Последни написи

Гутереш: Ширењето на омразата и лагите во дигиталниот простор предизвикува сериозна глобална штета

Земјите мора да се справат со „тешката глобална штета“ предизвикана од ширењето на омраза и лаги на интернет, истакна Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш, при промоцијата на извештајот за „Информации и интегритет на дигиталните платформи“: „Ширењето на омразата и лагите во дигиталниот простор предизвикува сериозна глобална штета. Оваа јасна и сегашна глобална закана бара јасна и координирана глобална акција.“

Алармот за потенцијалната закана од брзиот развој на генеративната вештачка интелигенција (AI) не смее да ја прикрие штетата што веќе ја направија дигиталните технологии кои овозможуваат ширење на говор на омраза на интернет, како и погрешни информации и дезинформации, истакнал Гутереш.

Latest Posts

Не пропуштај