More

  (ИЗБОР) Албански медиуми: ЕУ стопира финансирање на владини проекти во Албанија поради корупција; Лајчак вчера одлучил да нема тројна средба со преговарачите од Косово и Србија; судењето против Тачи и другите продолжува по 14 август

  Европската комисија одлучи привремено да ги стопира надоместоците за албанската влада за финансирање на земјоделски проекти кои се реализираат во рамките на ИПАРД II, врз основа на првичните информации обезбедени од Европската канцеларија за борба против измами [OLAF], по истрагата за наводите за корупција поврзани со спроведувањето на програмата ИПАРД II. По завршувањето на средбите во Брисел, главниот преговарач на Косово во дијалогот со Србија, Бесник Бислими изјави дека посредникот на овој процес Мирослав Лајчак одлучил во овој момент да нема тројна средба јавуваат косовските медиуми.

  Ова се дел од темите што редакцијата на ЦИВИЛ Медиа ги издвои од албанските медиуми во регионот, за денешното издание на АЛ-ПРЕС.

  АЛБАНИЈА

  Албеу: ЕУ го стопира  финансирањето на владата за земјоделски проекти, по истрагите за корупција

  „Европската комисија одлучи привремено да ги стопира надоместоците за албанската влада за финансирање на земјоделски проекти кои се реализираат во рамките на ИПАРД II Програмата за поддршка на земјоделството и руралниот развој.

  Одлуката е донесена „врз основа на првичните информации обезбедени од Европската канцеларија за борба против измами [OLAF], по истрагата за наводите за корупција поврзани со спроведувањето на програмата ИПАРД II“, соопшти Делегацијата на ЕУ во Тирана, прецизирајќи дека ова е „превентивна мерка за заштита на финансиските интереси на Европската унија“. ИПАРД II (2014-2020) обезбеди вкупна поддршка од 71 милион евра, од кои 25 отсто се финансирани од албанската влада.“, пренесе Албеу.

  Ора Њуз: Бродот „Бутринти“ дел од операцијата за спасување на 52 имигранти од Судан и Јемен

  Албанскиот брод „Бутринти“ беше дел од операцијата каде што 52 имигранти од Судан и Јемен беа спасени од гумен чамец во опасност на турскиот брег, благодарение на соработката меѓу грчката и турската крајбрежна стража, пренесе Ора Њуз.

  КОСОВО

  Телеграфи: „Косовската страна беше заинтересирана за трипартитна средба“ – изјавите на главниот преговарач Бислими и претставникот на ЕУ, Лајчак по средбата во Брисел

  Главниот преговарач на Косово Бесник Бислими и српскиот Петар Петковиќ во средата беа во Брисел, но средба меѓу нив немаше.

  По завршувањето на средбите во Брисел, главниот преговарач на Косово во дијалогот со Србија, Бесник Бислими изјави дека посредникот на овој процес Мирослав Лајчак одлучил во овој момент да нема тројна средба.

  Според него, косовската страна била заинтересирана за средба меѓу тројцата претставници, пренесе Телеграфи.

  Газета експрес: Денеска е последниот ден на судењето против Тачи и другите во Специјалниот суд,  пред летната пауза

  Денеска во Специјализираните совети на Косово, во судскиот спор против Хашим Тачи и други, е последниот ден од судењето пред да започне летниот распуст.

  Според работниот календар на Специјализираните комори на Косово со седиште во Хаг, летниот распуст започнува на 24 јули, додека седниците ќе започнат на 14 август, пренесе Газета Експрес.

  КОЛУМНИ

  Коха: Европски Балкан“ наместо „Балкански Балкан“

  „Отворен Балкан“ функционираше со политичка премиса дека така за првпат се развива можноста за „Балканот на Балканците“, односно за моделирање на регионот според потребите на неговите народи и со политичката волја на неговите народи.

  Оваа премиса не функционира на нејзините две оски. Балканот не е автарктична, самодоволна и посебна област до таа мера што не е дел од сопствениот континент. Згора на тоа, сосема е невозможно да живее во мир со себе ако не е дел од сопствениот континент, ако не е дел од четирите слободи на Европската унија и под капата на заедничката кооперативна безбедност.

  Сепак, идејата за напуштање на премисата „Балканот на Балканците“ на Балканот отворена за транзиција кон Берлинскиот процес ,не значи автоматска транзиција кон премисата Балкан на Европејците. Во Берлинскиот процес, како и денес, во голема мера постои инерција на ритуалите на повторување, еднаш на секои шест месеци, дека за Западен Балкан има место во ЕУ. И, како што е кажано погоре, еуфоријата и добрата волја не се доволни. “, пишува авторот Ветон Сурои во колумната „Европски Балкан“ наместо „Балкански Балкан“, објавена во Коха.

  Д. Тахири

  Извор: ЦивилМедиа

  Exit mobile version