Последни написи

Русија прибегнува кон очајнички мерки за привлекување нови регрути, измамите и принудата се методите на Кремљ

Руската армија се потпира на, како што смета, неисцрпните човечки ресурси што може да бидат фрлени во војна, водена од вековната изрека: „Руските жени ќе се размножуваат повеќе“.

Во септември руската телевизија ќе понуди нова едночасовна дневна програма. Името допрва треба да се реши, но продуцентите веќе се кастираат: сопругите и мајките на воените регрути. Учесниците мора да го евоцираат херојството на нивните сопрузи и деца и да раскажуваат потресни приказни кои ќе послужат како придружба на плановите на Кремљ да фрли повеќе млади луѓе во мелницата за месо, што е нивната војна со Украина.

Минатиот септември Владимир Путин го шокираше руското јавно мислење со прогласување „делумна мобилизација“, со што го прекрши претходното ветување дека граѓаните ќе можат да ја гледаат војната од удобноста на своите домови, без потреба да распоредуваат регрути или да повикуваат резервисти, пишува Економист. Но, украинските контранапади, кои ги ослободија териториите околу Харков и Керсон, го принудија Путин да ги повика резервите, нешто што не се случило од Втората светска војна. Одбивањето да се одговори на повикот, предавањето на непријателот и дезертерството станаа кривични дела за кои се казнува десет години затвор.

Мобилизација на руски регрути

Тој прв бран на мобилизација произведе најмалку 300.000 засилувања. Лошо обучени и неопремени, многу од нив завршија како мртви или ранети. Оние што преживуваат очајно треба да се ротираат, како што неодамна јасно стави до знаење Иван Попов, висок генерал, во објавената порака откако беше отпуштен. Излегувањето на Вагнер групата од бојното поле во јуни го влоши недостигот. Поради оваа причина, во последниве недели Кремљ донесе серија закони со цел да ја зголеми својот база на потенцијални регрути. Како што им рече на пратениците Андреј Картаполов, шеф на комисијата за одбрана на рускиот парламент и автор на законодавството:

„Овој закон е подготвен за голема војна, за општа мобилизација. И веќе се чувствува таа голема војна во воздухот“.

Григориј Свердлин, кој ја води Идите Лесом („изгуби се себеси“), волонтерска организација која им помага на луѓето да избегнат да бидат принудени да се борат за Русија вели :

„Во минатото тие одеа по лесното нешто. Сега тие ја фрлаат мрежата многу пошироко. .Обемот на барања за ваша помош е повеќе од двојно зголемен од минатата пролет.“

Колку мажи ќе бидат потребни зависи од напредокот на украинските сили. Но, дури и ако Путин нема доволно војници за да заземе повеќе територија, тој се погрижува да има доволно за да ја задржи Русија да се бори се додека тој останува на власт.

„Војната сега е негово единствено наследство. Тој може да го намали или да го засили. Но, тоа не може да стави крај“, вели искусен набљудувач на руската политика кој останува во земјата.

За разлика од украинските команданти, кои се обидоа да поштедат животи, руската војска се потпира на она што го гледа како неисцрпни човечки ресурси што може да бидат фрлени во војна, водена од вековната изрека: „Русите ќе произведуваат повеќе“.

Мобилизацијата, сепак, носи политички ризици. Минатиот септември тоа предизвика протести низ Русија. Воените центри за регрутирање беа запалени, а стотици илјади луѓе ја напуштија земјата. Еден месец подоцна, откако ја постигна својата цел, Путин им рече на Русите дека мобилизацијата е „тотална и целосна. Точка и крај“. И тоа се покажа како лага. Претседателот никогаш не потпишал правен документ со кој се става крај на присилното регрутирање. Но, за да се смират работите, протокот на документи за повикување малку забави. Кремљ се надеваше дека ќе ги надомести жртвите со повеќе војници со договор, кои, барем во теорија, доброволно се борат за плата. Сергеј Шојгу, министерот за одбрана, постави цел од 400.000 нови договори.

Канцеларија за регрутација во Русија

На автопатот Красногорск беше промовирано известување за приклучување кон групата Вагнер пред неколку недели, која денес изгледа далеку од борбениот фронт во Украина и е посветена на операциите во Кремљ во Африка и на други места.

Оттогаш билбордите се појавија низ цела Русија. Добро подготвеното видео ги објавува предностите од менувањето на работата на таксист, монитор во теретана или чувар во супермаркет за тоа на војнин.

“Ти си маж. Затоа, бидете еден“, се вели во видеото.

Меѓутоа, големите буџети за рекламирање не се претворија во голем број волонтери. Според властите, 117.000 луѓе потпишале нови договори во јуни. Независните набљудувачи како Свердлин велат дека вистинските бројки веројатно ќе бидат помали од половина.

