More

  (ИЗБОР) Албански медиуми: Медиумите во Албанија и Косово се еднострани; криминалот во Косово е во пораст поради фокусот на северот; Србија „чува“ 1247 косовски музејски експонати

  Во студија за состојбите на медиумите во Албанија и Косово, под авторство на Линдита Цамај,  професорка  по новинарство на Факултетот за комуникации на Универзитетот во Хјустон, се наведува дека освен што медиумите во Албанија се еднострани, главните тешкотии  на новинарите е во пристапот до информации и официјални документи.

  Владата на Косово и таа на Србија се судрија на социјалните мрежи во врска со косовските експонати кои српската држава ги чува 24 години. Додека Министерството за култура на Косово ја продолжува кампањата со барање за враќање на експонатите кои Србија ги држи во заложништво со кршење на меѓународните конвенции, Министерството за култура на Србија шири обвинувања дека српските цркви и манастири на Косово се во опасност, пишуваат косовските медиуми.

  Ова се само дел од темите на редакцискиот избор на ЦИВИЛ Медиа, од албанските медиуми во регионот, за денешното издание на АЛ-ПРЕС.

  Глас на Америка – Студија: Состојбата на медиумите во Албанија и Косово се влошени

  Состојбата на медиумите во Албанија и Косово се влоши во последниве години, изјави во интервју за Гласот на Америка Линдита Цамај, професорка по новинарство на Факултетот за комуникации на Универзитетот во Хјустон, која спроведува студија за состојбата со медиумите во овие две земји.

  Меѓу главните проблеми таа ги наведува тешкотиите на новинарите во пристапот до информации и официјални документи.

  „Во нашето истражување гледаме како националните телевизии во Албанија ги пренесуваат вечерните вести. Две третини од вестите во Албанија имаат извор и се еднострани, што е повеќе или помалку алармантно“, вели таа, пренесува Глас на Америка.

  Газета Експрес – Експерт за безбедност: Се зголемува криминалот поради концентрацијата на институциите во северните општини

  Експертот за безбедносни прашања Бејтуш Гаши оценува дека секторот за јавна безбедност во земјава опаѓа поради големата концентрација на безбедносни институции во четирите општини на северот на Косово.

  Тој посочи  дека ангажманот на север го намалил ангажманот во другите делови на земјата.

  „Секторот за јавна безбедност опаѓа затоа што моменталната концентрација на министерството, полицијата, е во четирите општини на северот и во тој поглед е занемарена посветеноста на одговорностите и обврските што оваа институција ги има во другите делови на државата. . Како резултат на тоа, измените што се направени одат во насока на намалување на оперативниот дел и физичкото присуство на полицајците на терен и зголемување на бројот на бирократи или функционери кои седат на столчиња. Додадени се 32 директори, формирана е поделба на специјални единици во ресорот, сите овие измени, односно зголемувањето на структурата на функционерите кои остануваат во функција го намалува бројот на функционери кои служат на терен“, нагласи Гаши, пренесе Газета Експрес.

  Коха: Косово и Србија се судрија на социјалните мрежи за 1247-те експонати држени  во Белград

  „Владата на Косово и таа на Србија се судрија на социјалните мрежи во врска со косовските експонати кои српската држава ги чува 24 години. Додека Министерството за култура на Косово ја продолжува кампањата со барање за враќање на експонатите кои Србија ги држи во заложништво со кршење на меѓународните конвенции, Министерството за култура на Србија шири обвинувања дека српските цркви и манастири на Косово се во опасност.

  Во рамките на кампањата што започна пред неколку месеци, МКРС преку фотографија на „Твитер“ повика на враќање на археолошкото и етнографското богатство, објавувајќи слика од стадо откриено во археолошкиот локалитет Улпијана.“, пренесува Коха.

  КУЛТУРА

  Јава Њуз: Полифонијата на Ѓирокастро привлекува се повеќе туристи

  „Исо (полифонија)  на калдрма“ е насловена активноста што ја организира општина Ѓирокастро со која пред љубителите на уметноста и туристите се презентираат вредностите на традицијата и народните песни.

  Секој викенд во август по улиците со калдрма  на карактеристичната чаршија ќе настапуваат полифонични пеачки групи, привлекувајќи ги и туристите кои го посетуваат градот.

  Сега вредностите на традицијата и фолклорот се сметаат како најпосебен елемент за промоција на туризмот, пренесува Јава Њуз.

  КОЛУМНА

  Ина: Северна Македонија и проевропските и проруските навивачи

  „Неколку настани влијаеја на радикализацијата на македонските десничарски екстремисти и нивните проруски чувства насочени против НАТО и ЕУ. Тешките односи со Грција (кои влијаеа на членството во НАТО) траеја до 2018 година, додека односите со Бугарија влијаеа на процесот за членство во ЕУ во 2020 година. Еден етнички македонски десничарски екстремист има силни антиалбански, антигрчки, антибугарски чувства, а понекогаш и анти- српски, додека албански десничарски екстремист,  има силни антимакедонски и антисрпски чувства. Само неонацистичките групи се поборници на антисемитизмот. Македонската екстремна десница има тенденции да се „спои“со религијата. Некои маргинални организации, како што е Христијанското братство, промовираат насилство преку симболи и користат милитантна реторика и говор на омраза.“, пишува меѓу другото авторот Селадин Џезаири во колумната Северна Македонија и проевропските и проруските навивачи објавена во Ина.

  Д. Тахири

  Извор: ЦивилМедиа

  Exit mobile version