More

  Поделбите во политички блок на Албанците одат на штета на граѓаните и на евроинтеграциите!

  „Демократско движење“ ќе биде именувана партијата на поранешниот потпретседател и пратеник на Демократската унија за интеграција (ДУИ) – Изет Меџити, која ќе ја промовира на 13 август, на денот на потпишувањето на Охридскиот договор. Истиот ден под покривителство на лидерот на ДУИ, Али Ахмети, традиционално се организираат настани за одбележување на годишнината од овој договор.

  Иако, Меџити сè уште не го започна своето политичко патување, на половина пат му избегале од друштво, двајца пријатели, „бунтовниците“ од „Огнената група“, Муса Џафери и организациониот секретар на ДУИ и градоначалник на општина Сарај – Блерим Беџети.

  Изет Меџити

  Но, тоа не го спречи Меџит да најде друг „чадор“ за да влезе заедно со неговата сè уште неформирана партија, со Движењето БЕСА и Алтернатива. Тој дури веднаш по објавувањето на иницијативата за формирање на новата партија одржал средба со Билал Касами и Африм Гаши, а како што велат упатени партиски извори за Фронтлајн, се договориле да формираат заеднички опозициски фронт.

  Од друга страна, лидерот на ДУИ, Али Ахмети, веќе подолго време се залага за „Фронтот за Европа“ кој ќе работи на одобрување на уставните измени и потоа за заеднички коалициски изборен настап.

  Партиски извори за Фронтлајн велат дека една од идеите на Али Ахмети е на претстојните избори да се вклучат во „Фронтот за Европа“ сите партии од владината коалиција, како и граѓанскиот сектор кои делеле заеднички европски вредности со оваа стратешка цел на државата.

  Другата опција е „Фронтот за Европа“ да се натпреварува на избори без СДСМ за да се зачува „интересот“, како што велат партиски извори, на оваа партија наспроти екстремната десница, кај македонското гласачко тело, а во неа да се вклучат ДУИ, Алијанса, ЛДП, НСДП.., и граѓанскиот сектор.

  Арбен Таравари

  Лидерот на Алијансата за Албанците – Арбен Таравари во интервју за ЦИВИЛ Медиа меѓудругото зборуваше и за иницијативата на Али Ахмет – „Фронт за Европа“. Тој вели дека идејата повеќе партии да се здружат и да соработуваат не е лоша, само треба да се анализираат одредени околности.

  „Доколку е веројатно таквата опција да помине и да биде прифатена од граѓаните, може и да се размислува, но ако си наштетиме ако влеземе во таква коалиција, тогаш мислам дека не вреди, подобро е за секој да влезе сам или во други комбинации и потоа да види по бројот на освоени пратеници како ќе се делува …“,, потенцира Таравари.

  Исмет Рамадани

  Исмет Рамадани од Евроатлантскиот совет на Северна Македонија за Фронтлајн вели дека веќе неколку години во политичкиот табор на Албанците се случуваат поделби и групирања.

  „Овие поделби и групирања речиси никогаш не се случиле поради леви, десни или либерални идеолошки ориентации. Во најголем број случаи, поделбите доаѓаа од несогласувања во партиските поделби во однос на начинот на функционирање на партиите или лукративни групни интереси. Овие поделби завршија и со нови партии кои не тргуваа со никаков капацитет за предизборни коалиции“, изјави Рамадани.

   

  Башким Селмани

  Универзитетскиот професор Башким Селмани оценува дека веќе е докажано дека индивидуалните напори затоа што не ги обединува идеологија или кауза, заедничка стратегија, на пр. излезот од економската криза би бил многу интересен елемент, но за жал стратегиите не се гледаат во пристапот и не се надева дека ќе има некакво решение што би било во интерес на Албанците.

  „За жал, тоа се интересни групи кои на континентите се обложуваат во име на граѓаните Албанци. Неопходно и разумно е да има промени, но тие секогаш треба да се произлегуваат од ситуацијата која треба да се разјасни и како треба да им се помогне на Албанците. Секоја поделба оди на штета на граѓаните, а не на интересите на граѓаните. Затоа, би било добро да се има понуда, што значи за економските и општите интереси на граѓаните кон ЕУ. За заедничка економска стратегија и патувањето на Северна Македонија кон ЕУ, тоа треба да го направат сите политички партии заедно“, изјави Селмани за Фронтлајн.

  Дестан Јонузи

   Извор: Фронтлајн

   

  Exit mobile version