Последни написи

Спасовски за „Политика“: „Отворен Балкан“ се залага за стабилен регион, мир, соработка и економски развој

„Иницијативата ‘Отворен Балкан’ се залага за стабилен регион, мир, соработка и економски развој со цел во еден момент Западен Балкан да стане дел од ЕУ. Оваа иницијатива е плодно тло за историски чекори напред и овозможување на слободно движење на луѓе, стоки и услуги, отворање нови пазари, унапредување на добрососедските односи“ рече министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во интервју за белградска „Политика“.

Тој додаде дека премногу конфликти и војни го спречуваа развојот на регионот и државите на Балканот и дека е јасно оти безбедноста е основ за развој на една земја.

„Се изморивме од тоа да не викаат ‘буре барут’. Позитивниот исход од односите меѓу Србија и Косово ќе имаат пресудно влијание во целиот регион. Крајно време е да станеме пример за безбеден регион, без отворени прашања, со добрососедски односи и силна регионална сорабокта. Сите имаме единствена цел – да бидеме дел од европската заедница, да ги имплементираме европските вредности и да овозможиме подобар животен стандард за граѓаните“ рече Спасовски.

Министерот додаде дека со Србија веќе немаме отворени прашања, градиме меѓусебна доверба, соработуваме како најблиски соседи и искрени пријатели.

„Изминатиот период имавме интензивна соработка преку иницјативите ‘Отворен Балкан’ и Берлинскиот процес, но и билатерално надминавме многу предизвици на економско-енергетската криза. Потпишавме заеднички договори во областа на енергетиката и инфраструктурата, со што се отвораат нови перспективи“ рече Спасовски.

Извор: Политика

Latest Posts

Не пропуштај