Последни написи

Политичката затвореничка и активистка Ирина Данилович ќе биде илегално депортирана од привремено окупираниот Крим во Русија

Политичката затвореничка и активистка Ирина Данилович наскоро ќе биде илегално префрлена од привремено окупираниот Крим во Руската Федерација, а нејзината здравствена состојба најверојатно ќе биде занемарена, се вели во соопштението на заедницата за човекови права на Украина, што го дистрибуира Кримската група за човекови права.

„Во блиска иднина, Ирина Данилович ќе биде незаконски префрлена надвор од Крим – во Руската Федерација, целосно изолирана од семејството и адвокатите. Во исто време, нејзината здравствена состојба и потребата од итна медицинска помош најверојатно ќе бидат занемарени кога со оглед на прашањето за трансфер“, се вели во соопштението.

Како што пренесува Укринформ, Заедницата за човекови права на Украина изрази бес поради постапките на окупациските власти за осуда на Ирина Данилович и необезбедување медицинска нега, што може да доведе до фатални последици.

Активистите за човекови права нагласија дека „судискиот совет“ не обрнал внимание на забелешките на адвокатот на Данилович дека обвинетата не завршила со запознавање со списите на предметот поради влошена здравствена состојба, што значително го нарушува правото на одбрана.

Дополнително,  во текот на сите 14 месеци од нејзиниот престој во Центарот за притвор во Симферопол-1, Данилович никогаш не добила медицинска нега пропишана од независен лекар, што е еднакво на тортура и нечовечко постапување.

„Постапките на окупациските власти, ФСБ, претставници на „судските власти“ и притворниот центар Симферопол-1 ги прекршуваат нормите на меѓународното хуманитарно право и човековите права“, се вели во соопштението.

Активистите за човекови права ги повикаа руските окупаторски власти да ги ослободат Ирина Данилович и другите политички затвореници на Крим, веднаш да обезбедат квалификувана медицинска нега и хоспитализација на Ирина Данилович и на сите политички затвореници на кои им е потребна; да престане да се применува рускиот кривичен закон на окупираните територии;

Украинските власти беа повикани да ја вклучат Данилович во списоците за размена и активно да се залагаат за нејзино ослободување пред да биде префрлена на територијата на Руската Федерација; да се развие ефикасен механизам за ослободување на цивилни заложници, вклучително и политички затвореници кои ги држи Русија.

Меѓународната заедница беше повикана да дејствува како посредник во процесот на ослободување/размена на политички затвореници; да наметне индивидуални санкции против наведените лица вклучени во незаконскиот притвор, политички мотивираните казни и необезбедувањето медицинска нега на Ирина Данилович.

Како што е соопштено, болеста на увото на незаконски затворената Ирина Данилович се влошила во притворниот центар на Крим.

На 28 декември 2022 година, цивилната новинарка Ирина Данилович беше осудена на Крим на 7 години во општа режимска колонија и парична казна од 50.000 рубли за наводно носење експлозивна направа.

Предходно, Крим СОС обвини дека Ирина Данилович била подложена на мачење и тортура од страна на руската окупациска администрација на Крим додека била држена 8 дена во зградата на ФСБ, што претставува воено злосторство и треба да биде истражено од Меѓународниот кривичен суд.

Данилович постојано известуваше за притисок од руската ФСБ, тортура и заплашување.

Станува пракса на руските окупатори по незаконските судски процеси,  политичките затвореници од Крим да се депортираат во оддалечените региони на Русија.

„По завршувањето на судската постапка и конечното осудување на лице, по правило, до многу долга затворска казна, ниту еден државјанин на Украина, ниту еден политички затвореник осуден на Крим не се остава да издржува незаслужена казна на територијата. на полуостровот или во соседните региони на Руската Федерација. Нашите сонародници, политички затвореници, се испраќаат во многу оддалечени региони на Русија. Затоа, многу е тешко да се комуницира со нив и постојано да се има информации за нивната ситуација“, ја пренесува Укринформ изјавата на Рефат Чубаров, претседател на Меџлисот на кримските Татари дадена во етерот на ТВ каналот ФРИДОМ.

Тој истакна дека адвокатите, конзулите и дипломатите можеа да ги посетат политичките затвореници пред целосната инвазија, но сега ситуацијата стана многу полоша.

Зборувајќи за тоа што се случува во затворите, Чубаров истакна дека тоа може да го објасни со примерот на Нариман Џељал, политички затвореник, прв заменик-претседател на Меџлисот на Кримските Татари.

„За него е воспоставен режим кога треба да биде на нозе 16 часа, нема право да седи во ќелија. Никој не може да го објасни значењето на овој режим. Главната работа е да се обиде да скрши човек Тоа е максимална репресија, максимално заплашување“, рече Чубаров.

Д. Мишев

Извор: ЦивилМедиа

 

Latest Posts

Не пропуштај