Кремљ набргу почна да ги поставува темелите за поефикасна мобилизација. Претходно, резервистите можеа да бидат повикани само откако физички ќе ги добијат документите за повик. Илјадници од нив го избегнаа тоа движејќи се надвор од нивните регистрирани адреси; некои избегаа од земјата.

Но, од април, резервистите се одговорни од моментот кога комисијата за регрутирање ќе го објави повикот, без разлика дали ќе го добијат или не. Повиците сега може да се поднесуваат електронски или да се објавуваат на владин веб-портал. На местото на старите правливи резервисти, се прави нов електронски регистар. Имањето повеќе деца или лица со посебни потреби во семејството повеќе не е основа за изземање.

Од денот на известувањето незаконски е регрут да ја напушти државата. Оние кои се кријат во Русија брзо се наоѓаат надвор од законот, не можат да возат автомобил или да вршат финансиски трансакции, вклучително и плаќања за хипотека. Кремљ, исто така, ја продолжи старосната граница за резервистите кои можат да бидат повикани. И за да го комплетира бројот, тој извлече мажи од редовите на повиканите да ја исполнат својата година на задолжителна воена служба; има две додавања годишно, избрани меѓу оние на возраст меѓу 18 и 27 години.

Од советската војна во Авганистан и војната во Чеченија од 1995 до 1996 година, се сметаше за табу да се испраќаат оние кои служат воена служба на фронтот, објаснува тој. Сергеј Кривенко, од Меморијал, забранета група за човекови права која ја надгледува мобилизацијата. Прекршувањето на оваа практика ризикува насилна реакција од мајките на младите. Но, Кремљ најде начин да го направи тоа тајно, со притисок врз оние кои служат воена служба да потпишат договори со војската, што ги прави формално волонтери.

Руски регрути

Според Министерството за одбрана, на последниот повик за воен рок учествувале нешто повеќе од 140.000 млади луѓе; вистинската бројка е веројатно помала. Со закани, принуда и лаги, до половина од нив можело да се наведат да потпишат договор, вели Кривенко. Младите кои не се свесни за своите права и имаат мали шанси да контактираат со своите семејства или адвокати за да потпишат договор, ги лажат или им се закануваат, потврдува еден млад човек од јужна Русија кој успеал да пребега со помош на Идите Лесом.

Во минатото таков договор можеше да се потпише само по три месеци отслужување на воениот рок. Законите на Путин усвоени во април го отстранија тоа ограничување.

„Да не беше стравот и принудата, малку луѓе ќе останат во војска“, вели младиот човек.

Има и многу лаги.

„Тие им велат дека во секој случај би можеле да бидат испратени на фронтот, но ако потпишат договор барем ќе добијат плата. Не им се кажува дека не може да се раскине договорот што го потпишуваат. Во суштина, ова ги претвора овие луѓе во кметови“, вели Кривенко.

И што е уште поважно, откако младите ќе го завршат воениот рок, влегуваат во резерва на резервисти што може да се повикаат преку мобилизација. Во јули, Кремљ донесе закон за зголемување на големината на резервата. Со нов закон максималната возраст за задолжителна служба се зголемува од 27 на 30 години, додека минималната е задржана на 18 години.

Еден фактор што ја ограничува мобилизацијата е бројот на центри за обука. Уште посериозен е недостигот од офицери. Поради оваа причина, Кремљ ја подигна возраста на поранешните професионалци кои може да се повикаат до 65 години. Павел Лузин, визитинг професор на Флечерската школа за право и дипломатија, вели дека „тие ја чешлаат последната советска генерација“.

Поради неуспехот да привлече доволен број регрути за нејзината војна во Украина, Русија планира масовно да регрутира затвореници за војна во Украина со празнење на затворите во Новосибирск, Саратов, Липецк, Воронеж, Ростов, Томск и Нижни Новгород. Овие региони сочинуваат 12% од населението на Русија (17 милиони).

Igor Sushko on Twitter: “🚨🧵 BREAKING: Russia plans to mass-conscript inmates for war in Ukraine by emptying prisons in Novosibirsk, Saratov, Lipetsk, Voronezh, Rostov, Tomsk and Nizhny Novgorod regions. These regions make up 12% of Russia’s population (17 million). https://t.co/Z1wR708mGv” / X

Според објавите на социјалните мрежи, Руските затвореници намерно се инфицираат со ХИВ во обид да избегнат присилна мобилизација и сигурна смрт во Украина.

Драган Мишев

Извор: ЦивилМедиа

 

Latest Posts

Не пропуштај