Последни написи

(ИЗБОР) Албански медиуми: Шпиони во СПАК; косовската влада ги започнува процедурите за нови избори на северот; трите приоритети за Берлинскиот процес

Албанските медиуми денеска меѓу другото пишуваат за изјавата на новинарот Бледи Кока дека во СПАК има шпиони, и како пример го наведе случајот на бегството на Ахметај, кој бил известен за апсењето 3 дена претходно. Во Косово, владата ги започна  правните процедури за смена на актуелните градоначалници во четирите северни општини и распишување нови избори.

Ова се само дел од темите од редакцискиот избор на ЦИВИЛ Медиа, од албанските медиуми во регионот за денешното издание на АЛ-ПРЕС.

АЛБАНИЈА

Газета Шќип: „Има шпиони внатре во СПАК“,  Ахметај бил известен пред  избега од Албанија

„Новинарот Бледи Кока изјави дека во СПАК има „шпиони“ кои го откриваат работењето на институцијата правда.

Тој рече дека досието на Ахметај е пример за овој случај и дека бил известен 3 дена пред да избега.

„Јас сум личноста на која СПАК треба да ги даде заслугите  за се  направено досега. СПАК и со денешната одлука за истрага на концесијата за преглед, одлука која треба да се поздрави, секако дека СПАК има свои проблеми. Секако, СПАК има свои шпиони кои ги носат информациите од досиејата до заинтересираните, како што беше случајот со бегството на Арбен Ахметај. Ова е вистина која не може да се игнорира како да не се случила“, рече новинарот Кока, пренесе Газета Шќип.

ВОА -ПИОК: Сомнение за криминална активност на поранешниот пратеник Доши во Австралија

„Платформата за истражување, Проектот за известување за организиран криминал и корупција, објави истражување засновано на досиејата на Австралиската комисија за откривање на криминални активности во кое се идентификува бизнисменот и поранешен албански пратеник Том Доши како шеф на криминална група. во Австралија вклучени во трговија со дрога, перење пари и прекршување на имиграцијата.

Ова е првпат сомнежите за поврзаноста на г-дин Доши со организираниот криминал во Австралија, каде што живеел во доцните 90-ти, да се појават во јавноста. Доши – политички сојузник на албанскиот премиер Еди Рама – е опишан како шеф на криминален синдикат во Австралија. Г-дин Доши ги отфрли обвинувањата. Но, уредникот Брајан Фицпатрик од Истражната платформа за известување за организиран криминал и корупција, во разговор за Гласот на Америка, вели дека досиејата на австралиската комисија даваат мрачна слика за овие албански криминални групи и опасноста што тие ја претставуваат за националната безбедност на земјата.“, пренесе Гласот на Америка.

КОСОВО

Коха: Владата ги почнува процедурите за смена на градоначалниците на северот

„Започнаа правните процедури за смена на актуелните градоначалници во четирите северни општини и распишување нови избори.

Преку решение донесено од Министерството за локална самоуправа, назначена е работна група за изготвување на административното упатство „за утврдување процедури за граѓанската иницијатива за смена на градоначалниците на општините“.

Работната група ја сочинуваат 11 члена, додека во одлуката е наведено дека во процесот на изработка на нацрт-административното упатство е поддржана од кабинетот на министерот за МЛГП, Канцеларијата на ЕУ во Косово, претставници од акредитираните амбасади во Република Косово и ОБСЕ.“, пренесе Коха.

Перископи: Стопанскиот суд го одобри барањето на Клан Косова

„Стопанскиот суд на Косово го одобри барањето на Клан Косова за безбедносната мерка како основано.

Судот соопшти дека одлуката на извршната власт за одземање на лиценцата за стопанисување на Клан Косова е одложена.

„СЕ ОДЛОЖУВА Извршувањето на Решението бр. 4566/01 од 28.07.2023 година издадена од Комисијата за разгледување на жалби за регистрирање бизнис и Решение бр. 309/11 од 14.06.2023 година издаден од генералниот директор на Агенцијата за регистар на претпријатија на Косово, додека Судот не одлучи со правосилна судска одлука по побарувањето на барателот“, се наведува во решението.“, пренесе Перископи.

КОЛУМНА

Телеграфи: Трите приоритети за Берлинскиот процес

„Продлабочувањето на процесот за членство во ЕУ бара јасни и можеби усогласени политички цели за гарантирање на четирите главни слободи, кои вклучуваат:  Слобода на движење на стоки; Слободно движење на услуги; слободно движење на капиталот и; слободно движење на луѓе. Во процесот на проширување на ЕУ во 2004 година, со десет земји членки на комунистичкиот блок, земјите-членки на ЕУ се плашеа од националистичката реакција на екстремните партии против имигрантите, кои бараа период од 7-9 години за да ги отворат пазарите нивната работа. Иронијата беше што во тие години земјите од ЕУ даваа се од себе за да ги спречат имигрантите, а денес се соочуваат со недостиг на работна сила; земјите ја олеснуваат секоја процедура и привлекуваат што е можно повеќе имигранти, почнувајќи од недостатокот на работници во социјалните услуги поради стареењето на населението и во економијата на знаење со привлекување лекари од земјите од Западен Балкан, медицински асистенти и ИТ експерти, но дури и едноставни работници .“,пишува авторот Арбен Малај во колумната „Трите приоритети за Берлинскиот процес“, објавена во Телеграфи.

Д. Тахири

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај