Последни написи

Протеченитe тајни документи покажуваат дека Путин наскоро може да се соочи со вооружен бунт

Тајната комуникација на Валери Герасимов укажува на потенцијален бунт на руските воздушни трупи.

Писмо со висока доверливост  од началникот на Генералштабот на руската армија, Валериј Герасимов, откри сериозна загриженост за можен целосен бунт на чело со елитните Воздухопловни трупи (ВДВ) против владата на Владимир Путин.

Според пишувањето на Експрес, внатрешниот меморандум наводно му бил откриен на рускиот активист за човекови права Владимир Осечкин.

Службениците на ФСБ, наводно, веќе работат во единиците на ВДВ за да се обидат да го искоренат несогласувањето.

Откритијата доаѓаат во време на големи загуби за ВДВ во Украина во извештаи кои циркулираат според кои силите претрпеле педесет отсто убиени или ранети.

Се верува дека моралот во елитните воздушни-десантни единици на Русија драстично опаѓа како резултат на тешкото и постојано борбено трошење.

Во меморандумот се вели:

„До командантите на воените групи во зоната на Специјалната воена операција.

Во врска со евидентираните случаи на формирање на негативни општествено-политички ставови и ставови кај персоналот на воздухопловните трупи, вклучување во активности насочени кон дискредитација на вооружените сили, намалување на контролираноста на единиците и воената дисциплина, нарушување на извршувањето на нарачаните задачи. , наредувам:

„Проценете ја морално-политичката и психолошката состојба на персоналот на воените единици и поделбите на воздухопловните трупи во зоната на Специјалната воена операција; организирајте работа за спречување и неутрализирање на влијанието на негативните информации врз персоналот на воените единици и поделбите на воздухопловните трупи. ;

„Во соработка со воените контраразузнавачки агенции на Федералната служба за безбедност, да се спроведат тајни инспекции на офицерите на воените единици и поделбите на воздухопловните трупи за да се утврди нивниот однос кон активностите на политичкото раководство на Руската Федерација, раководството на вооружените сили и да се идентификуваат категориите на лица кои се најподложни на негативни информации;

„Преземете посебна контрола врз движењата на командантите на формациите и воените единици на воздухопловните трупи надвор од областа на борбените мисии на нивните формации и воени единици. Останете на подготвеност за да пријавите за исполнувањето на наведените активности по понатамошно упатство.

Протечениот документ покажува дека рускиот претседател  Путин е скаменет пред можноста да се соочи со огромен вооружен бунт.

Врвната тајна комуникација на Валери Герасимов укажува на потенцијален бунт на руските воздушни трупи, предизвикувајќи загриженост за можно востание на воздушните трупи

Според најактуелната проценка на борбата на Министерството за одбрана на ОК, оваа информација произлезе како резултат на неофицијално откритие за обемот на загубите што ги претрпел баталјонот на падобранци. Според британското разузнавање, приближно половина од 30.000 руски падобранци испратени во Украина можеби загинале или биле повредени.

Украинскиот Генералштаб веќе на 13 август имаше информации дека расте паниката меѓу руските сили и се зголемува бројот на дезертирања. Генералштабот, исто така, беше известен дека пиењето и употребата на дрога меѓу новорегруираните трупи е зголемено со тоа што таквите лица ги напуштаат своите позиции и се кријат во напуштени згради. На социјалните мрежи се шират видеа на кои се прикажува паднатиот морал кај руските војници.

И руските милблогери продолжуваат да укажуваат дека руските сили немаат опрема и страдаат од слаб морал долж целата линија на фронтот.  Според Институтот за изучување на војната (ISW), руски милблогер тврди дека руските сили – особено 20-та комбинирана армија (Западниот воен округ) и 2-та комбинирана армија (Централниот воен округ), и двете кои дејствуваат во источна Украина – немаат лесни транспортни возила, што ги спречува да користат опрема и ефикасно да дејствуваат и им го намалува моралот. Милблогерот тврди дека рускиот персонал мора да ги регистрира своите возила во приватна сопственост во руското Министерство за одбрана (МО), по што нивните возила исчезнуваат или се префрлаат на друго место. Тој исто така тврди дека руските команданти редовно ги казнуваат војниците кои ги чуваат возилата за помали административни прекршоци и дека рускиот персонал чувствува дека е „во војна“ со нивните команданти. Командантот на баталјонот „Восток“ Александар Ходаковски тврдеше дека руските сили продолжуваат да се соочуваат со проблеми со операциите на контрабатерии откако руските сили почнаа да се соочуваат со недостиг на артилериски системи и тврдеше дека руските сили почнале да добиваат „застарени“ влечни хаубици Д-20 кои не се погодни за борба против батерии, Повеќе милблогери тврдат дека руските сили немаат соодветни капацитети за противбатерии, особено по разрешувањето на командантот на 58-та комбинирана армија, генерал-мајор Иван Попов на почетокот на јули.

Тековните поплаки од рускиот персонал сугерираат дека руското Министерство за одбрана не сака или не може да се справи со постојаниот недостиг на опрема и проблемите со низок морал.

Драган Мишев

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај