Последни написи

(видео) Гутереш: Уништувањето на браната е монументална хуманитарна, економска и еколошка катастрофа

Во своето обраќање во Њујорк, генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш, го опиша уништувањето на огромната брана на реката Днипро во Украина како монументална хуманитарна, економска и еколошка катастрофа и како „уште една катастрофална последица од руската инвазија на Украина“.

Најмалку 16.000 луѓе веќе ги загубија своите домови и загрозени се резервите на безбедна и чиста вода за пиење за илјадници други, истакна Гутереш, додавајќи дека ОН во координација со Украина испраќаат помош, вклучително и вода за пиење и таблети за прочистување на водата.

 

YouTube player

Latest Posts

Не пропуштај