Последни написи

Османи: Точка на дневен ред во ЕУ за Договорот со Бугарија и протоколите нема да има

МАКЕДОНИЈА

Османи: Точка на дневен ред во ЕУ за Договорот со Бугарија и протоколите нема да има

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи во вестите на Сител зборуваше за неодамнешното видео во кое ги ојбаснуваше патоказите и преговарачката рамка, како и процесите за интегација низ кои мора да помине Северна Македонија.

„За Член 5 нема да има писмен извештај, нема да има гласање во ЕУ. Оваа е клучната пораката која се обидувам да им ја кажам на граѓаните. Се разбира дека добрососедските односи ќе се ценат. Ние ако сме во лоши односи со еден сосед, членка на ЕУ се разбира тоа е пречка за напредокот, меѓутоа нема да има точка на дневен ред во ЕУ во којшто ќе биде Договорот со Бугарија, Договорот со Грција, прегледите од Член 12, нема да има такво нешто и тоа е многу важно. Затоа велам дека да, тоа плашење на граѓаните дека Договорот ќе биде филтер односно скалило како што јас ги нарекувам во видеото, нема да бидат дел од скалилата низ кои ние се качуваме за да влеземе во ЕУ“ – рече Османи.

Извор: Центар

Latest Posts

Не пропуштај