Последни написи

(ИЗБОР) Албански медиуми: Започна редуцирањето на 25 отсто полициско присуство на северот на Косово; СПАК и забрани влез во земјата на муџахединската лидерка Раџави; пристаништето во Драч во концесиски вител

Денеска започнува процесот на редуцирање на присуството на косовската полиција за 25 отсто во и околу општинските објекти на северот на Косово, како последица од заедничката проценка на косовската полиција, ЕУЛЕКС и КФОР, известуваат косовските медиуми. Во Албанија , СПАК и СПАК и забрани влез во земјата  на муџахединската  лидерка Раџави.

Ова се дел од темите од редакцискиот избор на ЦИВИЛ Медиа, од албанските медиуми во регионот за денешното издание на АЛ-ПРЕС.

КОСОВО

Бота Сот: Од денеска намалување на 25 отсто од полициско присуство на север

„Од денеска почнува намалувањето на присуството на косовската полиција за 25 отсто во и околу општинските објекти на северот на Косово, како последица од заедничката проценка на косовската полиција, ЕУЛЕКС и КФОР.

Косовската полиција соопшти дека во пресрет на остварувањето на своите уставни и законски должности и овластувања во интерес на јавната безбедност во земјата, како и со цел спроведување на договорите постигнати во Братислава на 10 јули 2023 година, во средината на Унијата Европската Унија и Република Косово, токму вториот чекор од овој договор, во оваа прилика се одржа работна средба помеѓу косовската полиција, ЕУЛЕКС и КФОР за проценка на безбедносната состојба во и околу општинските згради на северните општини.“, пренесува Бота Сот.

Инфокус: Розета Хајдари поднесе тужба по објавувањето на аудио снимките за пченицата

Министерката за индустрија Розета Хајдари поднесе тужба до судот против новинарот Берат Бужала и функционерот на МИНТ, Енвер Хајрулаху.

Таа рече дека тужбите ги поднела за клевета и „оштетување на јавното мислење“.

„Континуираните напади, клевети, навреди и невистини, не смееме да дозволиме да станат нешто обично, бидејќи штетата што е направена врз јавното мислење, нашето општество може да биде извонредна. Неуспешните обиди да го нарушам мојот интегритет и достоинство, преку некои аудио-снимки, но и давајќи си право на клевета, со уцени и ширење лажни информации, ќе добијат епилог во органите на правдата. Затоа денеска за оваа цел поднесов тужба до Основниот суд во Приштина против Газета Национале, новинарот Берат Бужала и функционерот на MINT, Енвер Хајрулаху“, напиша таа, пренесе Инфокус.

АЛБАНИЈА

Газета Шќип: Муџахедините  кон заминување од Албанија? СПАК и забрани влез во земјата  на лидерката  Раџави

„Специјалното обвинителство против корупција и организиран криминал издаде наредба со која се забранува влез на лидерката на муџахедините Мерјам Раџави во Албанија.

Оваа одлука доаѓа по покрената истрага против оваа група и извршените проверки во кампот Манца, каде што се засолнети. Раџави е во Франција, во друг камп каде се сместени муџахедините.“, пренесува Газета Шќип.

Балкан Веб – Судир  на „ЕМС“ за пристаништето во Драч, германската амбасада за „Њуз24“: Во интерес на двете земји е нашите компании да инвестираат во Албанија!

„Германската амбасада во реакција за News24 соопшти дека будно ги следи случувањата околу концесијата на германската компанија ЕМС во пристаништето во Драч. Тие наведуваат дека не можат да коментираат за постапките кои се во тек.

„Во интерес на нашите две земји е германските компании и другите меѓународни компании да најдат атрактивна средина за инвестиции во Албанија. За ова суштински се вистинските и законски услови“, се вели во реакцијата од Амбасадата.“, пренесува Балкан Веб.

Панорама: Истражување/ Чинат 1,2 милиони евра, камерите за мониторинг на  шумите се продаваат за стари

„Седум години откако беше воспоставен национален систем за камери за следење на шверцот во шумите, мониторинг кулите, кои чинат 1,2 милиони евра, беа украдени и продадени за отпад. По спојувањето на Инспекторатот кој раководеше со нив, Министерството за животна средина „заборави“ да ги префрли овие средства на Националната агенција за шумарство.“, пренесува Панорама.

КОЛУМНА

Лајм: Нашата Македонија не е како таа во која живеат функционерите Албанци!

„Нашата Македонија не е како онаа во која живеат албанските функционери, кои не чекаат на семафори или кога ќе ја поминат границата.

Нашата Македонија е местото каде што чекате со часови за да ги поминете албанско-албанските граници, како онаа на Блаце.

Нашата Македонија е местото каде што неколку километри откако ќе ја поминете границата Блаце, треба да чекате ред за да го поминете тунелот покрај патот што води кон Скопје.“, пишува авторот Ким Мехмети, пренесува Лајм.

Д. Тахири 

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај