Последни написи

Битиќи: Новиот план на ЕУ е јасна иницијатива за напредок во интеграцијата на Западен Балкан

Вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи, кој се обрати на панел дискусијата „Трасирање на патот кон просперитет: EcoFin стратегии за раст на Западен Балкан“, во рамките на Преспа форумот за дијалог кажа дека говорејќи за интеграцијата во Европската Унија претседателката на ЕК Урсула фон дер Лајен претставила сеопфатен план од четири столба за приближување на Западен Балкан до ЕУ.

-Овој стратешки план опфаќа низа иницијативи дизајнирани за справување со клучните предизвици и зајакнување на врските меѓу регионот и ЕУ. Планот е изграден на 4 важни столба – приближување на Западен Балкан до единствениот пазар на ЕУ, продлабочување на регионалната економска интеграција, забрзување на основните реформи и зголемување на претпристапните фондови во СБ. Овој план поставува јасна структурирана иницијатива за напредок на регионот кон интеграција во ЕУ. Тој нуди перспективна рамка за унапредување на стабилноста, соработката и заедничкиот просперитет на Западен Балкан, истакна Битиќи.

Вицепремиерот потенцира дека овој пат кој води кон просперитетот на ЕУ има и сложеност, меѓусебна зависност, раст, мудрост и колективна одговорност.

-И бидејќи Договорот од Преспа има значење во рамките на европската интеграција и основната идеологија на Европската унија, нејзината основа е токму во Европската унија која е изградена врз принципите на соработка, мир и остварување заеднички цели. Со изнаоѓање заемно прифатливо решение, договорот ја одразува посветеноста на ЕУ за мир и регионална стабилност. Сето ова ме прави прагматичен оптимист дека нашиот пат напред ќе биде просперитетен. Поединечно, ние сме мали земји со големи аспирации, но заедно сме голем регион со уште поголем просперитет. Клучот за големината е преку заеднички сили. Силно верувам дека само преку регионалната конкурентност создаваме отпорен и просперитетен регион кој ќе биде прилагодлив на предизвиците за влез на големиот пазар на ЕУ, до негова целосна интеграција, заклучи Битиќи.

Latest Posts

Не пропуштај