинаа како резултат на рускиот напад.

Го претворија Мариупол во гробишта. Јас самиот бев во градот под гранатирање до средината на март. И тогаш кога луѓето почнаа да лазат од подрумите, немаше храна, немаше светлина. Сепак, првото нешто што го направија Русите, што кажува многу за нив, беше тоа што донесоа автомобили со паравани за пропаганда на урнатините што ги направија. Ова е чиста глупост. Навистина сакам да верувам дека нашите млади се критички настроени кон сите глупости што се обидуваат да ги шират окупаторите, вели Трофименко.

Тој потенцира дека го вклучиле во стратегијата и активно работат на зачувување на идентитетот на Мариупол на универзитетот. Верува дека таквите преместени Универзитети како Мариуполскиот се една од оние врски што ја поврзуваат Украина со нашите граѓани на окупираните територии. Овде е потребна развиена државна поддршка за да не се изгуби оваа врска за да може да им се обезбеди на младите луѓе кои останале на привремено окупираните територии места во образовните институции на Украина, финансирани од државата, да се поканат родители, пријатели, преостанати врски преку преместени универзитети .

Важно е да се извлечат младите од окупираните територии. Ова е всушност најголемата вредност на државата. Дури ни територијата, туку луѓето, за кои на крајот се води оваа борба, за нивните срца и умови, категоричен е Трофименко.

За ова се потребни места финансирани од државата, студентски домови, за сместување и помош на младите. Бидејќи трагедијата на Мариупол е толку значајна што не е лесно да се надмине за оние кои ја преживеале. Тоа може да се види дури и во тимот на Трофименко. Но, кога луѓето го гледаат единството, дека постои единствен тим, како семејство, кој ги решава сите проблематични прашања, се обидува да го промовира и развива Универзитетот, тоа ги инспирира. Тој посакува и тие да можат да привлечат млади луѓе од привремено окупираните територии и да ги однесат во нивното академско семејство и да се обидат да ги доведат во нормална состојба за да заборават на тие ужаси, да ги надминат и да продолжат да живеат нормален живот., да им обезбедат образование, основање семејства, раѓање деца, наоѓање работа и помош за обнова на Украина.

Верувам дека ќе го обновиме и Мариупол, категоричен е Трофименко.

Драган Мишев

Извор: ЦивилМедиа

 

 

 

Latest Posts

Не пропуштај