More

  Викенд на гордоста – Скопје 2023: dragON forever на STEAM ROOM

  Во рамки на единаесеттото издание на Викендот на гордоста Скопје, на 9 јуни во 21 часот во Музејот на современа уметност ќе одржи танцовото и кореографско дело dragON forever на STEAM ROOM. Тематскиот фокус на Викендот на гордоста Скопје оваа година е КВИР-ХРОНОПОЛИТИКИ: Историја, афекти, утопии.

  dragON forever е третиот и последен дел од кореографската трилогија dragON на
  STEAM ROOM. dragON forever претставува концепт за вечноста, а неговата музика
  е моторот врз основа на кој изведувачите танцуваат кореографиран простор со
  огромно кинетичко влијание.

  Првите две дела, dragON aka PONY и dragON aka PHOENIX, се инспирирани и
  обработуваат две специфични практики на дрег, балската култура и
  интерактивната практика на навредување (reading). Во dragON forever, STEAM
  ROOM проучува уште една историска дрег-практика: липсинкањето (lip synch).
  Иницијалната каписла е меѓупросторот создаден меѓу песната и самото пеење
  или, со други зборови, меѓу мимицираното пеење и мимиката на песната. Дали
  може да се танцува во рамките на тој меѓупростор? Како би изгледала липсинк
  кореографија? Трилогијата ги истражуваv практиките на дрегот од танцова и
  кореографска перспектива со цел да се постави следното прашање: На кој начин
  можат танцот и кореографијата да бидат дрег?

  STEAM ROOM (Македонија, Бугарија, Шпанија, Шведска) е уметнички тим што
  твори во областа на кореографијата и танцот. Основачи се Александар Георгиев-
  Аце, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, тројца кореографи/танчари активни на
  локалната и на меѓународната сцена. STEAM ROOM е оформен во 2018 година.
  Имаат создадено две уметнички дела (dragON aka PONY и dragON aka PHOENIX
  во рамките на кореографираната трилогија dragON) и се иницијатори на културни
  програми посветени на дискурзивни и критички практики, дијалог меѓу уметник-
  уметност-публика, истражување, уметнички резиденции и нови уметници во
  рамките на проектната институција Imaginative Choreographic Center (ICC).
  Кореографијата и танцот се на STEAM ROOM, односно на Александар Георгиев,
  Жана Пенчева, Дарио Барето Дамас. Музиката е на Цветан Момчилов, графичкиот
  дизајн е на Ѓорѓи Деспосов, а сценографијата и костимите се на STEAM ROOM.

  Продукцијата е на Garage Collective, а делото се изведува и со поддршка од
  Културниот центар Köttinspektionen, Град Софија, Националниот културен фонд на
  Бугарија – креативна стипендија, програмата „Културата ја движи Европа“.
  Повеќе информации за целиот фестивал може да се најдат во каталогот на
  фестивалот.

  Фестивалот е во организација на Коалиција МАРГИНИ и ЛГБТИ Центар за
  поддршка, а се реализира во партнерство со ТрансФормА, Заедно посилни, Музеј
  на современа уметност – Скопје, КСП „Центар-Јадро“ и Тиииит!Инк., a
  благодарение на несебичната поддршка на Heinrich Böll Stiftung, Фондација
  Отворено Општество Македонија, Министерство за култура на Северна
  Македонија, Friedrich Ebert Stiftung и Transgender Europe. Изложбата на Карол
  Раѓишевски се реализира во партнерство со Заедно посилни, и е делумно
  поддржана од Европската унија. Перформансот на Малик Нашад Шарпе се
  реализира во партнерство со ТрансФормА, и е делумно поддржан од Transgender
  Europe. СРАМОТА! се реализира во партнерство со Тиииит!Инк. и е поддржано од
  Шведска и Фондацијата Kvinna till Kvinna.

  Exit mobile version