Последни написи

Глобалното затоплување се заканува да доведе до забавување на океанските струи во Атлантикот

Последниот пат кога имаше големо забавување на моќната мрежа на океански струи што ја обликуваат климата околу Северен Атлантик, се чини дека ја втурна Европа во длабок студ повеќе од еден милениум.

Тоа беше пред околу 12.800 години, кога немаше многу луѓе наоколу да го доживеат тоа искуство. Но, во последниве децении, затоплувањето предизвикано од човекот може да предизвика струите уште еднаш да се забават, а научниците работеа на тоа дали и кога би можеле да претрпат уште едно големо слабеење, што би имало брановидни ефекти за временските обрасци низ целиот дел од земјината топка.

Студијата открива дека пресвртната точка на Атлантскиот Океан може да дојде наскоро.

Истражувачите во Данска објавија дека до крајот на векот може да дојде до нагло слабеење на океанските струи кои ја обликуваат климата околу Северниот Атлантик, па дури и до исклучување, пренесува Њу Јорк Тајмс.

Дури и за истражувачите беше изненадување што нивната анализа покажа дека може да дојде до колапс толку брзо, изјави еден од нив. Тие предвидуваат дека циркулацијата на Атлантикот би можела да колабира околу средината на векот, иако тоа потенцијално би можело да се случи веднаш во 2025 година и до 2095 година.

Меѓутоа, како што луѓето ја загреваат атмосферата, топењето на ледената покривка на Гренланд додава големи количества слатка вода во Северниот Атлантик, што би можело да го наруши балансот на топлина и соленост што го одржува превртувањето во движењето на струите. Дел од Атлантикот јужно од Гренланд видно се олади во последниве години, создавајќи „ладна дупка“ што некои научници ја гледаат како знак дека системот забавува.

Доколку циркулацијата се преврти во многу послаба состојба, ефектите врз климата би биле далекусежни. Голем дел од северната хемисфера би можел да се олади, крајбрежјето на Северна Америка и Европа би можело да доживее побрзо зголемување на нивото на морето, а Сахел во Африка би можел да има помалку дожд.

Дополнително, топењето на арктичкиот мраз поради климатските промени ќе ги ослободи прастарите инфекции од нивните ледени затвори на Арктикот. Глобалното затоплување е опасност за нашата планета и за нашето здравје.

Според Службата за климатски промени Коперник на ЕУ, првите две недели од јули најверојатно биле најтоплите на Земјата во последните стотици, ако не и илјадници години. Научниците предвидуваат дека 2024 година ќе биде уште потопла од 2023 година, бидејќи временскиот феномен Ел Нињо – познат по тенденцијата за зголемување на глобалните температури – најверојатно ќе го достигне врвот кон крајот на оваа година. Ова само го зголемува енормното топење за арктичкиот мраз, што доведува до страшни позледици за планетата.

Како последици на глобалното затоплување, Јужна Европа и северна Африка горат.  Во шумските пожари во Алжир за два дена загинаа 34 лица. Топлотните бранови овој месец во југозападниот дел на САД и јужна Европа ќе беа „практично невозможни“ без климатските промени предизвикани од човекот, велат група научници.

Подготви: Д. Мишев

Извор: ЦивилМедиа

Latest Posts

Не пропуштај